Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μεγάλα περιθώρια μείωσης κόστους λέει η ΡΑΕ

Οι όποιες μειώσεις στο κόστος της ΔΕΗ ήταν αποτέλεσμα των περικοπών στους μισθούς, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δεν επιτυγχάνεται καμία μείωση στο λειτουργικό κόστος παραγωγής.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Μεγάλα περιθώρια μείωσης κόστους λέει η ΡΑΕ
Οι όποιες μειώσεις στο κόστος της ΔΕΗ ήταν αποτέλεσμα των περικοπών στους μισθούς. Καμία μείωση δεν επιτυγχάνεται στο λειτουργικό κόστος παραγωγής, ενώ αντίθετα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος που εμφανίζει η ΔΕΗ για το 2013 είναι αυξημένο κατά περίπου 24% έναντι του 2012.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην απόφασή της για το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο που μπορεί να διεκδικήσει η επιχείρηση μέσω των τιμολογίων, θέτοντας εν αμφιβόλω τα κοστολογικά στοιχεία που παρουσιάζει η δημόσια επιχείρηση.

Ειδικότερα, για το κόστος παραγωγής λιγνίτη που εμφανίζει η ΔΕΗ, η ΡΑΕ θεωρεί ότι υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης στην αποδοτικότητα της δραστηριότητας των ορυχείων, καθώς και στον περιορισμό του κόστους και της απόδοσης επί των απασχολούμενων κεφαλαίων.

Με το δεδομένο αυτό, και αφού δεν είναι σε θέση ακόμη να προσδιορίσει ακριβώς το εύλογο κόστος του λιγνίτη, εισηγήθηκε στο ΥΠΕΚΑ να παραμείνει στο επίπεδο που είχε εγκριθεί από τη ΡΑΕ για το 2012, δηλαδή 804 εκατ. ευρώ.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχει τα αρχικά αποτελέσματα από την αναλυτική μελέτη για τον συνολικό κοστολογικό έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (παραγωγή, μεταφορά, διανομή, παραγωγή λιγνίτη), αλλά και τη συγκριτική αξιολόγηση του κόστους της ΔΕΗ, έναντι ομοειδών επιχειρήσεων, εγχώριων και μη, την οποία θα αναθέσει μετά από διεθνή διαγωνισμό σε εξειδικευμένο οίκο.

Αναφορικά με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, το οποίο συνυπολογίζεται από την 1η του έτους, στο κόστος παραγωγής, η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει, σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έχει πράξει σήμερα, τα διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης του κόστους αυτού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί.

Ως τέτοιο εργαλείο αναφέρει την προαγορά δικαιωμάτων σε χαμηλότερες τιμές. Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του κόστους αυτού έγινε με μέση τιμή έτους τα 7 ευρώ ο τόνος διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το σχετικό ποσό υπολογίστηκε σε 299 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ΡΑΕ μείωσε το ποσό αυτό κατά 10%, θεωρώντας ότι η ΔΕΗ μπορεί να επιτύχει αντίστοιχη μείωση με την αξιοποίηση χρηματιστηριακών προϊόντων στην εμπορία ρύπων.

Έτσι, οι περικοπές στις προτάσεις της ΔΕΗ ανήλθαν σε 411 εκατ. στην παραγωγή (2,48 δισ. έναντι 2,89), 100 εκατ. στην εμπορία (1,43 δισ. έναντι 1,53 δισ.), αναγνωρίζοντας δηλαδή στη ΔΕΗ συνολικό κόστος ενέργειας 81,6 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, έναντι 92,56 ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v