Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι τελευταίες κινήσεις για τις αυξήσεις

Ο σχεδιασμός της Εθνικής για την εξασφάλιση του 10%, η αισιοδοξία για κάλυψη του 12% στην Πειραιώς και πώς εξελίσσεται η ΑΜΚ της Alpha. Το μπλόκο αλλά και το «παράθυρο» για τη συμμετοχή των ταμείων στις ΑΜΚ.

Τράπεζες: Οι τελευταίες κινήσεις για τις αυξήσεις
Στην τελική ευθεία εισέρχεται, πλέον, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, καθώς μετά την Alpha ξεκινά και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής αυτή της Πειραιώς.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση της Εθνικής ως 9,75 δισ. ευρώ και η αποκοπή του δικαιώματος αναμένεται να διενεργηθεί με βάση το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Όπως έγραψε το Euro2day,  θα υπάρξει προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής για τέσσερις συνεδριάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνένωση μετοχών (reverse split), ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η αποκοπή του δικαιώματος. Η μετοχή της Εθνικής θα επανέλθει σε διαπραγμάτευση στη συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Μαΐου και την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος για την αύξηση.

Η σύντμηση των διαδικασιών reverse split και αποκοπής του δικαιώματος διενεργείται για να κερδηθεί χρόνος και η αύξηση να τελειώσει έως τις 13 Ιουνίου. Στόχος της Εθνικής είναι να αξιοποιήσει το καλό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για τις μετοχές και έχει επαναφέρει το Χ.Α. στη δεύτερη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως.

Η επιτυχία της αύξησης της Εθνικής, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Και αυτό γιατί η Εθνική, σε αντίθεση με την Alpha και την Πειραιώς, διαθέτει αρνητική καθαρή θέση και καλείται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, εκδίδοντας ταυτόχρονα και CoCos.

Μολονότι τα στελέχη της διοίκησης τηρούν σιγή ιχθύος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τράπεζα έχει ήδη καταφέρει να έχει έγγραφες δεσμεύσεις για το 10% των 9,75 δισ. ευρώ και επομένως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

Η ύστατη μάχη δίνεται για το 12%. «Όσο περισσότερα κεφάλαια συγκεντρωθούν από ιδιώτες και η συμμετοχή τους αγγίξει το 12% τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το εγχείρημα», φέρεται να τονίζει στους συνεργάτες του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Εμπόδιο στον αγώνα δρόμου της διοίκησης της τράπεζας στάθηκε η απόφαση της τρόικας να απαγορεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία Δημοσίου Δικαίου τη συμμετοχή τους στο 10% της αύξησης σε οποιαδήποτε τράπεζα.


Τι συμβαίνει με τα ταμεία

Τα ταμεία μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπουν στην αύξηση, αλλά η συμμετοχή τους δεν θα προσμετρηθεί στην επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ δεν δικαιούνται να λάβουν και warrants.

Η παραπάνω ρύθμιση καθιστά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μη επικερδή, αλλά δεν αποκλείει σύμφωνα με στελέχη της αγοράς να συμμετάσχουν τελικώς κάποια ταμεία στις ΑΜΚ προκειμένου να μην υποστούν dilution ή έστω να το περιορίσουν σημαντικά.


Κάλυψη του 12% της ΑΜΚ από ιδιώτες επιδιώκει η Πειραιώς

Στην Τράπεζα Πειραιώς αναμένουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην αύξηση ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τακτοποιούνται και οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες με τον πορτογαλικό όμιλο BCP, ο οποίος θα τοποθετήσει στην αύξηση 400 εκατ. ευρώ. Η γαλλική Societe Generale θα βάλει, από την πλευρά της, 170 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς έχει υπογράψει, με βάση πληροφορίες, σύμβαση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών με κοινοπραξία ξένων τραπεζών για το ποσό των 733 εκατ. ευρώ και επομένως δεν θα χρειαστεί να εκδώσει υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos). Επόμενος στόχος είναι η εξασφάλιση του 12% της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες, και στην αγορά εκφράζεται αισιοδοξία ότι η κατάληξη θα είναι επιτυχής.


Κλειδώνει το 12% η
Alpha Bank

Στην Alpha Bank, η αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων ολοκληρώνεται στις 27 Μαΐου. Η τράπεζα καλύπτει σίγουρα το 10%, ήτοι 457,1 εκατ. ευρώ, με ιδιωτική συμμετοχή καθώς διαθέτει και σύμβαση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει και υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους 92,9 εκατ. ευρώ.

Εφόσον δεν υπάρξει άρδην αλλαγή σκηνικού, η Alpha θα είναι η πρώτη επιτυχής αύξηση κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας από ιδιώτες 550 εκατ. ευρώ ή αλλιώς το 12% της αύξησης κεφαλαίου και των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών.

Όσο για τη Eurobank, η ανακεφαλαιοποίησή της είναι δεδομένη μια και διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ και η διοίκησή της αναμένει τις εξελίξεις σχετικά με την απορρόφηση του Τ.Τ. και της Proton Bank, προκειμένου να καταθέσει το σχέδιο επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο του 2013.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το παιχνίδι θα εστιάσει στην απορρόφηση των μικρών του κλάδου και εν συνεχεία, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το τραπεζικό σύστημα θα είναι έτοιμο να αρχίσει έστω και σταδιακά να ανταποκρίνεται στον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Χωρίς αυτό βέβαια να ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές κορόνες περί ανοίγματος της στρόφιγγας της χρηματοδότησης στα επίπεδα προ κρίσης.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v