Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρτύριο της σταγόνας για την κυβέρνηση

Υπερψηφίστηκε τελικά το πολυνομοσχέδιο με μικρές, αλλά σημαντικές διαρροές. Τι σημαίνει για την κυβέρνηση η αποχή του Απ. Κακλαμάνη και η καταψήφιση άρθρου από τον Π. Κουκουλόπουλο. Θρίλερ πλέον οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Μαρτύριο της σταγόνας για την κυβέρνηση

Μήνυμα στη συγκυβέρνηση ότι δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή νέα δύσκολα μέτρα έστειλαν χθες οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καθώς οι τροποποιήσεις ακόμη και στο παρά πέντε της ψήφισης δεν στάθηκαν αρκετές να στεγανοποιήσουν τις διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίσθηκε μεν από τουλάχιστον 152 βουλευτές, αλλά καταμετρήθηκαν μια ηχηρή απουσία, αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, και μια εξίσου σημαντική καταψήφιση άρθρου (του άρθρου 81) από τον κ. Π. Κουκουλόπουλο.

Ο κ. Απ. Κακλαμάνης, παρότι παρέστη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά του τόσο για τα μέτρα όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ο κ. Κουκουλόπουλος από την πλευρά του, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καταψήφισε τη μετάταξη της δημοτικής αστυνομίας.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα που οδήγησαν στις δύο διαρροές, η ψηφοφορία κατέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση καθώς στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο η κομματική πειθαρχία δεν λειτούργησε.

Παρότι επιχειρήθηκε με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής και με επίκληση της κομματικής πειθαρχίας να στεγανοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, η αποχή Κακλαμάνη έδειξε ότι από εδώ και στο εξής οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα είναι θρίλερ.

Με 153 ψήφους υπέρ και 140 κατά υπερψηφίστηκαν τα περισσότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, χάρη και στις διαδοχικές προσαρμογές διατάξεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για 15 άρθρα. Τα 10 εξ αυτών ψηφίστηκαν από 153 βουλευτές Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καθώς απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι κ. Κυριαζίδης (Ν.Δ.) λόγω οικογενειακού προβλήματος και Απ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ).

Δύο άρθρα ψηφίστηκαν από 155 βουλευτές καθώς στην κυβερνητική πλειοψηφία προστέθηκαν και οι ψήφοι των κ. Λοβέρδου και Αηδόνη, ενώ ένα άρθρο ψηφίσθηκε από 157 βουλευτές και ένα από 168 λόγω και της στήριξης από τη ΔΗΜΑΡ.

Στο μοναδικό άρθρο που υπήρξε διαρροή ήταν σε αυτό για τη δημοτική αστυνομία (άρθρο 81) το οποίο ψηφίσθηκε από 152 βουλευτές λόγω της καταψήφισής του και από τον κ. Π. Κουκουλόπουλο.

Επιλογή που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την αντικατάστασή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, δεδομένου ότι θεσμικά αυτός δεν είθισται να διαφωνεί με την κομματική γραμμή, όπως μεταδίδει το Real.gr

Το τι μέλλει γενέσθαι ασφαλώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του Ευάγγελου Βενιζέλου, που δεν αποκλείεται, πάντως, να συναντήσει μεγάλη δυσκολία στην αντικατάστασή του, αφού προ εβδομάδων εισέπραξε αρκετές αρνήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έως ότου καταλήξει στον ένα και μόνο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρι Κουκουλόπουλο.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την ψηφοφορία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, που νωρίτερα είχε συγκρουστεί με τη Ν.Δ., καθώς και η υπερψήφιση δύο άρθρων (14 και 30) από τέσσερις βουλευτές του κόμματος (Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση) και μόνο ενός (του άρθρου 14) από τους υπόλοιπους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v