Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλειστηριασμοί: Ποιους έβαλε στο «μάτι» η τρόικα

Η τρόικα ζητά την κατάργηση των διατάξεων Παπαθανασίου και Κατσέλη. Θα κινηθούμε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, λέει η ελληνική πλευρά. Πώς επιδιώκεται να μπει φρένο σε νέα γενιά κόκκινων δανείων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πλειστηριασμοί: Ποιους έβαλε στο «μάτι» η τρόικα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την άρση του παγώματος των πλειστηριασμών, η τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης συμφώνησαν χθες στο ότι... διαφωνούν.

Η κόντρα μεταξύ των εκπροσώπων της και του επιτελείου του υπουργείου έχει να κάνει με την εμμονή των δανειστών για πλήρη κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων από τους νόμους Παπαθανασίου και Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται αμετακίνητοι για την ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και ζητούν από 1η Ιανουαρίου να μην υπάρχει καμία προστασία.

Υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν οριζόντια μέτρα για την πρώτη κατοικία, γιατί έτσι θα συνεχίσουν να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Προτείνουν, δε, η προστασία να αφορά τους πολύ αδύναμους και παράλληλα συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Για ποιους στήνεται δίχτυ ασφαλείας

Στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε, χθες, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σε δηλώσεις του το περασμένο καλοκαίρι επεσήμανε ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία των αποδεδειγμένα φτωχών δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας ότι θα επιμείνει σε αυτήν τη θέση.

Η ελληνική πλευρά, με βάση πληροφορίες, προτείνει την κατάργηση της διάταξης που προστατεύει ακίνητα για χρέη έως 200.000 ευρώ (διάταξη Παπαθανασίου) με σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 200.000 ευρώ σε βάθος χρόνου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την τρόικα συζητήθηκε και το θέμα της διαμεσολάβησης και των διευκολύνσεων που θα παρέχει σε δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με την ενεργοποίηση του θεσμού.

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ήδη έχουν εκπαιδευτεί 400 δικηγόροι για το θεσμό της διαμεσολάβησης που μπορούν αμέσως να αναλάβουν δράση ώστε να αποσυμφορηθούν τα ειρηνοδικεία.

Φρένο σε νέα γενιά κόκκινων δανείων

Εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε και στην ανάγκη να μπει φρένο σε νέα γενιά κόκκινων δανείων και να αποκατασταθεί η στεγαστική και καταναλωτική πίστη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «το πιο εύκολο για την κυβέρνηση είναι να παρατείνει το πάγωμα των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο. Το ερώτημα είναι αν μέσω αυτής της ρύθμισης θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά και αν θα λυθεί το πρόβλημα».

Κατά το ίδιο στέλεχος, το σημαντικό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι να θεσπιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους οφειλέτες και να μην υπάρξει νέα γενιά επισφαλών δανείων. Εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη, όχι όμως και άλυτη, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Η λύση κατά τους ίδιους θα δοθεί μέσα από πλέγμα μέτρων.

Πρόκειται για τη θεσμοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων όπως είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», εργαλείο το οποίο έχει λειτουργήσει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία) αλλά και του συνεργάσιμου δανειολήπτη, δηλαδή εκείνου που επιθυμεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του και να μπει σε ρύθμιση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα στις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης θα υπολογίζονται τα έσοδα της οικογένειας από μισθούς, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κ.ά. και το κόστος για τη διαβίωση, όπως στέγαση, σίτιση, τιμολόγια ΔΕΚΟ κ.λπ., ενώ θα εξαιρούνται οι δαπάνες για τα ιδιωτικά σχολεία, για καπνό, ποτά, κ.ά.

Δύο ορισμοί οι οποίοι αν εφαρμοστούν εκτιμάται ότι θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά θα αποτελέσουν και τη βάση για να ξαναπάρει μπροστά η τραπεζική πίστη, και δη η στεγαστική.

Με τους δύο αυτούς ορισμούς, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα επιχειρηθεί μια εξατομικευμένη αναδιάρθρωση των δανείων των νοικοκυριών, από την οποία δεν πρέπει να αποκλείεται ακόμη και η διαγραφή μέρους αυτών, εάν διαπιστωθεί πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα, αλλά ούτε και προοπτική δημιουργίας εισοδήματος στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στα χέρια της τρόικας από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από το 2008 (διάταξη Παπαθανασίου) για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών και από το 2010 (Ν. Κατσέλη) έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τις 450.000 ευρώ.

Πέρα από την αναστολή των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, και στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων.

Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει ότι "ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης.
Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v