Οι δόσεις χωρίζουν κυβέρνηση-τρόικα

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας παραμένει ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο τραπέζι το θέμα της ανεργίας

Οι δόσεις χωρίζουν κυβέρνηση-τρόικα
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας παραμένει ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων οφειλετών.

Το θέμα της ρύθμισης παραπέμφθηκε στη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθώς οι δυο πλευρές διαφωνούν στον αριθμό των προτεινόμενων δόσεων.

Τα κλιμάκια θα προσπαθήσουν από σήμερα να καταλήξουν σε κοινή προσέγγιση, τόσο για την πάγια ρύθμιση οφειλών, όσο και για τη ρύθμιση «ύστατης ευκαιρίας», στην οποία, όσοι ενταχθούν, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό φερεγγυότητας της επιχείρησής τους.

Η τρόικα κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους οφειλέτες φόρων και εισφορών, όσον αφορά στις προϋποθέσεις, τις δόσεις, αλλά και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους ώστε οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 36, ενώ δεν έχει εγκριθεί η πρόβλεψη έκπτωσης για τις προσαυξήσεις.

Αντίθετα, στην πρότασή του, το ΙΚΑ ζητεί οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση επικαιροποιήθηκε η δέσμευση για δημιουργία ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού φόρων και εισφορών από τον ερχόμενο Ιούλιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, υπό την εποπτεία του ΙΚΑ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε για λίγο και ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για το ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτά το 2013 εκτιμάται ότι θα μαζέψει περίπου 10,5 δισ. Ευρώ από τις τρέχουσες εισφορές και 1-1,5 δισ. Ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες. Και αυτό διότι 150.000 επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις λόγω του ότι δεν έχουν προσωπικό και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από προσωπικό που είχαν παλιότερα θα αναγκαστούν για να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση να δηλώσουν ή να προσλάβουν προσωπικό.

Γιατί προϋπόθεση είναι να έχουν έναν εργαζόμενο. Υπολογίζεται έτσι ότι θα δηλωθούν ή θα βρουν εργασία περίπου 80.000 εργαζόμενοι οι οποίοι ή είναι άνεργοι σήμερα ή δουλεύουν στις επιχειρήσεις αυτές χωρίς να δηλώνονται.

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση, διευκρινίστηκε χθες ότι θα αφορά μόνο όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2013 και μετά, και θα τους δίνεται περίοδος χάριτος τουλάχιστον έως τον Ιούνιο για την πληρωμή των πρώτων δόσεων. Το ύψος των οφειλών προσεγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Τρόικας εκτίμησαν ως θετικό αποτέλεσμα την περικοπή 60.000 συντάξεων των συνταξιούχων-«φαντάσματα», που δεν εμφανίστηκαν κατά τις απογραφές και την εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη», που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία εξοικονόμηση 475 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του μηχανισμού προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να σχολιάσαν: «Αν υπάρξει θέμα μείωσης, θα έχει τεθεί από σας και όχι από μας».


Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της περαιτέρω μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται να καταθέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει να αναπληρώσει τις απώλειες με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης.

Αυτή θα επιτευχθεί με την αύξηση του ασφαλίστρου για ορισμένες κατηγορίες απασχολουμένων, όπως οι οικιακοί βοηθοί, και την καθιέρωση ενσήμου για τους εργάτες γης και τους διανομείς εντύπων.


Αντιμετώπιση της ανεργίας

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, στην τρόικα, το σχεδιασμό για την ενίσχυση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης η οποία θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Ζήτησε, επιπλέον, από την τρόικα την υποστήριξή της για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό κανόνα του de minimis και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου των 200.000 ευρώ, για το συνολικό ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται να λάβει ο ίδιος φορέας και με στόχο την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων για την απορρόφηση ανέργων.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, επίσης θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα για την δημιουργία 400.000 νέων θέσεων απασχόλησης, την εκπόνηση του προγράμματος και την υλοποίηση έχει αναλάβει ο ΟΑΕΔ, ενώ είναι ήδη έτοιμη «ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απασχόληση».

Πηγή: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v