Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Δικαστικές «σαπουνόφουσκες» με τα ΜΑΕΚ

Οι μηνύσεις μικροεπενδυτών για τα μετατρέψιμα ομόλογα (ΜΑΕΚ) και οι απέλπιδες προσπάθειες εκμετάλλευσης τους από μέρος του κυπριακού πολιτικού συστήματος προκειμένου να εκτραπεί η «μνημονιακή» δυσαρέσκεια.

Kύπρος: Δικαστικές «σαπουνόφουσκες» με τα ΜΑΕΚ
Στο στάδιο της απελπισίας φαίνεται ότι έχει περιέλθει μέρος του κυπριακού πολιτικού συστήματος που προσπαθεί απεγνωσμένα να «χρεώσει» όλα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και την είσοδο της Μεγαλονήσου σε μνημόνιο, στις τράπεζες και τις ηγεσίες τους.

Τελευταίο κρούσμα, η επικοινωνιακή προβολή κάποιων «ιδιωτικών ποινικών διώξεων» (αντίστοιχο των μηνύσεων στο ελληνικό δικανικό σύστημα), εκ μέρους επενδυτών που ζημιώθηκαν από τη έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), τα οποία εξέδωσαν οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Τέτοιου είδους ομόλογα εκδόθηκαν και από την Λαϊκή και από την Κύπρου, αφού προηγουμένως είχαν ληφθεί- όπως προβλέπεται από τους νόμους- εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες αρχές, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, οι μηνυτές, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στρέφονται εναντίον όλου του πλέγματος των αρχών αλλά και των επικεφαλής των εκδοτριών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως επρόκειτο για... «συνωμοσία» εξαπάτησης, εκ μέρους όλων των παραπάνω, (!) προκειμένου να τους καταδολιεύσουν.

Στην πράξη βέβαια είναι ολοφάνερο ότι τυχόν εμπλοκές στην υπόθεση των ΜΑΕΚ δεν θα αφορούν τη φύση ή την δόμηση του προϊόντος, επί του οποίου ελήφθησαν όλες οι εγκρίσεις, αλλά ενδεχομένως το στάδιο της επαφής του πωλητή αυτών των προϊόντων με τον πελάτη που τα αγόρασε, άρα μεσαία και κατώτερα στελέχη.

Την έκδοση των ΜΑΕΚ συνοδεύουν πάντα ενημερωτικά δελτία και έγγραφα, τα οποία περιγράφουν τη φύση του προϊόντος και τους κινδύνους τους, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις απλοί επενδυτές που δεν θεωρούνται «σοφιστικέ», μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν το περιεχόμενο των εγγράφων, ή τον κίνδυνο του προϊόντος, κι ότι παρασύρθηκαν από τις δηλώσεις του πωλητή, δηλαδή μελών του δικτύου πώλησης της τράπεζας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και την κυπριακή Βουλή όπου συζητήθηκε και πόρισμα της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί γνωστοποιήθηκε ότι αν υπάρχουν ευθύνες τότε ενδεχομένως εστιάζονται σε τρία μεσαία στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και σε δύο της Λαϊκής, που είναι όλοι Κύπριοι, κι όχι στην ανώτατη διοίκηση και τα Διοικητικά Συμβούλια.

Αυτό βέβαια ουδόλως εμπόδισε χθες το κυπριακό ΡΙΚ να μεταδώσει τηλεοπτικά δηλώσεις του κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης, Λουκά Λουκά, σύμφωνα με τις οποίες τα κατηγορητήρια της υπόθεσης, οι μηνύσεις δηλαδή των δυο μικροεπενδυτών, θα σταλούν στο αντίστοιχο υπουργείο της Ελλάδας, προκειμένου να επιδοθούν στον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής Ευθύμιο Μπουλούτα αλλά και στον τότε μη εκτελεστικό πρόεδρο Ανδρέα Βγενόπουλο, (που δεν είναι κύπριοι πολίτες). Κι αυτά παρότι ειδικά ο τελευταίος, ως «μη εκτελεστικός», δεν θα μπορούσε εκ προοιμίου να εμπλέκεται σε μια υπόθεση διανομής/πώλησης ομολόγων. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Στην ίδια υπόθεση οι μηνυτές στρέφονται και εναντίον της Λαϊκής ως νομικού προσώπου καθώς και άλλων προσώπων από την Κύπρο περιλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλούς της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη.

Παράγοντες από την Κύπρο εκτιμούν πώς η επικοινωνιακή αυτή «φούσκα» οφείλεται στην αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εκτρέψουν -σε επίπεδο εντυπώσεων- αμιγώς προς τον τραπεζικό χώρο, όλη την δυσαρέσκεια των πολιτών για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, αλλά και την δυσαρέσκεια των κατόχων ΜΑΕΚ, που υφίστανται ζημίες από την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών,.

Ιδίως δε προς πρόσωπα που δεν προέρχονται από την Κύπρο αλλά από την Ελλάδα. Κι αυτό, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας στρατηγικής που επιδιώκει να χρεώσει όλα τα προβλήματα της Μεγαλονήσου, στην «έκθεση» της οικονομίας και των τραπεζών της προς την «αδελφή» Ελλάδα, προσπαθώντας να ακυρώσει οποιεσδήποτε ευθύνες για λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς ή παραλείψεις της κυβέρνησης, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v