Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ΤτΕ – ΕΚΤ για τα stress tests

Κοινή γραμμή ΕΚΤ και ΤτΕ για τη μεθοδολογία του ελληνικού stress test. Δεν βγαίνουν πάνω από 6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες. Πρόκριμα οι ελληνικές τράπεζες για το πανευρωπαϊκό stress test. Η διαφωνία του ΔΝΤ και οι ακραίες εκτιμήσεις για ανάγκες 20 δισ. ευρώ.

Συμφωνία ΤτΕ – ΕΚΤ για τα stress tests

Δύσκολες προδιαγράφονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας για τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης καθώς η άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα συνοδεύτηκε από διαρροές που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Δημοσίευμα των FT παρουσιάζει το ΔΝΤ να προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες κοντά στα 20 δισ. ευρώ, απειλώντας να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του στην περίπτωση που η Αθήνα ανακοινώσει ότι το κεφαλαιακό κενό ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ. 

Το δημοσίευμα μάλιστα σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά ήλπιζε να αξιοποιήσει μέρος από το μαξιλάρι του ΤΧΣ ώστε να καλύψει άλλες κρατικές δαπάνες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να αποφύγει τρίτο πακέτο στήριξης, κίνηση με την οποία διαφωνούν οι δανειστές. 

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι υπαρκτές διαφωνίες του ΔΝΤ ως προς τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών έχουν πολιτική και όχι τεχνοκρατική αφετηρία.

Το Ταμείο δείχνει να επιδιώκει την απεμπλοκή του από το πρόγραμμα για την Ελλάδα όπως έχει γράψει το Euro2day.gr και το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών ίσως είναι η αφορμή για την… ηρωική του έξοδο.

Κρίσιμη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ήταν και παραμένει, με βάση τις ίδιες πηγές, η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μεθοδολογία και τις παραδοχές με τις οποίες θα διενεργηθεί η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Η μεθοδολογία θα συνυπολογισθεί στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι δύο ασκήσεις προσομοίωσης είναι κοντά χρονικά και επομένως δεν επιτρέπεται να βγάλουν σημαντικές αποκλίσεις ως προς τα ευρήματα.

Με βάση πληροφορίες, η ΕΚΤ και η ΤτΕ, ως αρμόδιες για το θέμα, έχουν συμφωνήσει για τις παραμέτρους των σεναρίων και τις παραδοχές που θα ληφθούν υπ' όψιν σχετικά με τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και βάσει αυτών ο τελικός λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός από την BlackRock αποφάσισε να καλέσει και την N.M. Rothschild και την Ernst & Young να παράσχουν δεύτερη και τρίτη γνώμη επί των ποσών.

Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το ΔΝΤ θα πρέπει να υποχωρήσει με δεδομένο ότι δεν διαθέτει τον μηχανισμό και την πείρα για να αξιολογήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Αν η διαπραγμάτευση διενεργούνταν μόνο μεταξύ της Ελλάδας, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα ήταν εύκολη», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θέλει να δοθούν σύντομα λύσεις, επιδιώκοντας η άσκηση προσομοίωσης της ΤτΕ να αποτελέσει πρόκριμα για το πανευρωπαϊκό stress test.

Να σημειωθεί ότι το θέμα είναι κρίσιμο για την πορεία προς την ανάκαμψη. Άλλωστε και στο δημοσίευμα των F.T. τονίζεται ότι «εάν παραταθεί η διαμάχη, υπονομεύει τις πιθανότητες της Αθήνας να ανακάμψει φέτος, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν τη χορήγηση νέων δανείων που θα τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v