Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 18 2014

Οι αποδοχές των τραπεζιτών, το πλαφόν και οι βουλευτές

Οι αποδοχές των τραπεζιτών, το πλαφόν και οι βουλευτές

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μειώνεται το ανώτατο όριο αποδοχών για στελέχη τραπεζών, που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day υπάρχει οδηγία της Ευρωπαικής Επιτροπής που θέτει πλαφόν στις αμοιβές τραπεζιτών εφόσον οι τράπεζες έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Η κυβέρνηση, όμως, δεν θα προχωρήσει, όπως ακούμε, στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της παραπάνω οδηγίας.

Απλά θα θέσει νέο ανώτατο όριο ετήσιων απολαβών συνδέοντάς το, πιθανώς, με τις πραγματικές απολαβές του διοικητή της ΤτΕ.

Θεωρητικά αυτό ισχύει και σήμερα. Δηλαδή, τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να παίρνουν ετησίως περισσότερα χρήματα από αυτά του διοικητή της ΤτΕ.

Όμως, ο κ. Γ. Προβόπουλος με δική του βούληση έχει παραιτηθεί από μέρος των απολαβών του, λόγω κρίσης, χωρίς αντίστοιχα να αλλάξουν οι ονομαστικές ετήσιες απολαβές του διοικητή της ΤτΕ.

Έτσι, δημιουργείται το παράδοξο να υπάρχουν επικεφαλής τραπεζών με ετήσιες απολαβές υψηλότερες του διοικητή της ΤτΕ.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η κριτική της αγοράς εστιάζεται στο timing της αλλαγής και τον τρόπος με τον οποίο έρχεται.

Η διάταξη για τον ορισμό νέου χαμηλότερου πλαφόν θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ακούμε, μαζί με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ΤΧΣ και τις συστημικές τράπεζες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασκεδάσει τις αντιδράσεις συγκεκριμένων βουλευτών της πλειοψηφίας για διατάξεις του νόμου, ώστε τελικώς να τον ψηφίσουν.

Και ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Θα μπορούσαν, όμως, να ενσωματώσουν από τώρα την κοινοτική οδηγία, η οποία και πλαφόν στις ετήσιες απολαβές θέτει και bonus δίνει στους τραπεζίτες, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Αλλά αυτά για την Ελλάδα είναι ψιλά γράμματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v