Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμιευτήριο: Ζητείται λύση και… προσχήματα

Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι. Γιατί η αξιολόγηση «γέρνει» και τυπικά προς τη Eurobank. Οι συνέργειες ύψους 2 δισ. ευρώ και ο αποκλεισμός στοιχείων στις άλλες προσφορές. Tι προσφέρουν η Πειραιώς και Alpha.

Ταμιευτήριο: Ζητείται λύση και… προσχήματα

Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καταβάλλονται από όλες σχεδόν τις εμπλεκόμενες πλευρές μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ την ώρα που απαιτείται η ολοκλήρωση της πώλησης για την εκταμίευση της δόσης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξαν σειρά υψηλόβαθμων επαφών μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων και το κλίμα που επικρατεί είναι ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει συνεκτική λύση, ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί χωρίς άλλα παρατράγουδα.

Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως αύριο και έτσι να συνεδριάσει κανονικά το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αναδείξει τον πλειοδότη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι πέφτουν και εντός του Ταμείου και προς το παρόν φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο παραιτήσεων, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης. Όλα βέβαια θα κριθούν από την τελική μορφή της συμβιβαστικής λύσης, και κυρίως από το πώς θα καλύπτει -νομικά και ηθικά- όσους χειρίζονται την υπόθεση.

Στην κατεύθυνση συμβιβασμού βοηθά και το γεγονός ότι από την πρώτη ανάγνωση των προσφορών αυτή της Eurobank δείχνει να είναι η καλύτερη, με βάση τις συνέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνητική αξία που μπορεί να προκύψει για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος μερικών ετών από τη συγχώνευση Eurobank – T.T. ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ (σε καθαρή παρούσα αξία).

Πρόκειται για μέγεθος πολλαπλάσιο των τιμημάτων που έχουν προσφέρει σε μετρητά η Alpha και η Πειραιώς και υψηλότερο και από την προσφορά με χαρτιά που έχει κάνει η Εθνική.

Το ερώτημα βέβαια που διατυπώνεται από κύκλους των άλλων ενδιαφερόμενων τραπεζών είναι αν υπολογίζονται οι συνέργειες και κατά την αξιολόγηση των δικών τους προσφορών. Το ΤΧΣ παρά την ανακεφαλαιοποίηση με συμμετοχή των ιδιωτών παραμένει μεγαλομέτοχος της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς και ως εκ τούτου σύμφωνα με τους ίδιους θα πρέπει να μετρήσουν και για τις προσφορές τους οι συνέργειες.

Βέβαια το γεγονός ότι οι προσφορές της Alpha, της Πειραιώς και της Εθνικής είναι έτσι διαρθρωμένες που δεν αυξάνουν το ποσοστό του ΤΧΣ επιτρέπει στο Ταμείο να μην λάβει τυπικά υπ' όψιν του την αξία που προκύπτει από συνέργειες σε βάθος χρόνου.

Όπως έγραψε το Euro2day, τα κριτήρια του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκαλώντας νομικά κενά, την οξεία αντίδραση μέρους των ενδιαφερόμενων τραπεζών και βεβαίως κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ.

Η αρχική απόφαση του Ταμείου να θέσει ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης το αντάλλαγμα σε μετρητά εξαγρίωσε την τρόικα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp). Με επιστολή της η τελευταία ζήτησε από το ΤΧΣ να θέσει δέσμη πέντε ισοδύναμων κριτηρίων και να μην προταχθεί το αντάλλαγμα σε μετρητά.

Η διάθεση, όμως, που εξέφραζε η επιστολή αποτυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας, και επομένως το Τ.Τ. να δοθεί στη Eurobank.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέτεινε και η επιστολή της ΕΚΤ, που, πρακτικά, υπενθύμιζε στο ΤΧΣ πως δεν δύναται να προτιμηθούν προσφορές με μετρητά έναντι άλλων με μετοχές, εφόσον οι τράπεζες που τις καταθέτουν δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες μείωσης της εξάρτησης ρευστότητας από την ΕΚΤ και αντλούν ακόμη ρευστότητα και από τον ELA.

Υπό το παραπάνω πλέγμα περιορισμών, το προβάδισμα της Eurobank είναι σαφές, από τις αρχές ήδη της εβδομάδας. Κύκλοι βέβαια των άλλων τραπεζών επαναλαμβάνουν, αν και με χαμηλότερους τόνους, την άποψη ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και το Τ.Τ. να δοθεί με κριτήρια συστημικής ευστάθειας στη Eurobank.

Προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν την καθαρή θέση του Τ.Τ.

Η Alpha και η Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το νέο Τ.Τ. ανακεφαλαιοποιήθηκε προ μερικών μηνών από το ΤΧΣ με 500 εκατ. ευρώ και φέτος θα έχει ζημίες λόγω και του κόστους εθελουσίας που δεν θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ, η καθαρή του θέση διαμορφώνεται σε 420 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι προσφορές της Alpha και της Γενικής δίνουν, επομένως, τίμημα σε μετρητά που ξεπερνά αισθητά την καθαρή θέση του Ταμιευτηρίου.

Το γεγονός δε ότι μία από τις τέσσερις προτάσεις, της Γενικής, ήταν με κάλυψη μετρητών από ξένους δίνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στην υπόθεση. Τα ξένα funds που βρήκε ο όμιλος Πειραιώς, εμφανίζονται πρόθυμα να προσφέρουν τίμημα που αντιστοιχεί σε πάνω από 1,2 φορά την καθαρή θέση του Τ.Τ.

Θα πρέπει να συνυπολογισθεί βέβαια ότι μετά την εξυγίανση το Τ.Τ. είναι μια «καθαρή» τράπεζα με το χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις (πέριξ του 60%), με δείκτη επισφαλειών που κινείται στο 8% και χαμηλό κόστος πρόσκτησης καταθέσεων.

 

***Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v