Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ποιοι και γιατί μπαίνουν στις ΑΜΚ

Η στρατηγική των τραπεζών, τα ισχυρά χαρτιά και o ρόλος των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η κίνηση ματ της Πειραιώς, τα 2+1 βήματα της Alpha και η… Εθνική πανστρατιά. Έως τις 30/4 η συγκέντρωση δεσμεύσεων.

Τράπεζες: Ποιοι και γιατί μπαίνουν στις ΑΜΚ
Η Πειραιώς πέτυχε αυτό που πριν από μερικούς μήνες φαινόταν αδύνατο, η Alpha έχει δρομολογήσει κινήσεις που κλειδώνουν την κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη… Εθνική πανστρατιά για τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Οι συστημικές τράπεζες εισέρχονται στην τελική ευθεία για την εξασφάλιση της ελάχιστης συμμετοχής εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών με ούριο άνεμο. Η διατήρηση των τραπεζικών αποτιμήσεων σε υψηλά επίπεδα, μετά την εντυπωσιακή άνοδο που προηγήθηκε, αποτυπώνει την αλλαγή ψυχολογίας.

Το ερώτημα, ως εκ τούτου, είναι τι άλλαξε ώστε από εκεί που η αγορά εκτιμούσε ότι δύσκολα οι τράπεζες θα επιτύγχαναν τον στόχο του 10% να προεξοφλεί, σήμερα, την επιτυχία των ΑΜΚ, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (Πειραιώς, Alpha) με τέτοια συμμετοχή ιδιωτών που να επιτρέπει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου.

Η πρώτη απάντηση έχει να κάνει, σύμφωνα με αναλυτές και διαχειριστές, με τα νούμερα.

Η Πειραιώς και η Alpha, με διαφορετική στρατηγική η κάθε μία, εξασφάλισαν μέσω των εξαγορών μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, βελτίωση δεικτών και κυρίως θετική καθαρή θέση, η οποία δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες για συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα, διαθέτουν συνέργειες που θα ενδυναμώσουν την οργανική τους κερδοφορία, δημιουργώντας ένα ακόμη «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επομένως η συμμετοχή στην ΑΜΚ καθίσταται φθηνότερη σε σχέση με αυτήν που εκτιμούσε η αγορά μέχρι και πριν από έναν μήνα, ενώ κλειδί για το αν θα αποβεί και αποδοτική παραμένει η πορεία της οικονομίας και των επισφαλειών.

Η δεύτερη αλλαγή άπτεται της διαφαινόμενης αλλαγής στάσης από την πλευρά των Ελλήνων επιχειρηματιών. Οι τελευταίοι δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, τις αυξήσεις κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών. Ενδέχεται, μάλιστα, κάποιοι να βάλουν λεφτά και στις αυξήσεις δύο ή και των τριών τραπεζών.

Τα κίνητρά τους είναι είτε καθαρά επενδυτικά (πίστη στα μεγέθη και στις προοπτικές των τραπεζών), είτε πατριωτικά. Επιδιώκουν, δηλαδή, να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια κάποιες ή όλες οι συστημικές τράπεζες και επομένως να υπάρχει και ένα εγχώριο κέντρο αποφάσεων, παρά τους δρακόντειους περιορισμούς, που έχει θέσει η τρόικα με την παρουσία των επιτρόπων.

Ο ρόλος των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι κομβικός καθώς θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία ή μη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής καθώς και τον βαθμό επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha.


Με καθαρή θέση 800 εκατ. η Πειραιώς

Η Πειραιώς, μέσω των αλλεπάλληλων εξαγορών, κάλυψε το χάντικαπ της αρνητικής καθαρής θέσης, βελτίωσε τους δείκτες της (χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 120%, δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 51%) και απέκτησε μέγεθος που υπόσχεται ικανοποιητικές συνέργειες.

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει pro forma καθαρή θέση της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη, εν Ελλάδι, τράπεζα με ενεργητικό 102,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις 54,8 δισ. ευρώ και καθαρές χορηγήσεις 67,4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς εξασφάλισε μέσω των εξαγορών κεφάλαια από ιδιώτες, ύψους 570 εκατ. ευρώ, και έγινε η πρώτη τράπεζα που υπερκάλυψε τον στόχο κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών (533 εκατ. ευρώ).


…και κλειδωμένα 570 εκατ. για την ΑΜΚ

Κίνηση ματ από τη διοίκηση της Πειραιώς αναδείχθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Millennium, που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από το ΤΧΣ. Οι Πορτογάλοι της BCP όχι μόνο ανακεφαλαιοποιούν πλήρως την εν Ελλάδι θυγατρική τους, βάζοντας 399 εκατ. ευρώ, αλλά δεσμεύονται και να βάλουν άλλα 400 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Αν συνυπολογιστεί και η αντίστοιχη δέσμευση της Societe Generale να βάλει 170 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, η Πειραιώς έχει κλειδώσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 570 εκατ. ευρώ και κινείται για την εξασφάλιση άλλων 170 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (7,33 δισ. ευρώ) μέσω ΑΜΚ και να μην προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τσεχικό fund PPF προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, όπως και άλλες φίλιες επιχειρηματικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να βρει και ξένα κεφάλαια μέσω των παρουσιάσεων στο εξωτερικό.


Κλειδώνει την ΑΜΚ με 2+1 βήματα η Alpha

Πολύ κοντά στην εξασφάλιση τουλάχιστον 457,1 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες, και επομένως στην κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών, μέσω αύξησης κεφαλαίου, βρίσκεται η Alpha Bank, όπως έγραψε το Euro2day, υλοποιώντας στρατηγική με 2+1 βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις για τα 257 εκατ. ευρώ που της επιτρέπουν να καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτών και κινείται για τη συγκέντρωση των 457,1 εκατ. ευρώ. To Qatar θα ασκήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δικαιώματα που του αναλογούν, ενώ ικανοποιητική συμμετοχή αναμένεται και από άλλους υφιστάμενους μετόχους.

Η διοίκηση της τράπεζας απευθύνεται επιπρόσθετα σε δύο βασικούς πυρήνες επενδυτών: στους Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς και σε hedge funds που διαθέτουν, όμως, μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάποια εκ των οποίων έχουν υπάρξει στο παρελθόν μέτοχοι της Alpha.

Οι μέχρι τούδε επαφές δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου από ικανό αριθμό επιχειρηματιών, ο καθένας εκ των οποίων θα βάλει ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 5 - 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία και αποτελούν την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν.

Το τρίτο βήμα θα είναι, με βάση στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, η υπογραφή σύμβασης εγγύησης κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών της αύξησης με μετρητά ύψους 457,1 εκατ. ευρώ από ομάδα ξένων τραπεζών.

Η Alpha σε επίπεδο ομίλου έχει θετική καθαρή θέση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, από την απορρόφηση της Εμπορικής θα έχει συνέργειες άνω των 250 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κάποιοι αναλυτές της ανεβάζουν και στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια των 4,5 ετών, κατά την οποία εκτείνεται η μετατροπή των warrants, θα έχει μόνο από τις συνέργειες νέα κεφάλαια 1,07 - 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αντιμετωπίσει μέρος των πρόσθετων προβλέψεων για επισφάλειες.
 

Η… Εθνική πανστρατιά για 800 εκατ. ευρώ

Η Εθνική, παρότι έχει το ντεσαβαντάζ της αρνητικής καθαρής θέσης, επιχειρεί να κάνει την έκπληξη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, αλλά και στα εμπόδια στην προσπάθεια να εξασφαλίσει από ιδιώτες τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να κινητοποιήσει επιχειρηματικές δυνάμεις από την Ελλάδα και δευτερευόντως από την Ομογένεια, με στόχο να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, μαζί βέβαια με την οικογένεια Λάτση, που θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων, που αναλογούν στο ποσοστό της ( 11,5%).

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτουν ενθαρρυντικές ενδείξεις συμμετοχής Ελλήνων επιχειρηματιών στην ΑΜΚ. Αν η Εθνική επιτύχει να εξασφαλίσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, δεσμεύσεις από μεγάλους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (εφοπλιστές, ομογενείς), για περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ που χρειάζεται, θα έχει κάνει το μεγάλο βήμα να κερδίσει το στοίχημα.

Πρόκειται για… Εθνική πανστρατιά με στόχο να παραμείνει ιδιωτική και σε εγχώρια χέρια η τράπεζα, η οποία ακόμη και σήμερα διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και επομένως ικανότητα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ατού για την Εθνική είναι τα μεγάλης αξίας assets (Finansbank, χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ΕΕΓΑ) που διαθέτει, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες της και να απελευθερώσει κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, πέραν της οικογένειας Λάτση, ενδέχεται να ασκήσει μέρος τουλάχιστον των δικαιωμάτων της και η Εκκλησία στην ίδια λογική της διατήρησης της Εθνικής σε ελληνικά χέρια.


Έως τις 30 Απριλίου τα άτυπα βιβλία προσφορών

Τα άτυπα βιβλία προσφορών που διενεργούν οι τράπεζες θα κλείσουν στις 29 ή το αργότερο στις 30 του μήνα, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να δηλώσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος κεφαλαίων που συγκεντρώνουν από ιδιώτες, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν στα χέρια τους.

Πρακτικά το «σαφάρι» των επενδυτών θα συνεχιστεί μέχρι και την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Πρώτη αναμένεται να ξεκινήσει η Alpha, η οποία εκτιμάται ότι θα αποκόψει δικαίωμα μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v