Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Με δείκτη 8% τα stress tests

H τρόικα δέχθηκε τα stress tests να γίνουν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%. Στο 20% η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Μήνυμα της ΕΤΕ στους επενδυτές: «Δεν θα κάνουμε AMK». Την Πέμπτη η συνάντηση Προβόπουλου με τρόικα.

Τράπεζες: Με δείκτη 8% τα stress tests

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου θα παιχτεί η τελευταία πράξη στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως αυτές αποτυπώνονται στη μελέτη της BlackRock.

Τη συγκεκριμένη μέρα έχει ορισθεί το ραντεβού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τους Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Καθ' οδόν και από σήμερα θα υπάρξουν συνεχείς συναντήσεις των υπηρεσιακών της ΤτΕ με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων με την τρόικα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί θα κρίνει το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών τους τελευταίους δύο μήνες είχαν εγείρει μία σειρά ζητήματα -αμφισβήτηση των πλάνων των τραπεζών-, τα οποία οδηγούσαν το τελικό λογαριασμό σε άνω των 5 δισ. ευρώ επίπεδα, κοντά στα 8,5 - 9 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,5 δισ. αφορούν τις ανάγκες κεφαλαίων της Eurobank, τα 2 δισ. ευρώ την Εθνική, περίπου 500 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Πειραιώς και σχεδόν μηδέν τον όμιλο της Alpha Bank.

Στο 8% ο δείκτης

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η τρόικα συμφώνησε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς τα stress tests, που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος βασιζόμενη στα ευρήματα της BlackRock, να γίνουν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% και όχι στο 9%.

Αυτό απελευθερώνει σημαντικά κεφάλαια για τις τράπεζες ενισχύοντας τα περιθώρια ελιγμών. Αντίθετα, οι τροϊκανοί δεν έκαναν δεκτό το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναγνώριση είτε του 50%, είτε του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αναβαλλόμενος φόρος θα αναγνωρισθεί κατά 20%, ποσοστό με το οποίο έχουν συνταχθεί ήδη τα business plans των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

ΕΤΕ: «Δεν θα κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου»

Εφόσον η συμφωνία με την τρόικα επιτευχθεί και όλα κυλήσουν με βάση το ήπιο σενάριο μέτρησης της BlackRock, τότε η ανακοίνωση του τελικού λογαριασμού θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο στις 7 Μαρτίου.

Από τις πρώτες αντιδράσεις των διοικήσεων των τραπεζών προκύπτει ικανοποίηση. Στην Εθνική Τράπεζα που αποτελεί και την... έκπληξη, καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, επισημαίνουν ότι «οι ανάγκες είναι διαχειρίσιμες με ίδια μέσα. Ο λογαριασμός αφορά κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου από τις θυγατρικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας. Από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν προκύπτει καμία ανάγκη». Προσθέτουν δε κατηγορηματικά στέλνοντας μήνυμα στους επενδυτές ότι «η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπάρχουν μία σειρά κινήσεις με τις οποίες θα καλύψουμε τις όποιες ανάγκες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο stress test και στη μελέτη της BlackRock για την Εθνική έχουν συνυπολογισθεί τόσο οι πωλήσεις θυγατρικών που πραγματοποιήθηκαν, όσο και η τμηματική πώληση του 40% της Finansbank.

Ειδική περίπτωση

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, τα 2,5 δισ. ευρώ ίσως και λίγο παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη για την αγορά, καθώς το ποσό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Το κρίσιμο, πλέον, για τη Eurobank είναι ο τρόπος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

Η διοίκηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 28 Φεβρουαρίου -ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2013- σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Βέβαια, δεν εξαρτάται από αυτήν αλλά από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από το αν θα φέρει προς ψήφιση τον νόμο για την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο του νομοσχεδίου είναι έτοιμο και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να το φέρουν με μανδύα τη διάταξη που θα βάζει φρένο στις απολαβές των τραπεζιτών.

«Ντύνοντάς το με τη διάταξη βάσει της οποίας η μέγιστη ετήσια αμοιβή του τραπεζίτη θα είναι τα 335.000 ευρώ μικτά, μπορούν να ηρεμήσουν οι βουλευτές και να το ψηφίσουν. Εξάλλου, επικοινωνιακά όλοι θα μείνουν στο φιλολαϊκό μέτρο των μισθών», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Συμπληρώνει όμως ότι «είναι δύσκολη η ψήφιση του νομοσχεδίου και κανένας στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί πολιτικούς κλυδωνισμούς».

Με emails

Επί της διαδικασίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί την Πέμπτη με την τρόικα, δεν θα συναντηθεί τελικά με τους τραπεζίτες. Η συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών και της ΤτΕ θα γίνει τις επόμενες ημέρες με emails. Ακόμη και οι ενστάσεις των τραπεζών ως προς τα ποσά αλλά και οι προτάσεις τους για τους τρόπους κάλυψης θα γίνονται είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v