Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν τη... χρυσή τομή για χρέος

Με ποια πρόταση «κατέβηκε» στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός. Τα κοινά σημεία και οι διαφωνίες στους κόλπους της ευρωζώνης. Τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ. Οι ελληνικές ελπίδες για λύση «εξπρές» ως το τέλος του έτους και ο κίνδυνος για σίριαλ διαρκείας.

Ψάχνουν τη... χρυσή τομή για χρέος
Δεν κάνει βήμα πίσω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει από την αποτυχία του εγχειρήματος της επιστροφής στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων (ANFAs). Έτσι, το βάρος τώρα πέφτει στο EuroWorking Group ώστε να βρεθεί λύση τρικ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου -όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο- προκειμένου να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Στη συνάντηση που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η επικεφαλής του Ταμείου αρκέστηκε να ακούσει αυτά που είχε να πει η ελληνική πλευρά και να επαναλάβει τη γραμμή ότι χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Όπως μας ενημέρωσε πηγή του Ταμείου, το ραντεβού ορίστηκε μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, καθώς η Κρ. Λαγκάρντ θα προτιμούσε να είχε στα χέρια της ολόκληρη την έκθεση προόδου της τρόικας, η οποία και δεν υπήρχε. Η ανακοίνωση που βγήκε μετά θεωρείται τυπική διαδικασία, αν και αρκετές φορές το Ταμείο δεν βγάζει καθόλου ανακοινώσεις, ενώ σχεδόν ποτέ δεν γίνονται κοινές συνεντεύξεις τύπου.

Αυτό που βγαίνει όμως ως είδηση τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Ταμείο είναι ότι επί της ουσίας η ελληνική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δόθηκε στη τρόικα δείχνει με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ότι ένα είδος κουρέματος είναι μάλλον αναπόφευκτο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Πώς έχουν τα δεδομένα:

• Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά είναι η επιμήκυνση των δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, γεγονός που θα θεωρηθεί reprofiling του ελληνικού χρέους.
Πρακτικά το αίτημα είναι να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια που πήρε η Ελλάδα και ταυτόχρονα να μεταφερθεί χρονικά προς τα πίσω η πληρωμή τίτλων που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική πλευρά, με βάση την έκθεση που συντάσσει, εκτιμά ότι έτσι θα καλυφθεί το πρόβλημα του χρέους. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν επιβεβαιωθούν οι παραδοχές, να χρειαστούν περισσότερο δραστικές λύσεις.

• Η συμφωνία στο Eurogroup της 26ηςΝοεμβρίου προβλέπει η Ευρώπη να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους αν επιτευχθεί πλεόνασμα, ωστόσο το πώς παραμένει ζητούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συναίνεση αναφορικά με την επιμήκυνση, όχι όμως και με τη μείωση των επιτοκίων (η οποία πρακτικά θα μεταφράζεται σε μηδενισμό). Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αρκετές σκληροπυρηνικές χώρες της ευρωζώνης να αρνηθούν ένα τέτοιο μέτρο. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα.

• Το ΔΝΤ εξακολουθεί να προτάσσει την ανάγκη για περισσότερο δραστικές λύσεις. Μάλιστα, όπως μας μετέφεραν οι καλά γνωρίζοντες, σύμφωνα με το Ταμείο, η... δεύτερη ανάγνωση της ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους σπρώχνει προς περισσότερο δραστική λύση, η οποία θα κινείται στη λογική του «κουρέματος». Βέβαια, το Ταμείο αναγνωρίζοντας τα πολιτικά προβλήματα μιας τέτοιας λύσης είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να βρεθεί μια φόρμουλα διαχείρισης του ελληνικού χρέους η οποία θα είναι έτσι δομημένη ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από όλες τις πλευρές. Το ποια θα είναι αυτή είναι άσκηση για δυνατούς λύτες στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον.

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει το θέμα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι και οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε γρήγορες κινήσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι ο φόβος της ελληνικής κυβέρνησης πως θα έχουμε παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία διάφορα σενάρια θα κυριαρχούν στην επικαιρότητα προκαλώντας αρνητικό κλίμα στην οικονομία κινδυνεύει να επαληθευτεί.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι λέγεται δημοσίως.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες προσκρούουν στα διαφορετικά συμφέροντα που υφίστανται, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είναι ορατό, αυτήν τη στιγμή, πότε θα υπάρξει κυβέρνηση στη Γερμανία ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι τάσεις εντός των δανειστών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v