Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς:Κάλυψε το 10% της ΑΜΚ με κίνηση "ματ"

Διασφαλίζεται η υπερκάλυψη του 10% στην ιδιωτική συμμετοχή για την ΑΜΚ. Με 400 εκατ. συμμετέχει η BCP, μετά την έγκριση της συμφωνίας για Millennium από το ΤΧΣ. Στόχος να μην εκδοθούν καθόλου Cocos.

Πειραιώς:Κάλυψε το 10% της ΑΜΚ με κίνηση ματ
Διασφαλισμένη εμφανίζεται πλέον η υπερκάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής κατά 10% στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν της έγκρισης της συμφωνίας για εξαγορά της Millennium Βank που υπήρξε, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βάσει αυτής της συμφωνίας, η μητρική της Millennium, δηλαδή η πορτογαλική τράπεζα BCP, θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της ελληνικής θυγατρικής της και θα συμμετάσχει με άλλα 400 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε προ ημερών αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,33 δισ. ευρώ, με μέγιστο ποσό έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) τα 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην αύξηση, προκειμένου να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα η τράπεζα, είναι 533 εκατ. ευρώ (το 10% των 5,33 δισ. ευρώ που απομένουν αν η τράπεζα εκδώσει μετατρέψιμα ομολογιακά ως το μέγιστο ποσό των 2 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, ήδη έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή της Societe Generale στην αύξηση με ποσό 170 εκατ. ευρώ (μέσω της συμφωνίας για απόκτηση της Γενικής Τράπεζας), οπότε αθροιζόμενα με τα 400 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η BCP υπάρχει ήδη κλειδωμένο στην αύξηση ποσό 570 εκατ. ευρώ, που ήδη υπερκαλύπτει το ελάχιστο απαιτούμενο 10% (533 εκατ.).

Τα παραπάνω εξηγούν την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να διοργανώσει road shows στο εξωτερικό, στο Λονδίνο και στη Ν. Υόρκη, καθώς εφόσον διασφαλίσει πρόσθετη συμμετοχή (πέραν των 570 εκατ. ευρώ) έχει τη δυνατότητα να περιορίσει το ποσό των Cocos, τα οποία έχουν δύο μειονεκτήματα:

α) Κλιμακούμενο ετήσιο επιτόκιο που ξεκινά από το 7% και προσαυξάνεται με την πάροδο του χρόνου έως και το 9%.

β) Σε κακό σενάριο δημιουργούν τον κίνδυνο dilution, λόγω μετατροπής τους σε μετοχές, είτε όταν η τράπεζα δεν μπορεί να καταβάλει τους τόκους, είτε στη λήξη της διάρκειάς τους.

Δεδομένου ότι η τράπεζα διαθέτει ήδη 570 εκατ. ευρώ κλειδωμένα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά και των πληροφοριών ότι το τσέχικο fund PPF που έχει συμμετοχή σε αυτήν προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση, όπως και άλλες φίλιες επιχειρηματικές δυνάμεις, είναι προφανές ότι η διοίκηση της Πειραιώς, κινείται πλέον με στόχο να συγκεντρώσει έως και 733 εκατ. ευρώ, ώστε να μην εκδώσει καθόλου μετατρέψιμα δάνεια, που θα επιβαρύνουν τη μελλοντική κερδοφορία της.

Στελέχη της διοίκησης εκφράζουν την αισιοδοξία τους καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη κινητοποίηση του δικτύου των καταστημάτων, επαφές με έλληνες επιχειρηματίες αλλά και μεγάλους πελάτες, ενώ την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα καλύψει ποσοστό ανώτερο του 10%, της συνολικής πλέον αύξησης χωρίς CoCos, με ιδιωτικά κεφάλαια.

Κι όλα αυτά ενώ έχει πλέον τον αέρα της οιονεί μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Αν αθροίσουμε τα μερίδια αγοράς των τραπεζών που έχει αποκτήσει με αυτά της Πειραιώς (στοιχεία τέλους του 2012), προκύπτει ότι ως συνολικό σχήμα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρόσφατη απόκτηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική), διέθετε το 29,3% των χορηγήσεων και το 29% των καταθέσεων.

Κι αυτό όταν η Εθνική διέθετε στο τέλος του 2012 το 18,3% των χορηγήσεων και το 21,7% των καταθέσεων.

Γ. ΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v