Βοήθεια και στο χρέος από το ΕΣΠΑ 2014 -2020

Σε τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ υπολογίζει ο Γ. Στουρνάρας το ποσό που θα λάβει η χώρα από το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου.

Βοήθεια και στο χρέος από το ΕΣΠΑ 2014 -2020
Σε τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ υπολογίζει ο Γ. Στουρνάρας το ποσό που θα λάβει η χώρα από το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. Όπως δήλωσε χθες μετά το eurogroup η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε αναπτυξιακά κονδύλια καθώς υπάρχουν δυο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο έχει να κάνει με το ότι «η κοινοτική συγχρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ στο 95% θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Το δεύτερο είναι το ΕΣΠΑ θα είναι υψηλότερο απ’ ότι προβλέπονταν γεγονός που έχει σημασία και για το χρέος. Όπως τόνισε ο υπουργός «συμβολή στη βιωσιμότητα του χρέους έχει επίσης και η όποια απόφαση ληφθεί για τα διαρθρωτικά ταμεία. Διότι η υπόθεση που είχε γίνει για τη βιωσιμότητα αφορούσε μόνο περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Τώρα με την πρόταση Van Rompuy αυτό πηγαίνει στα 14 δισ. και μπορεί να είναι και παραπάνω. Άρα, λοιπόν, έχεις έναν πρόσθετο λόγο που σου βελτιώνει την ανάπτυξη και σου βελτιώνει τελικά τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ. Τώρα μίνιμουμ αυτά τα δύο δίνουν περίπου 2,7 εκατοστιαίες μονάδες μείωση του χρέους το 2020, 5,2 μονάδες το ‘22 και δεν έχουμε υπολογίσει πόσο το 2030 γιατί δεν ξέρουμε τότε πώς θα είναι τα διαρθρωτικά ταμεία».

Ακόμα δεν έχουμε επίσημη απόφαση, κατέληξε, αλλά οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα είναι υψηλότεροι από 11,5 δισ. Τα νούμερα έχουν υπολογιστεί για 14 αλλά μπορεί να είναι και παραπάνω ακόμη, δηλ. «το 14 το θεωρώ μίνιμουμ».


Χατζηδάκης: Να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα κονδύλια -Ώρα για περισσότερη δουλειά


Θετική εξέλιξη για τη χώρα χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας όμως με έμφαση «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες αλλά για δουλειά. Με σχέδιο και σκληρή προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης ο υπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που σχετίζονται με τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τους αντίστοιχους επικεφαλείς των διαχειριστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε ότι ο στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόοχς για απορρόφηση 2,5 δις. ευρώ τη φετινή χρονιά. Ωστόσο η εκκρεμοδικία και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη και να δημιουργούν προβλήματα στην αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v