Τι ζητά τώρα η τρόικα για να πει "ναι" στη δόση

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση μετά τις εμπλοκές. Βγήκαν "κίτρινες κάρτες" στις ρυθμίσεις. Παζάρι για ενιαίο χειρισμό χρεών σε εφορία-ταμεία. Ζητούνται "ονοματεπώνυμα" υπαλλήλων. Η αντίδραση για ΦΠΑ σε εστίαση.

Τι ζητά τώρα η τρόικα για να πει ναι στη δόση
Κάποιοι προετοιμάζονταν για μία εύκολη διαπραγμάτευση μιας εβδομάδας, για εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου χωρίς προβλήματα και για τα πρώτα πολιτικά κέρδη για την κυβέρνηση, που θα της επέτρεπαν να μπορεί να διαλαλήσει ότι η πολιτική της φέρνει αποτελέσματα τα οποία επιτρέπουν τη σταδιακή "αποσύνθεση" του μνημονίου.

Τελικά η… ζωή τα έφερε αλλιώς και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (εντελώς τυχαία με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα ο Π. Τόμσεν) χθες προέκυψαν τέσσερα αγκάθια.

Σε πρώτο πλάνο η τρόικα φέρεται έντονα ενοχλημένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακόμα κινείται με σχέδια επί χάρτου και "θα" στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου κατά 25.000 υπαλλήλους.

Φάνηκε στη χθεσινή πρωινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια φαίνεται πως όλα πήγαν στραβά.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τη ρύθμιση δανείων, στο υπουργείο Εργασίας κάποιοι τροϊκανοί φαίνεται να έβγαλαν σπυριά όταν άκουσαν την πρόταση για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, ενώ νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, όταν ετέθη το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η αντιμετώπιση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν του στιλ «αν σας περισσεύουν έσοδα, αντί να τα δώσετε στους εστιάτορες δεν τα δίνετε στους πραγματικά ασθενέστερους οικονομικά;»…

Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείστηκε από την τρόικα, αλλά δεν είχε και τη θερμότερη υποδοχή.
 
Στο θέμα των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η τρόικα φέρεται διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκρίνει σχέδια που είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας για εξόφληση οφειλών σε 96 δόσεις, με ελάχιστο ποσό 25 ευρώ…

Στο μέτωπο της ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες το μήνυμα ήταν επίσης σαφές: «Δεν νομίζετε ότι είστε πολύ large με την προωθούμενη ρύθμιση;».

Μετά τον πρώτο γύρο επαφών, τα δεδομένα είναι τρία:

1. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έχει περιθώριο δύο ημερών για να δώσει χαρτιά με ονοματεπώνυμα. Τόσοι επίορκοι θα φύγουν, τότε και στο τέλος του έτους ο δημόσιος τομέας θα έχει συρρικνωθεί κατά τόσους δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός πάντως με δήλωσή του  κράτησε αποστάσεις υποστηρίζοντας ότι η μείωση του Δημοσίου πρέπει να συμβαδίζει με την ποιοτική αναβάθμιση.

2. Για τις ρυθμίσεις θα απαιτηθούν και νέες συναντήσεις. Η ρύθμιση για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα είναι κοινή, η ρύθμιση για τα δάνεια θα συμφωνηθεί σε κοινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης, εκπροσώπων της Ελληνικής ΄Ενωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

3. Για τον ΦΠΑ βλέπουμε…

Αν η τρόικα και η κυβέρνηση τα βρουν σε απολύσεις και ρυθμίσεις, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε.

Η επόμενη συνάντηση της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή - εκτός κι αν υπάρξει ανάγκη να διευθετηθούν ενδιαμέσως άλλα ζητήματα. Οι επικεφαλής των δανειστών θα μείνουν… μαζί μας μάλλον και την ερχόμενη εβδομάδα. Σίγουρο θεωρείται ότι δεν θα φύγουν την Κυριακή.

Η δε δόση του Μαρτίου πηγαίνει για τον Απρίλιο...

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v