Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Με το …σταγονόμετρο ο αναβαλλόμενος

Αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ως το 20% του Core Tier I ζητούν από την κυβέρνηση οι τράπεζες. Η θέση της τρόικας και τα όρια που βάζει η νομοθετική ρύθμιση. Ως 2 δισ. το όφελος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τράπεζες: Με το …σταγονόμετρο ο αναβαλλόμενος
Με το… σταγονόμετρο αναμένεται να αναγνωρισθεί στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημιά του PSI plus καθώς κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματεύονται αν το ποσοστό του φόρου ανέλθει στο 1,5% ή στο 2% του σταθμισμένου ενεργητικού από 1% που ισχύει σήμερα.

Με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, που παρείχε η Eurostat, η κυβέρνηση περιέλαβε στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ρύθμιση, με την οποία επιτρέπεται στις τράπεζες να συμψηφίζουν με φόρο εισοδήματος τη ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα του PSI (53,5%) σε 30 ισόποσες δόσεις.

Στην περίπτωση που σε κάποια χρήση οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη το 1/30 του αναβαλλόμενου φόρου χάνεται, καθώς η απαίτηση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μελλοντική χρήση.

Αν, όπως όλα δείχνουν, η παραπάνω ρύθμιση παραμείνει, ως έχει, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί, ακόμη και αν το ήθελε, να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και αυτό γιατί μέρος της απαίτησης μπορεί να χαθεί, λόγω αδυναμίας των τραπεζών να εμφανίσουν κέρδη.

Για το λόγο αυτό κυβέρνηση, τρόικα και ρυθμιστικές αρχές συζητούν τη μερική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές θα είναι μικρές και ο αναβαλλόμενος φόρος, που θα προσμετρηθεί, τελικώς, στα εποπτικά κεφάλαια, θα φθάνει στο 15% με 20% του Core Tier I .

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει, ήδη, υπολογίσει στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναβαλλόμενο φόρο που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών εποπτικών τους κεφαλαίων, όπως αυτά θα διαμορφωθούν με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.


Το παζάρι με την τρόικα

Η ελληνική πλευρά ζητά το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που θα προσμετρηθεί τελικώς να ανέλθει στο 20% των κυρίων βασικών κεφαλαίων (Core Tier I), ήτοι περίπου στο 2% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών. Η τρόικα όμως προτιμά, προς το παρόν, τη συντηρητικότερη λύση του 15%.

Κυβέρνηση και τράπεζες καταβάλουν προσπάθειες η τρόικα να μεταβάλει τη στάση της αποδεχόμενη το ελληνικό αίτημα.


Όφελος ως 2 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες

Αν το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου, που μπορεί να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια διπλασιασθεί και φθάσει από το 10% στο 20% του Core Tier I τότε το αθροιστικό όφελος για Εθνική- Eurobank, Alpha και Πειραιώς θα είναι, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή οι τρεις συστημικοί όμιλοι (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) έχουν σταθμισμένο ενεργητικό περί τα 210 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν οι Εμπορική, Γενική και «καλή» ΑΤΕ, που είτε έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες (Εμπορική, Γενική), είτε δεν έχουν αναβαλλόμενο φόρο («καλή» ΑΤΕ), το σταθμισμένο ενεργητικό υποχωρεί στα επίπεδα των 180 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες θα διαθέτουν Core Tier I της τάξης του 11% με 12%, ήτοι βασικά εποπτικά κεφάλαια της τάξης των 20,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσοστό της τάξης του 15% με 20% θα είναι ο αναβαλλόμενος φόρος, δηλαδή κεφάλαια της τάξης των 3 με 4,1 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την ισχύουσα ρύθμιση αναγνωρίζεται αναβαλλόμενος φόρος ύψους μόλις 2 δισ. ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v