Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωρεάν WiFi: Οι εξαγγελίες Σαμαρά και οι φόροι

Η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας μπορεί να συμβάλει εντυπωσιακά στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Όμως την ώρα που σχεδιάζεται δωρεάν πρόσβαση, οι Έλληνες πληρώνουν από τους υψηλότερους φόρους παγκοσμίως για σύνδεση στο internet από το κινητό τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Δωρεάν WiFi: Οι εξαγγελίες Σαμαρά και οι φόροι

Η πρωθυπουργική υπόσχεση για δωρεάν WiFi ήταν η εξαγγελία που κέρδισε τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά το βράδυ της Δευτέρας, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τα ιδιαίτερα ευφάνταστα, και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά καυστικά, σχόλια που γέμισαν χθες το διαδίκτυο.

Παρότι ο πρωθυπουργός δεν υπήρξε αναλυτικός για το πώς ακριβώς πρόκειται να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, σίγουρα αυτή η ανακοίνωση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά δε όταν γίνεται από την πολιτική ηγεσία μιας χώρας που συζητά για περισσότερα από πέντε χρόνια τη δημιουργία δικτύου οπτικής ίνας, χωρίς ακόμη να έχει πάρει οριστικές αποφάσεις επ' αυτού.

Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι στα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι να εκμεταλλευθεί τα δημοτικά δίκτυα που οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν ήδη εγκαταστήσει στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, παρέχοντας πρόσβαση για δημότες και επισκέπτες σε επιλεγμένα σημεία.

Τα σημεία πρόσβασης που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 600, ωστόσο σημαντικός αριθμός αυτών βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Επίσης, στον σχεδιασμό φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία σημείων ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης σε κτίρια υψηλής επισκεψιμότητας από το κοινό όπως π.χ. πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σταθμοί μέσων μεταφοράς.

Εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη βήματα. Μόλις τον Οκτώβριο ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία δικτύου ασύρματης πρόσβασης σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό, όπου η πρόσβαση παρέχεται σε σταθμούς και αποβάθρες. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση της δωρεάν πρόσβασης WiFi και σε άλλους σταθμούς.

Οι στόχοι της ψηφιακής αντζέντας 2020, η αύξηση διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι σίγουρα θέματα που απασχολούν τον πρωθυπουργό, ο οποίος πρόσφατα είχε συναντήσεις με σημαντικά στελέχη από τον χώρο των νέων τεχνολογιών, προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων πολύ πρόσφατα ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και συζήτησε με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, με τον επικεφαλής της ZTE αλλά και με τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ.

Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ

Η ανάπτυξη της επόμενης μέρας είναι ψηφιακή όπως καταδεικνύουν όλες οι τελευταίες μελέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάθε αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας οδηγεί σε αύξηση 1,2% του ΑΕΠ μιας χώρας. Η άνοδος του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος δεν σχετίζεται όμως μόνο με τη διείσδυση αλλά και με την ταχύτητα της σύνδεσης και μελέτες έχουν καταγράψει ότι όταν η broadband ταχύτητα διπλασιάζεται τότε παρατηρείται αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,3%. Σημαντική είναι η συμβολή της τεχνολογίας και σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης, αφού υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 νέες ευζωνικές συνδρομές, δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που χωρίζει την Ελλάδα με την Ευρώπη και η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης στη χώρα μας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου θα μπορούσαν να φέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Υψηλή φορολόγηση για πρόσβαση μέσω κινητού

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, το διάστημα 2008 - 2012 η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου διπλασιάστηκε, ενώ ενισχύθηκε και η χρήση υπηρεσιών e-government συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι την ώρα που αναζητείται τρόπος για την παροχή δωρεάν WiFi οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να πληρώσουν τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη και έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως. Από την υψηλή φορολόγηση δεν εξαιρούνται ούτε τα συνδυαστικά πακέτα δεδομένων και φωνής, αυτά δηλαδή με τα οποία οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ από το κινητό τους τηλέφωνο, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, επιμένοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Ωστόσο, θετική ανταπόκριση στο αίτημα αυτό από την πλευρά της πολιτείας δεν έχει υπάρξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v