Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Θα βγούμε σταδιακά από τα μνημόνια

Δεν χρειάζονται νέα οριζόντια μέτρα, η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από τα μνημόνια δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εκλογές το 2016. Τι είπε για προαπαιτούμενα, φόρους και δωρεάν... Wi Fi. Στήριξη σε Στουρνάρα-Βενιζέλο. Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Σχέδιο για φόρο ακινήτων υπέρ δήμων.

Σαμαράς: Θα βγούμε σταδιακά από τα μνημόνια

«Νέα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων δεν έχουμε συμφωνήσει να πάρουμε με την τρόικα, ούτε τα αντέχει η κοινωνία, ούτε απαιτείται να υπάρξουν», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Mega.

Υποστήριξε ότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές. «Είναι διαπραγμάτευση και κάθε χώρα πρέπει να σέβεται τις θυσίες που έχουν γίνει από την Ελλάδα».

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός προσέφερε στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις επιθέσεις που δέχεται για τα υποβρύχια και τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και στον Γιάννη Στουρνάρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής βουλευτών της κυβέρνησης. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του.

Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση

«Είναι θέατρο ή διαπραγμάτευση να έχεις καταφέρει να δεχθούν όλοι ότι αν πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρξει μείωση χρέους;», αναρωτήθηκε.

Σημείωσε ότι για την Ελλάδα έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα που υπήρξε ποτέ και αυτό είναι σκληρή διαπραγμάτευση, όπως και ότι κερδίσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μη επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ, αλλά και το ότι αποτράπηκαν νέες μειώσεις στους ένστολους.

Ένα μόνο προαπαιτούμενο

Πρέπει να κλείσουμε τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, παραδέχθηκε, αλλά σημείωσε ότι απ' όλα (διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων, αμυντικές βιομηχανίες και εξόφληση οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ), πρακτικά ανοικτό είναι μόνο ένα, αυτό που αφορά την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Θα έχουμε πλεόνασμα

«Χτίζω πρωτογενές πλεόνασμα, εκεί στηρίζεται η αξιοπιστία μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Το 70% θα το δώσουμε πίσω στους αδικημένους». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πλεόνασμα για το 2013. «Οι δανειστές λένε ότι υπάρχει, αλλά στατιστικά θα το γνωρίζουμε τον Απρίλιο, όταν θα το πιστοποιήσει η Eurostat».

Το δημοσιονομικό κενό

«Εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο, πηγαίνουμε καλά. Η τρόικα δεν έβλεπε δημοσιονομικό κενό τον Ιούλιο και το βλέπει τώρα που όλα στην οικονομία πάνε καλύτερα», δήλωσε. «Εγώ καταλαβαίνω ότι οι δανειστές πρέπει να παίρνουν το χειρότερο σενάριο. Όμως τον Ιούλιο ήταν 0 και τώρα λένε 2,9 δισ. ευρώ».

Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά εξασφάλισε νέους πόρους. «Με το νομοσχέδιο Βρούτση βρίσκουμε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον» (σ.σ. αρχικά έγινε λόγος για εξοικονόμιση 500 εκατ. ευρώ). Στη διαπραγμάτευση θα βρούμε αντικειμενικά στοιχεία για να στηρίξουμε τις θέσεις μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. «Δεν μπορούν να μας πουν ότι δεν τηρούμε τα υπεσχημένα. Θα συζητήσουμ,ε θα διαπραγματευτούμε, όχι σε εμπόλεμη κατάσταση».

«Δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει με τα δικά μας στοιχεία. Χρηματοδοτικό υπάρχει, αλλά έχουν δεσμευτεί να το λύσουν. Θα είναι κακό για την Ελλάδα να αρχίσει ξανά κουβέντα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν αυτό συμβεί, τότε θα αποθαρρυνθούν οι ξένοι επενδυτές».

Λύση τα διαρθρωτικά

«Εμμένω στη δήλωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα μειώνουν μισθούς και συντάξεις», ξεκαθάρισε.

Αν χρειαστεί θα ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα. Ανέφερε ως παράδειγμα την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τον έλεγχο στις συνταγογραφήσεις και την πάταξη των παρανομιών στα Ταμεία.

Υπάρχει προοπτική

Μίλησε για προοπτική η οποία φαίνεται από την αλλαγή στάσης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αποτυπώνεται στη μεγάλη άνοδο των ελληνικών ομολόγων και στη μείωση των spreads. «Τα πράγματα πάνε καλύτερα, η Ευρώπη θα φύγει από τη μέγκενη της έλλειψης ανάπτυξης το 2014», σημείωσε ο Α. Σαμαράς.

Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο, εκτίμησε. Κάποιοι μιλούν για επέκταση του προγράμματος για ορισμένα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί το 2014 θα πάψει να μας δανείζει η Ε.Ε. και θα συνεχίσει το ΔΝΤ μέχρι το 2016.
Κάποιοι λένε ότι με τα νέα μέτρα της Ευρώπης, η οποία θα εγκρίνει τους προϋπολογισμούς της κάθε χώρας, ούτως ή άλλως θα υπάρχει έλεγχος.

Αβάστακτο το φορολογικό βάρος

«Στην Ελλάδα ο φόρος είναι ψηλότερος απ' ό,τι πρέπει. Πρέπει ο φόρος στις εταιρείες να πέσει στο 15%. Καλώς ή κακώς αυτό τώρα δεν γίνεται», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι μειώθηκε ο ΦΠΑ και περιορίστηκαν οι επιβαρύνσεις στις εταιρείες. «Δεν πετύχαμε τη μείωση του φόρου στα καύσιμα και νομίζω ότι αυτό είναι λάθος των δανειστών. Τουλάχιστον δώσαμε μεγαλύτερο επίδομα σε περισσότερους».

Μακροπρόθεσμος στόχος η είσπραξη του φόρου ακινήτων από τους δήμους

Το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που έχει γνωρίσει ο Έλληνας λόγω των πολλών φόρων στα ακίνητα. Αυτή είναι η τελευταία χρονιά. Στον φόρο στα ακίνητα έχουμε ένα πιο δίκαια κατανεμημένο βάρος.
Υπήρξαν αντιδράσεις από τους βουλευτές, αλλά αφορούσαν στρεβλώσεις και πολλές από αυτές θα διορθωθούν.

Εκτίμησε ότι είναι σωστό να περάσει ο φόρος των ακινήτων στους δήμους με ανταποδοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να μη χρειάζεται να τους χρηματοδοτεί η κεντρική κυβέρνηση. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί με την τρόικα, σημείωσε, αλλά είναι μια εισήγηση που έχει δεχθεί.

Η συζήτηση με τη Μέρκελ

«Πολιτική διαπραγμάτευση υπό την έννοια της αλλαγής των στόχων του προγράμματος δεν έχω ζητήσει, ούτε μπορεί να γίνει. Αυτό μπορεί να γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν το κάνουμε τώρα θα είναι λάθος».
Πρόσθεσε όμως ότι συζητά συνεχώς με τους ηγέτες της Ευρώπης. «Την Παρασκευή είχα εκτενή συζήτηση με την κ. Μέρκελ», αποκάλυψε και συμπλήρωσε ότι θα ξαναβρεθεί με την καγκελάριο στο Παρίσι και θα υπάρξει και νέα συνάντηση στο Βερολίνο.

Στήριξη στον Στουρνάρα

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών. «Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει ευθέως. Ούτε κρύβει, ούτε κρύβεται και έχει βοηθήσει πολύ γιατί δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος», δήλωσε. «Τα λέει καμιά φορά περισσότερο χοντρά απ' όσο περιμένουν» απάντησε στο γιατί υπάρχει γκρίνια προς το πρόσωπό του από βουλευτές της Ν.Δ.

Έμφαση σε τεχνολογία - καινοτομία

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έλεγε σε έναν νέο πολίτη ανέφερε: «Θα του έλεγα πως ως Αντώνης πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι θα βγούμε από την κρίση και να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας».

Σημείωσε πως από το νέο ΕΣΠΑ θα δοθεί 8% στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. «Μπορώ επίσης να υποσχεθώ ότι θα έχουμε δωρεάν ασύρματο Wi Fi σε όλη την Ελλάδα σε έναν χρόνο», είπε.

Σκληρή κριτική στον Αλ. Τσίπρα

Για μένα το πρόβλημα του Τσίπρα δεν είναι να γίνει κυβέρνηση, αλλά αντιπολίτευση, δεν έχει πείσει τους δικούς του. Επανάσταση για εμένα σήμερα είναι να βγούμε από τη μιζέρια πιάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε ο Α. Σαμαράς.

Η διέξοδος του Τσίπρα είναι η αποτυχία της χώρας. Υποστηρίζει μια Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες, μια χώρα καταλήψεων, μια Ελλάδα όπου οι λέξεις «έθνος» και «πατρίδα» είναι απαγορευμένες.

Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στη βία, υποστήριξε. «Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στη Marfin όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε. Είμαι καχύποπτος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε.

Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει στη βία

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την πάταξη των τελευταίων περιστατικών εγκληματικής βίας που ξεκίνησαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και κορυφώθηκαν με τη διπλή δολοφονία των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο. 

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία. Αυτό που απαιτείται στην Ελλάδα που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα είναι να υπάρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη, τόσο των Ελλήνων στον τόπο τους, όσο και των ξένων προς τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο γρήγορα και οργανωμένα.

«Πιστεύω ότι αυτοί που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα». Τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μείωση της Χρυσής Αυγής. Εύχομαι να συνεχιστεί. Με το που θα μειωθεί η ανεργία και μπούμε σε μια ομαλότητα θα εξαφανιστεί. Η Χρυσή Αυγή είναι μια αντίδραση σε όσα συμβαίνουν, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v