Ψάρια: Ποιο είναι το περίγραμμα της λύσης

Ο Γ. Στεφανής προτείνει τη δραστική μείωση του κόστους χρηματοδότησης με τη συμβολή των τραπεζών και την εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας μέσω των συγχωνεύσεων. Κομβικός ο ρόλος των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ψάρια: Ποιο είναι το περίγραμμα της λύσης
"Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για να αφεθεί να χαθεί. Είναι επειγόντως απαραίτητο οι τράπεζες να μετατρέψουν ένα μέρος του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο και να επεκτείνουν τις λήξεις, χαμηλώνοντας τα επιτόκια για το υπόλοιπο", δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Σελόντα Γιάννης Στεφανής, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει -κατά την εκτίμησή του- να δράσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης ξεκαθάρισε πως είναι υπέρμαχος των συγχωνεύσεων (τονίζοντας πως "επιβάλλεται να συμφωνήσουμε, είναι επιτακτικό"), ενώ παράλληλα εστίασε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία του για να περιοριστεί ο χρόνος εκτροφής των ψαριών από τους 24 στους 18 μήνες. "Είναι ένας τρόπος να βγαίνουν τα ψάρια γρηγορότερα στην αγορά και μέρος αυτών να προέρχεται από την παραγωγή ψαριών μικρότερου μεγέθους", ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, ο κ. Στεφανής προτείνει τη δραστική μείωση του κόστους χρηματοδότησης με τη συμβολή των τραπεζών, την εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας μέσω των συγχωνεύσεων, αλλά και την ανάγκη σαφώς μειωμένων κεφαλαίων κίνησης, μέσα από το χρονικό ψαλίδισμα της παραγωγικής διαδικασίας.

Ένα τέτοιο σετ προτάσεων δείχνει πως είναι επιβεβλημένο (με βάση -εκτός των άλλων- την πολύ μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στις ελληνικές εξαγωγές και την απασχόληση στην περιφέρεια) και φαίνεται να μην απέχει ιδιαίτερα από τις θέσεις των τραπεζών.

Μάλιστα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος -σύμφωνα με το Reuters- σχολίασε πως "οι τράπεζες δεν είναι αρνητικές σε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων του κλάδου".

Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, οι ελληνικές τράπεζες θα ζητήσουν κάτι παραπάνω για να... βάλουν πλάτη στο εγχείρημα ανασυγκρότησης του κλάδου και ειδικότερα θα ζητήσουν ένα αξιόπιστο business plan, που να αποδεικνύει πως οι μεγάλες εταιρείες είναι βιώσιμες, άρα αξίζει τον κόπο να στηριχτούν περισσότερο.

Ερώτημα βέβαια που πρέπει να απαντηθεί από τους ιδιοκτήτες των ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων είναι γιατί δεν είχαν αποδεχτεί προτάσεις συγχωνεύσεων που έγιναν προ τριετίας, όταν τα προβλήματα στον χώρο ήταν πολύ μικρότερα και όταν μάλιστα υπήρχε διάθεση από τρίτο επενδυτή (Linnaeus Fund) να τοποθετήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ φρέσκο χρήμα στο ενοποιημένο σχήμα.

Ανάλογο ερώτημα θα πρέπει να τεθεί και προς τους τραπεζίτες, οι οποίοι δεν πίεσαν τότε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες για την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99 έλαβε χθες παράταση για την 29η Ιανουαρίου.

Στον διάστημα που μεσολαβεί η εισηγμένη και οι πιστώτριες τράπεζες θα επιχειρήσουν να βρουν συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v