Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιώτες παραγωγοί ζητούν απόσυρση μονάδων ΔΕΗ

Για αλά καρτ προώθηση των προτάσεων της ΡΑΕ για αναδιοργάνωση της αγοράς ενέργειας κάνουν λόγο οι ιδιώτες παραγωγοί σε παρέμβασή τους προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ιδιώτες παραγωγοί ζητούν απόσυρση μονάδων ΔΕΗ
Αποσύρετε τώρα μη λειτουργούσες μονάδες της ΔΕΗ για να συζητήσουμε αλλαγές στον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, λένε οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ.

Με νέα παρέμβασή του στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών-ΕΣΑΗ (ΕΛ.ΠΕ., Μότορ Όιλ, ΕΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) επισημαίνει τη διαφαινόμενη προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει την αλά κάρτ προώθηση των προτάσεων της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο που να θίγει τη βιωσιμότητα των δικών τους μονάδων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει μία μεθόδευση ώστε να περιοριστεί το περιθώριο του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και άρα η αμοιβή των ανεξάρτητων παραγωγών για την ενέργεια που προφέρουν στο σύστημα με καύση φυσικού αερίου, κάτι που θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις, καθώς ήδη η ΔΕΗ με την πρακτική της να συμψηφίζει απαιτήσεις ως παραγωγός και εισπράξεις ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε τα γνωστά προβλήματα σε όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός από αυτό, ο ΕΣΑΗ τονίζει στην επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ ότι, ενώ μεθοδεύονται οι αλλαγές στον Μηχανισμό Ανάκτησης, την ίδια στιγμή η ΔΕΗ:

· Εισπράττει Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για μονάδες που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Ελληνικού Κράτους θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2012 όπως Πτολεμαΐδα 2 και Λιπτόλ.

· Εισπράττει ΑΔΙ για μονάδες που έχουν πάψει να λειτουργούν από το 2011, όπως Λαύριο 1 και 2, Αλιβέρι 3 και 4 και Άγιος Γεώργιος 8 και 9.

· Εισπράττει ΑΔΙ για εικονική ισχύ λιγνιτικών μονάδων, καθώς είναι γνωστό ότι η πραγματική ισχύς τους λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού, ποιότητας και ποσότητας καυσίμου ή και υπέρβασης των ορίων των περιβαλλοντικών παραμέτρων, υπολείπεται κατά περίπου 900 μεγαβάτ της θεωρητικής που δηλώνεται για την είσπραξη των ΑΔΙ.

· Ενώ οι υδροηλεκτρικές μονάδες της έχουν μέση ωριαία παραγωγή 1.100 - 1.400 μεγαβάτ κατά τις ώρες αιχμής, και μόνο για το 4-5% των ωρών αιχμιακής ζήτησης ξεπερνούν τα 2.000 μεγαβάτ, αποζημιώνονται με ΑΔΙ που αντιστοιχούν σε 2.500 μεγαβάτ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΑΔΙ αποτελούν ένα συγκεκριμένο ποσό για το σύνολο των κατανεμόμενων μονάδων στο σύστημα, και διανέμονται μεταξύ τους ως αμοιβή για την κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι, όσο πιο πολλές μονάδες και μεγαλύτερης ισχύος εμφανίζει η ΔΕΗ ότι διαθέτει στο σύστημα, τόσο περισσότερα εισπράττει εις βάρος των ανταγωνιστών της, έστω και αν οι μονάδες για τις οποίες εισπράττει ΑΔΙ, όπως οι πετρελαϊκές, στην ουσία είναι πλέον μονάδες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ΕΣΑΗ δεν έχει αντιρρήσεις για τη μερική ή τη συνολική κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, αλλά υπό τον όρο ότι θα επέλθη πλήρης αναδιοργάνωση της αγοράς χωρίς, η ΔΕΗ να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της ως παραγωγού (70% αγοράς) και το μονοπώλιό της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (98% αγοράς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v