Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: «Πακέτο» reverse split και αποκοπή

«Δύο σε ένα» η διαδικασία για να κερδηθεί χρόνος. Πότε εγκρίνεται το ενημερωτικό, πόσες συνεδριάσεις θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση και πώς θα γίνει η αποκοπή δικαιώματος. Τι αλλάζει στο ταμπλό. Οι όροι της ΑΜΚ.

ΕΤΕ: «Πακέτο» reverse split και αποκοπή
Ταυτόχρονα με τη διαδικασία του reverse split θα προχωρήσει η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος και να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αύξηση.

Στόχος της Εθνικής είναι η αποκοπή του δικαιώματος να διενεργηθεί το αργότερο τη Δευτέρα 27 Μαΐου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου έως τις 10 Ιουνίου. Για τον λόγο αυτόν το Χρηματιστήριο Αθηνών προσανατολίζεται στο να τρέξει μαζί τις διαδικασίες για το reverse split και την αποκοπή του δικαιώματος.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε μεταξύ άλλων τις τελευταίες τροποποιήσεις στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, το οποίο και υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το Δ.Σ. της Επιτροπής θα συνεδριάσει αύριο για να εγκρίνει το ενημερωτικό και να μπει στην τελική ευθεία η ΑΜΚ της τράπεζας.

Εφόσον το ενημερωτικό δελτίο εγκριθεί ως την Τετάρτη το δικαίωμα συμμετοχής της αύξησης θα αποκοπεί με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, καθώς θα πρέπει να δοθεί ο ελάχιστος, έστω, χρόνος αντίδρασης για όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Με βάση το μετοχολόγιο που θα προκύψει από το κλείσιμο της Πέμπτης θα δρομολογηθεί και η διαδικασία για το reverse split.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της Εθνικής θα ανασταλεί από την Παρασκευή 24/5 για τέσσερις συνεδριάσεις ώστε να γίνει εκκαθάριση των πράξεων (T+3) και η συνένωση των μετοχών (reverse split).

Ως εκ τούτου, η μετοχή της Εθνικής θα επιστρέψει στο ταμπλό την Πέμπτη 30 Μαΐου με αναπροσαρμοσμένο αριθμό μετοχών, μετά το reverse split, αλλά και κομμένη από το δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε 10 παλαιές μετοχές Εθνικής θα εκδοθεί 1 νέα, με παράλληλη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Έτσι, ο αριθμός των μετοχών της τράπεζας θα περιοριστεί από 1.226.601.200 σε 122.660.120 και η αξία της μετοχής θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα.

Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για το reverse split και την αποκοπή του δικαιώματος θα τρέξουν ταυτόχρονα, η μετοχή της Εθνικής δεν θα δει διψήφια νούμερα, αλλά θα επιστρέψει στο ταμπλό με προσαρμοσμένη για την ΑΜΚ τιμή.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξειδίκευσε χθες τους όρους της αύξησης κεφαλαίου ορίζοντας την τιμή διάθεσης στα 4,29 ευρώ, μετά το reverse split (0,429, με βάση τον υφιστάμενο αριθμό μετοχών), και την αναλογία του δικαιώματος προτίμησης σε 2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, και αφού συνυπολογιστεί το reverse split, η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 4,86 ευρώ και η τιμή του δικαιώματος στα -θεωρητικά- επίπεδα των 10,8 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέτοχος της Εθνικής σήμερα με 100 μετοχές, εάν δεν μεσολαβούσε το reverse split, δικαιούται να λάβει από την αύξηση 220 μετοχές με 0,429 ευρώ εκάστη, δηλαδή να καταβάλει 94,38 ευρώ στην περίπτωση που θελήσει να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του.

Μετά το reverse split, ο μέτοχος με τις σημερινές 100 μετοχές θα έχει 10 νέες, άλλης ονομαστικής αξίας, και εφόσον θέλει να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του θα δικαιούται να λάβει 22 μετοχές, συμμετέχοντας στην αύξηση, καταβάλλοντας όμως 4,29 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά, δηλαδή, επίσης € 94,38.

Οι μέτοχοι, πέραν του δικαιώματος που έχουν να μετάσχουν, θα έχουν το δικαίωμα προεγγραφής χωρίς όριο για την απόκτηση νέων μετοχών στην τιμή διάθεσής τους, δηλαδή 4,29 ευρώ ανά νέα μετοχή (όπως αυτή θα έχει γίνει μετά το reverse split 10 προς 1). Τα παραπάνω ισχύουν για αδιάθετες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου με μετρητά, δηλαδή για το ποσό έως 1,17 δισ. ευρώ.


Δεν θα χρειαστεί η έκδοση CoCos

Παρότι το ενημερωτικό δελτίο θα προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης CoCos ως 1,9 δισ. ευρώ με ισόποση μείωση της αύξησης κεφαλαίου, και επομένως της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, κύκλοι της Εθνικής διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 975,6 εκατ. ευρώ από ιδιώτες και επομένως δεν θα χρειαστεί η έκδοση CoCos.

Η εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, τον τελευταίο έναν μήνα, που αποτυπώθηκε στο ταμπλό με τον τριπλασιασμό των τιμών των τραπεζικών τίτλων και την εκτόξευση των όγκων συναλλαγών, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που έχει εξασφαλίσει η Εθνική από επιχειρηματίες και funds, καθιστά και την αγορά αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση του δύσκολου εγχειρήματος της αύξησης.

Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν ότι στην ΑΜΚ της Εθνικής θα μπουν περίπου 100 εκατ. ευρώ από ξένα funds που το τελευταίο διάστημα τοποθετήθηκαν στη μετοχή, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις τους συνδέονται με την αλλαγή σελίδας που θα σημάνει για την Εθνική η ανακεφαλαιοποίησή της, σε συνδυασμό με τυχόν αλλαγές που θα δώσουν στο Χ.Α. και στον τίτλο της ακόμη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Σημειώνεται ότι η Εθνική δεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε σύμβαση εγγύησης κάλυψης της ΑΜΚ, όπως έκαναν η Alpha και η Πειραιώς, και δεν έχει γίνει αντιληπτό να περιλαμβάνεται τέτοιου είδους κίνηση στις προτεραιότητες της διοίκησής της.

Σημειώνεται ότι, εφόσον με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, και αφού ληφθεί υπόψη η ανωτέρω αύξηση, δεν πληρούται η απαίτηση του ελάχιστου συντελεστή 9% των κύριων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων επί των σταθμισμένων κατά κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού, τότε η Εθνική θα προβεί σε ενέργειες και συναλλαγές που θα στοχεύουν στη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας, πάντοτε με στόχο την ικανοποίηση των εποπτικών απαιτήσεων.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v