Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Δεν υπάρχει βέτο στο ETE-ΕΥΡΩΒ, τι ζητά

Νέα τροπή στο θέμα ETE-Eurobank δίνει δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν. Δεν βάζουμε «βέτο» στη συγχώνευση, πρέπει όμως να μην επιβαρύνει έλλειμμα και χρέος και να είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία.

ΕΕ: Δεν υπάρχει βέτο στο ETE-ΕΥΡΩΒ, τι ζητά
Τις υψηλές συνέργειες που θα έχει η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, μαζί με τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση business plan παρουσιάζουν στην τρόικα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής συγχώνευσης, επιχειρώντας να τους πείσουν για τη σκοπιμότητα του deal, ώστε να άρουν τις ενστάσεις τους.

Εν τω μεταξύ προ ολίγου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος "βέτο" στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι εντάξει ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.


Η παρουσίαση του σχεδίου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, η παρουσίαση, η οποία ξεκίνησε σήμερα στις 9 το πρωί, περιείχε εκπλήξεις, καθώς οι συνέργειες που προκύπτουν από το υπό επεξεργασία business plan είναι υψηλότερες από αυτές που είχαν δημοσιοποιηθεί και ενδέχεται να φθάνουν έως και το 1 δισ. ευρώ.

Οι επαφές για το θέμα συνεχίζονται το απόγευμα σε επίπεδο "κορυφής", καθώς έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των δανειστών τόσο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Το ύψος των συνεργειών είναι και το βασικό όπλο της εννεαμελούς συντονιστικής επιτροπής συγχώνευσης -μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλ. Τουρκολιάς- στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της τρόικας και κυρίως από το ΔΝΤ.

Παρότι το επικαιροποιημένο business plan του νέου ομίλου δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως δεν μπορεί να παρουσιαστεί, οι υψηλότερες συνέργειες προκύπτουν, σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, από την περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη και δευτερευόντως από τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding).

Στο ζήτημα των συνεργειών επιμένουν και οι ξένες τράπεζες, που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου, τονίζοντας ότι η ίδια η τρόικα είχε επιβάλει να προηγηθούν της ανακεφαλαιοποίησης οι συγχωνεύσεις, ώστε να προκύψουν υψηλές συνέργειες, που θα υπερκαλύψουν τις επιπτώσεις από τη βαθιά ύφεση και το υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, είναι πιθανόν η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει και ένα επιθετικό πρόγραμμα ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού των δύο τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, μαζί με τις συνέργειες για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις των δανειστών ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος.

«Αν η Εθνική παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα γεννά ικανοποιητικά νέα κεφάλαια από συνέργειες και πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών, η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως», εκτιμά και στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τη διαβούλευση.

H πλευρά της Εθνικής θα επικαλεστεί και τους κινδύνους που σηματοδοτεί τυχόν πάγωμα και ακύρωση της διαδικασίας συγχώνευσης στην εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς αλλά και τις νομικές περιπλοκές που θα επισύρει.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την παρουσίαση της Εθνικής η τρόικα θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να συζητηθεί με τον κ. Μποτόπουλο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πιθανώς και τις διαδικασίες της συγχώνευσης της ΕΤΕ με τη Eurobank.


Ανοικτό το ενδεχόμενο και νομοθετικής ρύθμισης

Παράλληλα, εξελίσσεται και πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της διοίκησης της Εθνικής και των αρχών ώστε η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί για να ξεμπλοκάρει το deal από διαδικαστικά θέματα.

Όπως έγραψε το Euro2day,  το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών έχει περάσει στα χέρια του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου, το οποίο συντονίζει τις ενέργειες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι πιθανόν να υπάρξει παρέμβαση μέσω νομοθετικής ρύθμισης ή υπουργικής απόφασης ώστε να δοθεί στην Εθνική και στη Eurobank η απαραίτητη παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης. Όλα αυτά βέβαια εφόσον συμφωνήσει η τρόικα.

Στόχος της Εθνικής, όπως και της κυβέρνησης, είναι να κλείσει το θέμα όσο ταχύτερα γίνεται, ακόμη και σήμερα, αν είναι δυνατόν, ώστε όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι να κοπάσει το κύμα αυξανόμενης ανησυχίας.

Η Εθνική και η Eurobank συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά τις διαδικασίες συγχώνευσης και με βάση το χρονοδιάγραμμα στόχος τους είναι να ληφθούν οι εγκρίσεις από τα σώματα των μετόχων εντός του Μαΐου και να έχει ολοκληρωθεί και το νομικό σκέλος της συγχώνευσης μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Παράλληλα, τρέχει και το project εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος, η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με έκδοση CoCos.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v