Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύννεφα νέων μέτρων πάνω από την Αθήνα

Οι μαύρες τρύπες που εντόπισε η τρόικα ανατρέπουν τα δεδομένα. Τι ζητά για τον φόρο ακινήτων. Στον πάγο βάζει τον ΦΠΑ εστίασης, ενώ μπαίνει θέμα και για αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Τα τέσσερα μέτωπα και οι... «ιδιωτικές» ΔΟΥ. Τέλη του μήνα επιστρέφει στην Αθήνα.

Σύννεφα νέων μέτρων πάνω από την Αθήνα

Ο τωρινός έλεγχος της τρόικας μόνο μαύρες τρύπες βρίσκει μπροστά του, και μάλιστα τόσο μεγάλες που δεν κλείνουν ούτε με το... μαύρο λουκέτο της ΕΡΤ, ούτε με την επίπλαστη εικόνα της ανάκαμψης της οικονομίας που επιχειρείται να δοθεί.

Η τρόικα αποχώρησε και όπως ανακοίνωσε επιστρέφει στα τέλη του μήνα. "Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας", αναφέρει κοινό ανακοινωθέν των Ε.Ε.-ΕΚΤ και ΔΝΤ. Επίσης, αναφέρεται πως "οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται για να ολοκληρωθούν τεχνικά ζητήματα και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη Ιουνίου".

Στα "τεχνικά θέματα" περιλαμβάνονται οι τρύπες στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που φτάνουν και περισσεύουν για να φέρουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ώστε να βγει ο προϋπολογισμός και να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος που είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο μεγάλο κενό των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις ήρθε να προστεθεί τώρα και η τρύπα του ΕΟΠΥΥ, το μέγεθος της οποίας ουδείς μπορεί να προσδιορίσει ακόμα επακριβώς. Πρόχειροι υπολογισμοί την ανεβάζουν ακόμα και στα 2 δισ. ευρώ, αν και στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Το ακριβές μέγεθος θα το βρει η ειδική επιτροπή της τρόικας που συστάθηκε γι' αυτόν τον λόγο.

Πάντως, όποιο και αν είναι το «κενό» στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα, το σίγουρο είναι ότι στάθηκε ικανό να παρατείνει την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, η οποία χθες, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο, επισκέφθηκε και τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 20ής Ιουνίου που πραγματοποιείται αύριο στο Λουξεμβούργο, αλλά στα μέσα με τέλη της άλλης εβδομάδας.

Οι δύο πλευρές έβαλαν στόχο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως τις 8 Ιουλίου (τότε συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας.

Από τον τρέχοντα έλεγχο εξαρτάται η διάθεση προς την Ελλάδα 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 4,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη (που περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες δόσεις του 2013) και μέρος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που έχουν ήδη εγκριθεί για εκταμίευση, αλλά αυτό δεν έχει γίνει, για 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και για 2,1 δισ. ευρώ από SMPs που θα εγκριθούν σε αυτόν τον έλεγχο.

Στις διαδοχικές συναντήσεις χθες στην Αθήνα τέθηκε επί τάπητος το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014, το οποίο -σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια- προκλήθηκε λόγω της «τρύπας» που υπάρχει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των υπόλοιπων ασφαλιστικών φορέων.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί εδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας με την οποία εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο περίμενε για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στη χθεσινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά υπέβαλε για μία ακόμη φορά το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο κυβερνητικό αίτημα όσο οι εισπράξεις του προϋπολογισμού κάνουν «μακροβούτια».

Στο πεντάμηνο η υστέρηση στα έσοδα έφθασε τα 562 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να μετατραπεί σε έλλειμμα.

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο παγώνει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά κι επαναφέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%.

Ακόμη όμως και αν προχωρήσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις υπολογιζόμενες απώλειες.

Επιφυλάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Ενστάσεις, με βάση πληροφορίες, διατυπώνει η τρόικα και για τον τρόπο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα (ΕΦΑ) το 2014 και κατ' επέκταση αμφισβητεί τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για έσοδα 3,17 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ένα απλούστερο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων και μία εύκολη διαδικασία προσδιορισμού των φόρων. Επίσης, θεωρούν ότι η πολυπλοκότητα του σχεδίου που τους παρουσιάστηκε θέτει εν αμφιβόλω τόσο τη βεβαίωση, όσο και την είσπραξη των αναλογούντων φόρων.

Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,17 δισ. ευρώ, τότε το κενό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων, γεγονός που αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται εφικτό.

Αντίθετα, υπάρχουν εισηγήσεις να μην εγκαταλειφθεί η σημερινή διαδικασία είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων. Δηλαδή, τόσο ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, όσο και η καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τα ζητήματα που εκκρεμούν ακόμα είναι τα εξής:

-Η καθυστέρηση στον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα (πρόγραμμα διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που ακόμα που δεν έχει παρουσιαστεί, όπως και άλλων απολύσεων).

-Η επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014. Η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο και η τρόικα από την πλευρά της ζητάει την εύρεση ισοδύναμων παρεμβάσεων για να ακυρωθεί το μέτρο.

-Κενό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ προκαλούν οι συντάξεις των απόστρατων, καθώς δεν υπολογίζονται ακόμα με βάση το νέο μισθολόγιο.

-Πόσο 400 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) τρέχοντος έτους θα καταβληθεί το 2014. Αυτό δημιουργεί τρύπα στα έσοδα του 2013.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς αναμένονται μεγαλύτερες επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων, υψηλότερα κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΦΑΠ της διετίας 2011-2012, ενώ, εάν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του κενού το αποθεματικό του προϋπολογισμού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των εφοριών, που όπως εκτιμήθηκε θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εισπράξεις από τους φόρους, ιδίως στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους φορολογούμενους που δεν θα μπουν στη ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v