Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού παίζεται το παιχνίδι για ΕΤΕ- Eurobank

Σε πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση. Γιατί αισιοδοξεί η Ελλάδα. Η πίεση της τρόικας να αποφασιστούν οι ΑΜΚ εντός Απριλίου και το αίτημα παράτασης. Κλειδί το business plan και το εύρος αναδιάρθρωσης.

Πού παίζεται το παιχνίδι για ΕΤΕ- Eurobank
Αποφασισμένη να μην αφήσει την τύχη της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank στα χέρια των τεχνοκρατών της τρόικας είναι η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να θέσει το θέμα απευθείας στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, ο πρωθυπουργός ανέλαβε να χειριστεί προσωπικά το θέμα, εξηγώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους αλλά και στην Κριστίν Λαγκάρντ τις συνέπειες που θα είχε στην εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς ενδεχόμενο μπλόκο της τρόικας στην επικείμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός θα προτάξει, με βάση κυβερνητικούς κύκλους, τους κινδύνους που ενέχει η απόφαση για την επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας, η οποία προς το παρόν έχει αποδώσει με επιστροφή καταθέσεων ύψους 19 δισ. ευρώ, αλλά και τη βασική κυβερνητική θέση ότι η ολοκλήρωση του deal είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Ταυτόχρονα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχει στη Φρανκφούρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος μιλώντας προχθές στη NET τάχθηκε υπέρ της χορήγησης παράτασης μερικών εβδομάδων για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η χορήγηση αυτής της παράτασης ως το τέλος Μαΐου ή και ως τα μέσα Ιουνίου είναι κομβικής σημασίας εξέλιξη για την Εθνική και τη διακυβευόμενη ολοκλήρωση της απορρόφησης της Eurobank.

Και αυτό γιατί η τρόικα έχει μεν συναινέσει στη χορήγηση άτυπης παράτασης μερικών εβδομάδων, ζητά όμως να έχουν αποφασιστεί οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου από τις γενικές συνελεύσεις της Alpha, της Πειραιώς και της Εθνικής μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Η Alpha έχει ως γνωστόν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για ΑΜΚ στις 6 Απριλίου, και αναμένεται να ακολουθήσει η Πειραιώς μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Millennium, που αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Το πρόβλημα το έχει η Εθνική, καθώς αν υποχρεωθεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της τρόικας τότε θα πρέπει να προχωρήσει στη σύγκληση δύο ξεχωριστών γενικών συνελεύσεων, μία για την Εθνική και μία για τη Eurobank, καθώς δεν έχει εγκριθεί η νομική συγχώνευση.

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, με το ΤΧΣ να ανάγεται σε βασικό μέτοχο της Eurobank, καθώς το ποσοστό της Εθνικής θα μειωνόταν λόγω μη άσκησης των δικαιωμάτων της.

Για να αποφευχθεί το παραπάνω ενδεχόμενο η Εθνική έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να της δοθεί άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων ώστε να συγκαλέσει γενική συνέλευση για την ΑΜΚ εντός του Μαΐου. Και αυτό προκειμένου να έχουν συγκληθεί προηγουμένως οι γενικές συνελεύσεις της Εθνικής και της Eurobank, που θα εγκρίνουν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.


Γιατί αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά

Από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και του τραπεζικού συστήματος διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι οι ενστάσεις της τρόικας και ιδιαίτερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ξεπεραστούν, αφού εξηγηθούν τόσο οι επιπτώσεις, όσο και οι συνέργειες από την προώθηση του deal.

Στο ζήτημα των συνεργειών επιμένουν και οι ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου της Εθνικής. Σύμφωνα με τους ίδιους, η δομή της ανακεφαλαιοποίησης στηρίζεται στα mega deals και στην επίτευξη υψηλών συνεργειών ώστε να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που προκαλούν η βαθιά ύφεση και το υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας.


Κλειδί το business plan και το εύρος της αναδιάρθρωσης

Υπό το παραπάνω πρίσμα, είναι πιθανόν η ελληνική πλευρά να προτάξει ένα επιθετικότερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου που θα εξασφαλίζει υψηλότερες συνέργειες, μέσω της μείωσης του cost of funding, της περαιτέρω μείωσης λειτουργικών εξόδων, αλλά και ενεργειών μείωσης των στοιχείων ενεργητικού.

Ένα επικαιροποιημένο business plan, η εφαρμογή του οποίου θα ενίσχυε την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, καθώς και πρόσθετα κεφάλαια από την ενεργητικότερη διαχείριση assets του ομίλου θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας και να προχωρήσει απρόσκοπτα η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών και εν συνεχεία η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η Εθνική και η Eurobank συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά τις διαδικασίες συγχώνευσης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος τους είναι να ληφθούν οι εγκρίσεις από τα σώματα των μετόχων εντός Μαΐου και να έχει ολοκληρωθεί και το νομικό σκέλος της συγχώνευσης μέσα στη πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Παράλληλα τρέχει και το project εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος, η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με έκδοση CoCos.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v