FAO: Χάθηκε η ελληνική πρωτιά σε τσιπούρα και λαβράκι

Με βάση τα στοιχεία του FAO, η παραγωγή της χώρας σε λαβράκι και τσιπούρα προβλέπεται να μειωθεί 7% στους 94.000 τόνους το 2013.

FAO: Χάθηκε η ελληνική πρωτιά σε τσιπούρα και λαβράκι

Σαν να μην έφταναν τόσα χρόνια οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αναστάτωσης, η Ελλάδα έχασε και το «στέμμα» της μεγαλύτερης παραγωγής σε λαβράκι και τσιπούρα –από την Τουρκία, γράφουν οι FT, παραθέτοντας τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έκθεσης του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, FAO.

Tα στοιχεία επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα του Euro2day.gr το οποίο περιέγραφε την ελληνοτουρκική μάχη στις ιχθυοκαλλιέργειες και το σχεδιασμό για συγκέντρωση του εγχώριου κλάδου κάτω από δυο πόλους.  

Εξαιτίας της συρρίκνωσης στον τραπεζικό δανεισμό και την μείωση της ζήτησης από τους πελάτες στην Μεσόγειο, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές των λευκών ιχθύων στην Ευρώπη, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα η καλλιέργεια ψαριών σε τσιπούρα και λαβράκι, που υπήρξαν από τα ισχυρότερα αγροτικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

Μέχρι πέρσι η Ελλάδα κατείχε ηγετική θέση στην εν λόγω ευρωπαϊκή βιομηχανία, που ανέρχεται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, η παραγωγή της χώρας σε λαβράκι και τσιπούρα προβλέπεται να μειωθεί 7% στους 94.000 τόνους το 2013.

Αντιθέτως η Τουρκία πιθανότατα θα αυξήσει την παραγωγή της 12% και πλέον στους 108.000 τόνους.

Τα ψάρια, ειδικά από τις ιχθυοκαλλιέργειες για τσιπούρα και λαβράκι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας μετά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, μεγαλύτερο και από τις εξαγωγές ελαιόλαδου και τυριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου, ΟΠΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v