Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι επιχειρηματίες πάνε με Σαμαρά στην Κίνα

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική βελτίωση. Το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατέγραψαν αύξηση κατά 54%. Ποιοι επιχειρηματίες πλαισιώνουν τον Σαμαρά.

Ποιοι επιχειρηματίες πάνε με Σαμαρά στην Κίνα
Περισσότεροι από 60 Έλληνες επιχειρηματίες συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, από τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, των τροφίμων, ο τραπεζικός και ο κλάδος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αποστολή υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τον κλάδο των τροφίμων, που εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τις εταιρείες Vivartia, Creta Farm, Μεβγάλ, Γιώτης κ.ά.

Ισχυρή είναι και η παρουσία των τραπεζών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αποστολή του πρωθυπουργού συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ από τον κλάδο της τεχνολογίας το "παρών" θα δώσει μεταξύ άλλων κι η Intralot.

Στους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου ανήκουν οι Προκοπίου, Βενιάμης, Βερνίκος, ενώ στον τουρισμό υπάρχουν τα ονόματα των Αχ. Κωνσταντακόπουλου, Αλ. Αγγελόπουλου και Μ. Δασκαλαντωνάκη.

Στην αποστολή συμμετέχει και ο κ. Κουτσολιούτσος της Folli Follie καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του μαρμάρου, του ελαιολάδου και της γούνας, προϊόντα για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην κινεζική αγορά.

Μεταξύ των επιχειρηματιών συγκαταλέγεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development (όμιλος Λάτση), κ. Οδυσσέας Αθανασίου, λόγω του ενδιαφέροντος που έχει επιδειχθεί από την κινεζική πλευρά, για την εγχώρια αγορά ακινήτων. Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον της Fosun για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ επιπλέον, ενδιαφέρον για ελληνικό ακίνητο φέρεται να έχει επιδείξει και κρατική εταιρία της Σαγκάης. 
   

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος αλλά και ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Γιαννίδης.


Το πρόγραμμα

Στον δρόμο του μεταξιού ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει κινεζικά κεφάλαια στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, του τουρισμού αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Είναι ο δεύτερος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας μετά τον Ολάντ τον οποίο προσκαλεί η νέα ηγεσία του Πεκίνου από τον Μάρτιο που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Το γεγονός καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα, στην οποία βλέπει «έναν στρατηγικό και εμπορικό σύμμαχο που θα αποτελέσει την κύρια πύλη εξόδου της Κίνας στην Ευρώπη», όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη 16 Μαΐου θα βρίσκεται στο Πεκίνο, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang και θα παρακαθήσει σε δείπνο που πραγματοποιείται προς τιμήν του.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Zhang Dejiang και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.

Το Σάββατο 18 Μαΐου, ο πρωθυπουργός, θα βρίσκεται στη Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στη Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε επιχειρηματικό Forum.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.


Το διμερές εμπόριο

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική βελτίωση. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατέγραψαν αύξηση 54%, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εξαγωγών καυσίμων και βαμβακιού.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η άνοδος των εξαγωγών του τομέα των τροφίμων και ποτών, των φαρμάκων, των χημικών-πλαστικών κ.ά. Για το σύνολο της περασμένης χρονιάς οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ενισχύθηκαν κατά 7,5% ανερχόμενες στα 290,1 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα η Κίνα να αποτελεί τον 15ο σημαντικότερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα από τον 17ο που ήταν το 2011.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της κινεζικής οικονομίας, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Αρχής (National Bureau of Statistics), το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GDP) αυξήθηκε κατά 7,7 % έναντι 7,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Στην αύξηση αυτή του κινεζικού ΑΕΠ η κατανάλωση συνέβαλε κατά 4,3%, οι επενδύσεις κατά 2,3% και οι εξαγωγές κατά 1,1%. Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,4%, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (disposable income) τόσο του αστικού πληθυσμού 9,9%, που ανήλθε κατά μέσο όρο στα 6,220 Yuan, όσο και των κατοίκων της υπαίθρου 12,5% που αντίστοιχα έφθασε στα 2,107 Yuan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v