Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Σταθεροποιείται η Ελλάδα

Η ανάκαμψη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά τα στοιχεία είναι λιγότερο αρνητικά, υποστηρίζει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της. Βλέπει σταθεροποίηση στα τέλη της χρονιάς. Τα ρίσκα και το 3ο πακέτο.

Morgan Stanley: Σταθεροποιείται η Ελλάδα

H ανάκαμψη δεν έφτασε ακόμα στην Ελλάδα, αλλά τα στοιχεία βελτιώνονται και πολλά από τα σοκ που χτύπησαν την οικονομία διαλύονται, διαπιστώνει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της για την Ευρώπη.

Ο οίκος διαπιστώνει καθυστερήσεις στη μείωση του Δημοσίου και στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και στη φορολογική συμμόρφωση. Παράλληλα επισημαίνει ότι το τρίτο πακέτο που ετοιμάζεται για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει μέσω ενός άλλου που πιθανόν θα περιλαμβάνει χαμηλά επιτόκια και κάποιου είδους μετοχοποίηση χρέους.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι, όπως στην ευρωζώνη, έτσι και στην Ελλάδα τα οικονομικά στοιχεία προκάλεσαν θετική έκπληξη. Η ανάκαμψη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά τα στοιχεία είναι λιγότερο αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά η πιστωτική κρίση είναι ακόμα σε εξέλιξη και το ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο από 4,5% το β’ τρίμηνο του έτους.

Η ανάλυση του οίκου δείχνει προς βελτίωση της οικονομίας στα τέλη του έτους, η οποία θα προέλθει από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αν και οι δείκτες κατανάλωσης και οι λιανικές πωλήσεις συνεχίζουν να υποχωρούν. Άλλωστε διαπιστώνει πως η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρότι, όπως σημειώνει, αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογίζει ότι θα είναι 4,4 δισ. το 2014 και θα αυξηθεί σε 6,5 δισ. το 2015, η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το καλύψουν. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI) και πιθανόν νέα χρηματοδότηση. Η συζήτηση πιστεύεται πως θα αρχίσει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οπότε βρέθηκαν λύσεις, αλλά καταναλώθηκε πολύ «πολιτικό κεφάλαιο» τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αθήνα.

Στα ρίσκα που βλέπει ο οίκος περιλαμβάνονται οι μεγάλες προκλήσεις του ίδιου του προγράμματος αλλά και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον (απόσυρση ρευστότητας από τη FED κ.τλ.) όπως και η μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της υπάρχουσας κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v