Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Το μέλλον των τραπεζών που κρατικοποιούνται

Ποιος και γιατί ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ποιες εξουσίες θα έχει στις τράπεζες. Τα βήματα για την πώληση και οι δικλίδες ασφαλείας. Τι αλλάζει όταν ιδιώτες κατέχουν το 10%.

ΤΧΣ: Το μέλλον των τραπεζών που κρατικοποιούνται
Τον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της περιουσίας του έχει η τρόικα και ο Προσωρινός Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (EFSF). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα και να πουλήσει όσο-όσο μια ελληνική τράπεζα, δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Παρεμβάσεις και συστάσεις δύναται να πραγματοποιεί και το ελληνικό δημόσιο καθώς με βάση τον ν.3864 ανήκει σε αυτό, όμως είναι ανεξάρτητο όργανο. Το κρίσιμο στοιχείο, πάντως, που καταδεικνύει από ποιον εντέλλεται η εκάστοτε διοίκηση του ΤΧΣ είναι το γεγονός ότι «όλη η περιουσία του είναι ενεχυριασμένη στο EFSF προκειμένου να διασφαλιστούν τα κεφάλαια των πιστωτών, με στόχο τη θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Εν ολίγοις, και επί της ουσίας, «κουμάντο» κάνει όποιος βάζει τα λεφτά!

Τι γίνεται, λοιπόν, στην περίπτωση όπου μία τράπεζα εκ των συστημικών περάσει στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τους γνώστες της λειτουργίας του ταμείου και σας παρουσιάζει τον οδικό χάρτη στον οποίο περιγράφονται τα βήματα που δικαιούται βάσει των αρμοδιοτήτων του να ακολουθήσει το ΤΧΣ όταν βρεθεί μία συστημική τράπεζα στον απόλυτο έλεγχό του.


Τα βήματα

• Η πρώτη πράξη-παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον οι διοικήσεις των τραπεζών, εν προκειμένω της Εθνικής και της Eurobank, δεν καταφέρουν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με ιδιωτικά κεφάλαια, θα παιχθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων. Εκεί το ταμείο οφείλει ως βασικός και μοναδικός πλέον μέτοχος να εγκρίνει ή όχι τη διοίκηση της τράπεζας.

• Το δεύτερο βήμα, και εφόσον οι τράπεζες ή η τράπεζα έχουν καλύψει την αύξηση αποκλειστικά με κεφάλαια από το ΤΧΣ, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει η σύνταξη και η έγκριση από το ταμείο αλλά και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcom) του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσής της (restructuring plan). Σημειώνεται ότι το νέο πλάνο ανασυγκρότησης θα στοχεύει στην εξυγίανση της τράπεζας με μείωση δαπανών και θα παρακολουθείται στενά τόσο από το ΤΧΣ όσο και από την Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Τρίτο βήμα, και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η πώληση της τράπεζας με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την πρόσληψη ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου, που θα κρίνει και θα αποφανθεί για το «fair value» της συναλλαγής. Με βάση τον νόμο, μία συστημική τράπεζα μπορεί να μείνει υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ τουλάχιστον τρία χρόνια και κατ’ ανώτερο πέντε χρόνια. Με το γράμμα του νόμου μετά τον 3ο χρόνο και έως τον 5ο το ταμείο δύναται να την πουλήσει.

Ωστόσο, εάν οποιαδήποτε στιγμή πριν από τα τρία χρόνια βρεθεί αγοραστής και κριθεί προς το συμφέρον του Δημοσίου, τότε το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα άμεσης προκήρυξης διαγωνισμού με στόχο την πώληση. Ο ιδιώτης επενδυτής που θα την αποκτήσει για να έχει το απόλυτο έλεγχο και δικό του management πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών της.


Ο ισχυρός ρόλος του 10%

Αντίθετα με όσα ισχύουν για τη συστημική τράπεζα που θα περάσει στον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ, η διαδικασία πώλησης αλλάζει όσον αφορά τις τράπεζες που κατάφεραν να καλύψουν το 10% της αύξησης και να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, δηλαδή την τωρινή διοίκησή τους.

Στην περίπτωση αυτή, η πώληση από το ΤΧΣ υποχρεωτικά μπορεί να γίνει μετά την πάροδο της 3ετίας. Λόγο στη διαδικασία θα έχει το ιδιωτικό management της τράπεζας, το οποίο δύναται να μπλοκάρει την υπόθεση.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v