Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Θετική η εξέλιξη στο eurogroup

Σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που σχετίζονται με τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών πραγματοποιήθηκε σήμερα

Χατζηδάκης: Θετική η εξέλιξη στο eurogroup
Πολύ πιο κάτω από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα για το τρέχον ΕΣΠΑ (20,4 δις. ευρώ για την περίοδο 2007-2013) αλλά υψηλότερα από το κακό σενάριο που είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και έκανε λόγο για 11,2 δις. ευρώ θα κινηθούν τα κονδύλια για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης οι οποίες εκτιμούν ότι τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα για την περίοδο 2014-2020 θα ξεπεράσουν τα 12 δις. ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη συνέντευξή του μετά το eurogroup εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα λάβει "τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ".

Ακόμη πιο σημαντική πάντως φαίνεται να είναι η δέσμευση από την Ε.Ε. να διατηρηθεί και για την επόμενη προγραμματική περίοδο το υψηλό ποσοστό συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων. Σήμερα η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στο 95% και η εθνική στο 5%.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης προήδρευσε σε σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που σχετίζονται με τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τους αντίστοιχους επικεφαλείς των διαχειριστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε ότι ο στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόοχς για απορρόφηση 2,5 δις. ευρώ τη φετινή χρονιά. Ωστόσο η εκκρεμοδικία και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη και να δημιουργούν προβλήματα στην αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων.

Σε ότι αφορά στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο υπουργός Ανάπτυξης τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη για τη χώρα σημειώνοντας όμως με έμφαση «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες αλλά για δουλειά. Με σχέδιο και σκληρή προσπάθεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v