Φόρος ακινήτων: Μπαράζ αντιδράσεων από την αγορά

Αυτό που προτείνουν οι παράγοντες της κτηματαγοράς είναι η ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και η επιβολή φόρου στα ακίνητα (και όχι στην ακίνητη περιουσία), φόρος ο οποίος θα επιβάλλεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα είναι ανταποδοτικός.

Φόρος ακινήτων: Μπαράζ αντιδράσεων από την αγορά

Μπαράζ αντιδράσεων προκαλεί στα στελέχη της αγοράς ακινήτων ο διαφαινόμενος νέος προσανατολισμός της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ακινήτων, καθώς φοβούνται πως αν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος:

Θα παγώσει κυριολεκτικά η αγορά ακινήτων. «Όχι μόνο θα πέσουν οι τιμές, αλλά το κυριότερο είναι πως θα μειωθούν περαιτέρω οι συναλλαγές και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η οικοδομική δραστηριότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα και για την απασχόληση σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Θα πληγούν οι τράπεζες, καθώς σε στεγαστικά δάνεια είναι τοποθετημένο ένα σημαντικό ποσοστό του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

• Θα αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον ελληνικών ακινήτων από το εξωτερικό.

• Θα δυσκολευθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια της κυβέρνησης για την πώληση κρατικών ακινήτων.

• Τέλος, ένας νόμος όπως αυτός που φαίνεται να προτείνεται, θα θίξει πολύ περισσότερο τη μεσαία τάξη και σαφώς λιγότερο τα υψηλά εισοδήματα. Και αυτό, γιατί οι πλουσιότεροι διαθέτουν σε ακίνητα (και μάλιστα στην Ελλάδα) πολύ μικρότερο ποσοστό της συνολικής τους περιουσίας σε σύγκριση με τη μεσαία και τη χαμηλότερη τάξη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε καμία χώρα δεν αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης –και μάλιστα προοδευτικής– η άθροιση της περιουσίας από εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων.

Σε καμία επίσης χώρα δεν χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αγοραίων αξιών «αντικειμενικές αξίες» με τρόπο υπολογισμού όπως στην Ελλάδα.

Σε καμία τέλος χώρα δεν φορολογούνται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων με διψήφια ποσοστά.

Αυτό που προτείνουν οι παράγοντες της κτηματαγοράς είναι η ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και η επιβολή φόρου στα ακίνητα (και όχι στην ακίνητη περιουσία), φόρος ο οποίος θα επιβάλλεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα είναι ανταποδοτικός για τις υποδομές και τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε ΟΤΑ στην περιοχή.

Τέλος προτείνεται όχι μόνο η μείωση του φόρου επί των συναλλαγών, αλλά και ο δραστικός περιορισμός μιας σειράς άλλων εξόδων που συνοδεύουν τη συναλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v