Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα

Μετά το Eurogroup η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Χάθηκε το ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου. Δεν ανησυχεί ο Στουρνάρας. Οι εμπλοκές στη διαπραγματεύσεις με απολύσεις και πλειστηριασμούς. Τα προαπαιτούμενα και οι απαιτήσεις για διαθεσιμότητα.

Στο... περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα

Μετά τις 10 Δεκέμβρη θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν τον προβληματίζει η αναβολή της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως «όχι, δεν με προβληματίζει γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ακόμα δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία, σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν μέχρι το Eurogroup. «Τα προαπαιτούμενα πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκτιμά πως θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Τέλος ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί τμηματικά η δόση.

Reuters: Δεν έρχεται η τρόικα

Την είδηση αποκάλυψε το Reuters. «Η τρόικα ανέβαλε την προγραμματισμένη επιστροφή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση της τρόικας να αναβάλει την επίσκεψη σημαίνει ότι είναι πλέον αδύνατον να εγκριθεί η επόμενη δόση στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η αναβολή της επίσκεψης σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατόν να εγκριθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, ένας από τους αξιωματούχους απάντησε με email: "Σωστά".

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν. "Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πότε ακριβώς θα επιστρέψει η τρόικα", τόνισε.

To Reuters, στο δημοσίευμα σχολιάζει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ντροπή» για την Ελλάδα, τη στιγμή που θέλει να δείξει ότι πετυχαίνει τους στόχους της και ανακάμπτει, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τις αρχές του 2014.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Στις συμπληγάδες των στενών πολιτικών περιθωρίων της συγκυβέρνησης και των απαιτήσεων της τρόικας έχει εγκλωβιστεί το υπουργείο Οικονομικών. Η ηγεσία του καλείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τετραγωνίσει τον κύκλο ώστε να παντρέψει με βιώσιμο σύμφωνο τις διαθέσεις των δύο πλευρών.

Η τρόικα δεν έχει προσδιορίσει πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα και οι πληροφορίες που μετέδιδαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών για πιθανή καθυστέρηση στην επανέναρξη των face to face διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αυξημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων του Γ. Στουρνάρα για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αποδεικνύεται πως ήταν... ευσεβής ερμηνεία.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο

Οι εξελίξεις σίγουρα δεν είναι θετικές. Την Τετάρτη το απόγευμα, σε πολύωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, φάνηκε ότι η επιστροφή Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς την ερχόμενη Δευτέρα δεν είναι δεδομένη. Θα κριθεί το αν και πότε θα γυρίσουν από τις προτάσεις και τα δεδομένα που θα στείλει η ελληνική πλευρά. Ακολούθησε και νέα τηλεδιάσκεψη χθες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας διεμήνυσαν πως δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν αν δεν υφίσταται συμφωνία σε πλήθος ανοιχτών θεμάτων. Ορισμένες πηγές της, μάλιστα, σημειώνουν πως «θα ήταν κακό να επιστρέψει η τρόικα και να ξαναφύγει χωρίς τελική συμφωνία».

Έτσι, ζήτησαν από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, προτάσεις και δεδομένα για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις, για τους φόρους υπέρ τρίτων, για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, για τα ΕΑΣ αλλά και για τη διαθεσιμότητα.

Οι απαντήσεις είναι πολιτικά δύσκολες και αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις κρατούν ήδη σχεδόν τρεις μήνες. Από την άλλη πλευρά, όμως, ακόμα και στα περιβόητα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη 100%.

Διαθεσιμότητα κάνατε, τους μισθούς τους κόψατε;

Με εξαίρεση τον Κώδικα των Δικηγόρων, ο οποίος έχει ψηφιστεί, τα ΕΑΣ, η διαθεσιμότητα και η ρύθμιση των χρεών της ΕΥΔΑΠ εξακολουθούν να παραμένουν στο ντοσιέ των εκκρεμοτήτων. Έτσι και στα τρία μέτωπα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε από χθες και θα συνεχίσει σήμερα να τροφοδοτεί την τρόικα με τις τελευταίες εξελίξεις.

Για τα ΕΑΣ, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών, στη διάρκεια της οποίας η επιχείρηση θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Θα υπάρξει όμως συρρίκνωση με διατήρηση 300 από τους 800 εργαζόμενους και 3 από τα 5 εργοστάσια. Αν το πείραμα δεν πετύχει με ανατροπή της σημερινής εικόνας των ζημιών 18 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 20 εκατ. ευρώ, τότε τα ΕΑΣ θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του στρατού.

Για τη διαθεσιμότητα, η τελευταία συνάντηση της τρόικας με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Μητσοτάκη έδωσε την εικόνα της καταρχήν συμφωνίας ως προς τους αριθμούς. Στην τρόικα, όμως, έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας να μην πληρώνονται το 75% των αποδοχών τους όπως ορίζει ο νόμος, αλλά το 100%. Έτσι, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία και για τις αμοιβές αυτές.

Όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει πλήρης εξόφληση των χρεών εξαιτίας δαιδαλωδών διαδικασιών.

Προσδοκίες για τη δόση

Αυτά τα τρία ανοιχτά μέτωπα είναι τα πρώτα που θέλει να κλείσει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών, ακόμα κι αν δεν επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα, ώστε στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου ή έστω σε κοντινό επόμενο Euroworking Group να δώσει το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Αυτό το εγχείρημα φαντάζει το πιο εύκολο μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διλήμματα στα οποία σύντομα, ως φαίνεται, θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση.

Τα πιο καυτά θέματα για εκείνη δεν είναι άλλα από τους πλειστηριασμούς και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% όπως ορίζει το μνημόνιο. Πιο ευέλικτο καθεστώς πλειστηριασμών, όπως θέλει η τρόικα, χτυπάει κόκκινο στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ αν οι επικεφαλής των δανειστών επιμείνουν τελικά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, χωρίς να κοπούν συντάξεις, τότε στην κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν επειγόντως έναν... μάγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v