Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Βρυξέλλες

Μας χωρίζουν «μέτρα» όχι «μίλια» λέει ο Στουρνάρας. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Ελλάδα για τακτικισμούς που ροκανίζουν το χρόνο. Τα 4 μέτωπα και οι προειδοποιήσεις για σκληρή στάση δανειστών. Στο 1,5-2 δισ. βλέπει το «κενό» η Αθήνα

Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Βρυξέλλες

Τις πάγιες θέσεις της τρόικας και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή επανέλαβε το υψηλόβαθμο στέλεχος του EWG, το οποίο ενημέρωσε χθες ανεπισήμως δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σε επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ το Euro2day.gr για διευκρινίσεις επί των διαρροών που είδαν το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας, η στάση του υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου διέφερε από αυτήν, όπως παρουσιάζεται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του briefing λέχθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτά που λέγονται σε κάθε ενημέρωση πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και καλείται να λάβει μέτρα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Εάν δεν τα λάβει, τότε πολύ απλά η αξιολόγηση και συνεπώς η αποδέσμευση των δόσεων θα καθυστερεί μέχρις ότου η χώρα μας συνετιστεί.

Eπίσης, η αναφορά για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων μετά την περίοδο του σκι για τους καθολικούς (μία τον Νοέμβριο και μία τον Φεβρουάριο) έγινε για να αναδειχθεί ο αργός ρυθμός των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Με τη μόνη διαφορά, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, ότι κατά την τρόικα η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε αυτούς, αλλά στη δική μας πλευρά, που συνεχώς φέρνει στο τραπέζι νέες προτάσεις και ισόποσα μέτρα, τα οποία για τους ελεγκτές θεωρούνται επισφαλή.

Η τρόικα, έχοντας τις ευλογίες τόσο της Κομισιόν και της ΕΚΤ, όσο και του ΔΝΤ, έχει λάβει εντολές να κρατήσει τη γραμμή της μη απόκλισης από τους στόχους και τις προφορικές δεσμεύσεις του Ιουνίου. Γι' αυτούς, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που επιχειρεί να τραβήξει το σχοινί μέχρι τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει λήξη ομολόγου, και αναδεικνύουν τις διαρροές από το ΥΠΟΙΚ ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται χρήματα μέχρι τότε.

Θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ως στρατηγική να τραβήξει το σχοινί ώστε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση να φέρει ρήξη με τα τεχνικά κλιμάκια και να «αναγκαστεί» η ηγεσία της ευρωζώνης να χειριστεί το θέμα σε πολιτικό επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών. Εξ ου και οι διαρροές για πολιτική διαπραγμάτευση.

Η δεύτερη εικασία είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τραβήξει το θέμα μέχρι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον, ώστε να ανοίξει το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και να γίνει ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι.

Μόνο που κανείς στην ευρωζώνη δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τις ελληνικές πολιτικές τακτικές και επιδιώξεις. Μάλιστα, αναμένουν ότι μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία η γραμμή θα σκληρύνει και επικοινωνιακά. Γιατί ουσιαστικά ανέκαθεν παρέμενε σκληρή.

Όσο για τον προϋπολογισμό του 2014 και τις διαρροές ότι θα κατατεθεί άνευ έγκρισης της τρόικας, οι ελεγκτές διερωτούνται «προς τι ο ντόρος». Όπως αναφέρουν συγκεκριμένες πηγές, ο προϋπολογισμός αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί μετά τα Χριστούγεννα και - έτσι κι αλλιώς- αναθεωρείται κάθε τρίμηνο μετά τον έλεγχο.

Το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θυελλώδες για τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ δεν αποκλείεται, στο έκτακτο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου να δούμε σκλήρυνση στάσεως έναντι της χώρας μας.

Τα καυτά μέτωπα για την Αθήνα

Εν τω μεταξύ, μετά τα ραντεβού με την τρόικα, η ελληνική πλευρά βλέπει το δημοσιονομικό κενό για το 2014 να χαμηλώνει από την πλευρά της τρόικας μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως, παραμένει τεράστια ως προς τον τρόπο κάλυψής του, και με αυτό το δεδομένο αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών για να ξαναπιάσουν το νήμα των διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη Παρασκευή.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την ύπαρξη κενού στο εύρος που το προσδιορίζει η τρόικα και θα επιχειρήσει να χαμηλώσει περαιτέρω τις απαιτήσεις της έως τις 21 Νοεμβρίου οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014.

«Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, με έκδηλη την ενόχληση από δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία «μας χωρίζουν δισεκατομμύρια ή μίλια από την Αθήνα».

Σε αυτό το κλίμα, με τις πηγές των Βρυξελλών και το υπουργείο Οικονομικών να δίνουν μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση για την εξέλιξη των συζητήσεων, κρίσιμο είναι τι θα πει η ίδια η τρόικα στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.

Επί της ουσίας, πάντως, και άσχετα αν την Αθήνα και την τρόικα τις χωρίζουν μίλια ή μέτρα, οι διαπραγματεύσεις είναι σαφές ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς τα αγκάθια παραμένουν σε πολλά επίπεδα, πέραν του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που θα απαιτηθούν.

ΕΑΣ, απολύσεις στο δημόσιο και πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών όπως απαιτεί η τρόικα παραμένουν μεγάλα αγκάθια, ενώ το «μεγάλο πακέτο» της διευθέτησης του δημόσιου χρέους επιδιώκεται από τις Βρυξέλλες να κλείσει μετά τις ευρωεκλογές -νωρίς τον Ιούνιο έλεγαν χθες κοινοτικές πηγές- σε αντίθεση με την Αθήνα που επιδιώκει λύση «ανάσα» στο χρέος το συντομότερο δυνατό.

Από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών, χθες, κατέστη σαφές ότι η Αθήνα δεν θέλει ούτε να συζητά το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Επιδιώκει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα κάλυψής του έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση «η διαδικασία της πειθούς θα συνεχιστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v