ΣΑΤΕ: Ελλιπές το σ/ν για συμβάσεις δημοσίων έργων

Πολλά ανοιχτά θέματα αφήνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις συμβάσεις δημοσίων έργων, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο ΣΑΤΕ. Ζητά συμπλήρωσή του για αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος.

ΣΑΤΕ: Ελλιπές το σ/ν για συμβάσεις δημοσίων έργων

Ως σημαντική πρωτοβουλία, η οποία, ωστόσο, χρειάζεται να εμπλουτιστεί και συμπληρωθεί από μια σειρά διατάξεων και άρα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης αντιλήψεων και επιλογών που έχουν, επί σειρά ετών, δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εμπλεκόμενους στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, χαρακτηρίζει ο ΣΑΤΕ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης νομοθεσίας και την αντικατάστασή της από ένα νέο ενοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων (έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) ανεξαρτήτως προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει ο ΣΑΤΕ, το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Για την διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών», τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 30 Ιανουαρίου, ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 15 Ιανουαρίου δυο νέες Οδηγίες για τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, που αντικαθιστούν τις ισχύουσες, καθώς και μια νέα οδηγία που αναφέρεται ειδικά στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών.

Με αυτές τις νέες οδηγίες επέρχονται σημαντικές αλλαγές στους διαγωνισμούς και στην ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων.

Ο ΣΑΤΕ, που έχει δηλώσει προ πολλού τη θέση του για την αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημοσίων πόρων, μέσω της διαφάνειας, αφού μελέτησε συστηματικά -με ειδική ομάδα εργασίας- το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, κατέθεσε στη διαβούλευση και έστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς και εμπλεκόμενους φορείς, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Παράλληλα, επειδή το θέμα είναι μείζον, αποφάσισε να οργανώσει ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις ανά την Ελλάδα (ήδη οργάνωσε ενημερωτική συνάντηση των εργοληπτών-μελών του στην Πάτρα στις 6.2.2014 και μεθαύριο, Παρασκευή, 14.2.2014, αντίστοιχη συνάντηση οργανώνεται στη Λάρισα), ενώ έχει προγραμματίσει ειδική ημερίδα στην Αθήνα, για τις 6 Μαρτίου.

Όπως υπογραμμίζει προς τους αρμόδιους υπουργούς, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ενώ μπορεί να θεωρηθεί σημαντική πρωτοβουλία προς την ορθή κατεύθυνση, «δεν συνιστά μία άρτια, σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα παρεμβάσεων στο χώρο των δημοσίων έργων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κομβικών ζητημάτων λειτουργίας του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων θα εξειδικευθεί με την έκδοση μελλοντικών προεδρικών διαταγμάτων, γεγονός που, κατά τη γνώμη του Συνδέσμου, δεν δικαιολογείται, αφού προκαλεί υψηλή αβεβαιότητα και ανησυχία σε όλους τους μετέχοντες στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ΣΑΤΕ, η πλήρης απουσία σχεδίων των προβλεπόμενων Κανονισμών περί των έργων, αφήνει πλήθος ζητημάτων ανοικτά με πιθανό ενδεχόμενο την επανάληψη αντιλήψεων και επιλογών που έχουν, επί σειρά ετών, δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εμπλεκόμενους στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων.

Περαιτέρω, καθιστά ελλιπές το συνολικό θεσμικό πλαίσιο, αφήνοντας τεράστια κενά και απορίες σχετικά με τον τρόπο που θα εξειδικευθούν οι ρυθμίσεις στα σημαντικότατα αυτά ζητήματα, τα οποία παραμένουν παντελώς αρρύθμιστα από τον νόμο.

Όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ, παραμένουν «μετέωρα», αφού δεν ρυθμίζονται από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου:

• Το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και γενικότερα η οργάνωση του εργοληπτικού επαγγέλματος.
• Τα Συστήματα Δημοπράτησης.
• Το στάδιο εκτέλεσης των Έργων.
• Η έννομη προστασία κατά το στάδιο εκτέλεσης των Έργων.
• Οι αναλύσεις τιμών και αναθεώρηση τιμών δ.ε.
• Οι επιμετρήσεις, πιστοποιήσεις κ.λπ.

«Οι ανωτέρω κρισιμότατοι τομείς πρέπει να ρυθμίζονται με τον νόμο και όχι με την έκδοση μελλοντικών Προεδρικών Διαταγμάτων / Κανονισμών / Υπουργικών Αποφάσεων» τονίζει ο ΣΑΤΕ.

Συναντίληψη

Τις απόψεις αυτές, όπως προέκυψε από την συνάντηση που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα το Περιφερειακό Γραφείο ΣΑΤΕ Δυτικής Ελλάδας, ασπάζεται η πλειοψηφία των εργοληπτών. Κατά την εκτενή ενημέρωση και συζήτηση, στην οποία μετείχε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΣΑΤΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Βλάχο, εκφράστηκε η ανησυχία για «το άγνωστο τμήμα του νομοσχεδίου», το οποίο αφορά σημαντικά ζητήματα.

Ομόφωνη, ωστόσο, ήταν η άποψη πως ο ΣΑΤΕ θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου και ενιαίου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα έργα, που θα προβλέπει διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό.

Αντίστοιχη ανοικτή ενημερωτική συνάντηση οργανώνει ο ΣΑΤΕ, μεθαύριο Παρασκευή 14.2.2014, στη Λάρισα (ώρα 19:00, ξενοδοχείο Divani Palace), στην οποία θα μετέχει σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, στην προσπάθεια να ενημερώσει ψύχραιμα και αναλυτικά τους εργολήπτες της Περιφέρειας, αλλά και να συμπληρώσει τις θέσεις του με τις απόψεις τους.

Κι αυτό, εν όψει της ειδικής ημερίδας που έχει προγραμματίσει για τις 6 Μαρτίου στην Αθήνα (αίθουσα συνεδρίων του ΕΒΕΑ), στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι εμπλεκόμενοι φορείς του δημοσίου και εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου.

Στόχος του ΣΑΤΕ είναι να υπάρξει ουσιαστική και πλήρης διαβούλευση, δίχως καθυστερήσεις, τόσο για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όσο και για τις επερχόμενες αλλαγές από τις αντίστοιχες Κοινοτικές Οδηγίες, ώστε η σημαντική πρωτοβουλία, να μην εξελιχθεί σε ένα «μετέωρο» βήμα, στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, τις οποίες επιμόνως έχει ζητήσει τα τελευταία χρόνια, διερμηνεύοντας την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργοληπτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v