Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Ασπιρίνη» ο αναβαλλόμενος φόρος

Γιατί η ανοικτή ακόμη διαδικασία των stress tests απειλεί να «κουρέψει» το όφελος των 3,7 δισ. ευρώ από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί και τις προβλέψεις των business plans για τα προ προβλέψεων κέρδη.

Τράπεζες: «Ασπιρίνη» ο αναβαλλόμενος φόρος

«Ασπιρίνη» ενδέχεται να αποδειχθεί για τις τράπεζες η κεφαλαιακή ενίσχυση από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια καθώς παραμένουν ανοικτά, ακόμη, κρίσιμα ζητήματα για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών, μετά την άσκηση προσομοίωσης.

Το συνολικό κεφαλαιακό όφελος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 3,7 δισ. ευρώ ενδέχεται, όμως, να αυξηθεί αν η Εθνική αναγνωρίσει λογιστικά περισσότερο αναβαλλόμενο φόρο.

Τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση δέχεται η Eurobank καθώς αυξάνει κατά 2 δισ. ή 5,4% τον δείκτη Core Tier I. Μικρότερο είναι το όφελος για Πειραιώς, Alpha και μικρό (260 εκατ.) για την Εθνική, που μπορεί όμως να αυξηθεί.

Για να συνυπολογισθεί, όμως, το παραπάνω λογιστικό όφελος στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί το stress test θα πρέπει να δοθεί η έγκριση της τρόικας.

Όπως έγραψε το Euro2day  η μεθοδολογία της EBA και η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου από τις κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί.

Ακόμη, όμως, και αν προσμετρηθεί ο αναβαλλόμενος, δεν είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τον λογαριασμό της BlackRock II.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου η τρόικα έχει ανοίξει μια σειρά θέματα που θεωρούνταν κλεισμένα και αφορούν τη μεθοδολογία του stress test και τις παραδοχές για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Ζητήματα όπως οι προβλέψεις που θα πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες για -επιχειρηματικά- δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί ή πόσες από τις εκτιμήσεις προ προβλέψεων κερδοφορίας που περιέχουν τα business plans θα συνυπολογισθούν για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών απασχολούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την τρόικα.

Με βάση τραπεζίτες, η τρόικα πιέζει να υπάρχει σοβαρό discount στις εκτιμήσεις των τραπεζών για τα προ προβλέψεων κέρδη της πενταετίας 2013-17, επικαλούμενη μεταξύ άλλων ότι στο προηγούμενο stress test τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έπιασαν την απόδοση που είχε ληφθεί ως παραδοχή για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Θέμα υπάρχει για τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί.

Σε χώρες όπου η κεντρική τράπεζα έχει αναγνωρίσει στα εποπτικά κεφάλαια τον αναβαλλόμενο φόρο από τον σχηματισμό προβλέψεων, όπως η Ισπανία, οι τράπεζες υποχρεούνται να σχηματίζουν πρόβλεψη 10% για ενήμερα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί μία φορά και 50% για δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί δύο φορές.

Αν η τρόικα αποδεχθεί να προσμετρηθεί το μαξιλάρι των 3,7 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, αυτές θα βγουν στην καλύτερη περίπτωση στα επίπεδα που έχει προεξοφλήσει η αγορά.

Τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ενώ δεν υφίσταται καμία ενημέρωση για το πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πόσο αυξάνεται ο δείκτης Core Tier I ανά τράπεζα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, το όφελος ανά τράπεζα από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

- Η Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5%
- Η Alpha έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει άλλα 520 εκατ. ευρώ (ενίσχυση του Core Tier I κατά 1%)
- Η Εθνική έχει άμεσο κεφαλαιακό όφελος της τάξης των 260 εκατ. ευρώ. Έχει όμως τη δυνατότητα να αναγνωρίσει λογιστικά πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο (περίπου άλλα 3 δισ.). Ως εκ τούτου η τελική κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι μεγαλύτερη. Κύκλοι πάντως της Εθνικής διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αρχή της συντηρητικότητας και επομένως δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου λογιστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v