Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετατίθενται για Σάββατο οι αποφάσεις για το ΤΤ

Μικρή μετάθεση της απόφασης για Τ.Τ. λόγω Goldman Sachs. Διαψεύδονται οι πληροφορίες για νομικό κενό και νέα εισήγηση ακύρωσης του διαγωνισμού. Φαβορί η Eurobank η οποία αποκτά και την Proton Bank.

Μετατίθενται για Σάββατο οι αποφάσεις για το ΤΤ

Τον μειοδότη για την Proton Bank (σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Eurobank) επέλεξε σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ οι αποφάσεις για το Ταμιευτήριο μετατίθενται, προς το παρόν για αύριο, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Goldman Sachs, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης του Τ.Τ. για λογαριασμό του Ταμείου, δήλωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών, ζητώντας μικρή παράταση. Ως εκ τούτου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου εισηγήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο, για τη λήψη απόφασης μόνο για την Proton Bank, βάσει της ολοκληρωμένης αξιολόγησης από τη Rothschild.

Η μικρή μετάθεση των αποφάσεων για το Ταμιευτήριο πυροδότησε νέο γύρο φημολογιών, που όμως διαψεύστηκαν αμέσως. Ειδικότερα, υπήρξε η πληροφορία ότι προέκυψε νέα εμπλοκή καθώς η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Σακελλαρίου προτίθεται να εισηγηθεί εκ νέου την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω νομικού κενού αφού δεν έχει ψηφισθεί ακόμη το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ασυλία για τις αποφάσεις των μελών του ταμείου.

Πληροφορία που διαψεύδεται αρμοδίως καθώς όπως επισημαίνεται η διάταξη του νομοσχεδίου θα έχει αναδρομική ισχύ και επομένως θα καλύπτει και την απόφαση του ΤΧΣ για την ανάδειξη πλειοδότη για το Τ.Τ.

Όπως είναι γνωστό, για το Τ.Τ προσφορές κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς), ενώ για την Proton η Eurobank και, σύμφωνα με πληροφορίες, το private equity Oaktree (την απέσυρε όμως το πρωί της Παρασκευής) αλλά και το fund Monarch. Η ελληνική τράπεζα είναι το απόλυτο φαβορί για την απόκτηση του Τ.Τ. και της Proton.

Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day, η προσφορά της Eurobank για το Τ.Τ. προβλέπει συνέργειες της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, καθώς πέραν της αξιοσημείωτης πτώσης του κόστους χρηματοδότησης περιλαμβάνονται και οφέλη από μείωση κόστους που θα προέλθει ως αποτέλεσμα του πλάνου αναδιάρθρωσης το οποίο δεσμεύεται στην DG Comp να τρέξει η τράπεζα.

Με δεδομένο ότι προκρίνονται οι συνέργειες και μέσω αυτών η ανάγκη της συστημικής ευστάθειας, η προσφορά της Eurobank θα ανακηρυχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η καλύτερη και η τράπεζα θα κληθεί για την υπογραφή καταρχήν συμφωνίας.

Όπως έγραψε το Euro2day, τα κριτήρια του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκαλώντας νομικά κενά, την οξεία αντίδραση μέρους των ενδιαφερόμενων τραπεζών και βεβαίως κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ, η οποία προς το παρόν αποσοβήθηκε, αλλά μένει να φανεί αν θα εκδηλωθεί μετά τον κάβο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του Τ.Τ.

Η Alpha και η Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική κατέθεσε προσφορά με χαρτιά που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και είναι έξυπνα διαρθρωμένη, ώστε να μην προκαλεί dilution στους υφιστάμενους μετόχους και βεβαίως θέμα σε σχέση με την ελάχιστη συμμετοχή.

Ταυτόχρονα, η Eurobank έχει καταθέσει και την καλύτερη προσφορά, σύμφωνα με κύκλους του Λονδίνου, και για την Proton. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την απόκτηση της Proton ήταν μειοδοτικός. Δηλαδή το Ταμείο δεσμεύεται να ανακεφαλαιοποιήσει εκ νέου την τράπεζα πριν την πωλήσει και νικητής θα αναδειχθεί η προσφορά βάσει της οποίας προκύπτει μικρότερη κεφαλαιακή επιβάρυνση για το Ταμείο. Ως εκ τούτου, δεν ισχύουν οι πληροφορίες για προσφορές με μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v