Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κρυφός άσσος για τα stress tests

Αίτημα να αυξηθεί το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που προσμετράται στο Core Tier I. Το προηγούμενο Ιταλίας και Ισπανίας και η… βοήθεια από EBA. Γιατί αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Τράπεζες: Κρυφός άσσος για τα stress tests

Αίτημα να προσμετρηθεί περισσότερος αναβαλλόμενος φόρος στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, κατά τον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών, έχει υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, κάτι που εφόσον γίνει αποδεκτό θα μειώσει τον τελικό λογαριασμό.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, υπάρχει ανοικτή διαβούλευση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της τρόικας για πτυχές της παραμετροποίησης του βασικού σεναρίου του stress test καθώς και για τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να προσαρμοσθεί ο ελάχιστος δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης από 9% σε 8%, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ταυτόχρονα, όμως, έχει θέσει και θέμα αύξησης του αναβαλλόμενου φόρου, που συνυπολογίζεται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Μετά το PSI+ η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα συμψηφισμού από τις τράπεζες των δυσθεώρητων ζημιών με τα κέρδη της επόμενης 30ετίας. Από το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου, όμως, προσμετράται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών μόνο ένα μέρος (σ.σ. ο αναβαλλόμενος φόρος δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% του κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε κοινές μετοχές).

Τώρα η ελληνική πλευρά ζητά το παραπάνω ποσοστό να αυξηθεί, ποντάροντας αφενός στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αναγνωρίζει στο Core Tier I το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου, αφετέρου στη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων την επόμενη πενταετία, όπως προβλέπουν τα business plans.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω του πλήρους υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) εμφάνισαν με βάση τα στοιχεία της EBA στις 30/6/2013 υψηλότερο Core Tier I σε σχέση με αυτόν που προέκυπτε από τις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου 2013.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών τον αναβαλλόμενο φόρο που έχουν υπολογίσει ήδη οι κεντρικές τράπεζες.

Το προηγούμενο της Ιταλίας και της Ισπανίας

Με δεδομένο, όμως, ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν δώσει τη δυνατότητα στα τοπικά πιστωτικά ιδρύματα να προσμετρούν στα εποπτικά κεφάλαια ως και το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου (tax credit) για ζημίες που προκύπτουν από σχηματισμό προβλέψεων ή από κεφαλαιοποίηση δανείων, η ελληνική πλευρά διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα ώστε να γίνει δεκτό το σχετικό αίτημά της.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αν το αίτημα γίνει δεκτό θα μειωθεί ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών από την άσκηση προσομοίωσης.

…Και το παράδειγμα της Eurobank

«Αν το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου ανέλθει στο 50% από 20% σήμερα, δημιουργείται μαξιλάρι άνω των 3 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Για παράδειγμα, η Eurobank έχει αναβαλλόμενο φόρο 3 δισ. ευρώ, αλλά προσμετρώνται στα βασικά εποπτικά της κεφάλαια μόλις 800 εκατ. ευρώ. Αν το ποσοστό του αναβαλλόμενου ανέβει στο 50%, θα προσμετρώνται στα εποπτικά της κεφάλαια 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης Core Tier I να εκτιναχθεί σε pro forma βάση στο 11,5% από 8,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου.

Η περίπτωση της Eurobank είναι η πιο χαρακτηριστική μια και έχει τον υψηλότερο αναβαλλόμενο φόρο, αλλά και η πλέον κρίσιμη, αφού το αποτέλεσμα του stress test θα καθορίσει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίησή της.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επάνοδο της τρόικας και τον νέο γύρο συζητήσεων με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι πολλά θα κριθούν από την ευρύτερη πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης.

Η τρόικα, με βάση τους ίδιους, δυσανασχετεί από το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά αναφέρεται και επισήμως πλέον στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, σημειώνοντας ότι υπό το παραπάνω πρίσμα δύσκολα θα δεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του ελάχιστου Core Tier I στο 8%.

Στον αντίποδα, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το αίτημα για αναγνώριση περισσότερου αναβαλλόμενου φόρου θα γίνει δεκτό λόγω του δρόμου τον οποίο έχουν ανοίξει η Ιταλία και η Ισπανία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v