Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμάχη Ελλάδας - τρόικας για τις τράπεζες

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει λεφτά του ΤΧΣ για να αποφύγει 3o μνημόνιο πυροδότησε αντίδραση της τρόικας. Η πίεση να αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αγνοώντας τα ευρήματα της BlackRock ΙΙ και μελέτες άλλων δύο οίκων που έχει η ΤτΕ. Τι λέει ρεπορτάζ των FT.

  • των Peter Spiegel και Kerin Hope
Διαμάχη Ελλάδας - τρόικας για τις τράπεζες

Καθαρά πολιτική διάσταση φαίνεται να παίρνει το θέμα τoυ προσδιορισμού των μελλοντικών αναγκών σε κεφάλαια που θα παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις διαρροές που υπήρξαν παλαιότερα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποφύγει ένα νέο δάνειο  άρα και τρίτο μνημόνιο.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας.

Την κατάσταση που φέρεται να έχει δημιουργηθεί αποτυπώνει θέμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν πιέσεις για να αυξηθεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, πολύ πάνω από τα επίπεδα τα οποία προκύπτουν από τη νέα μελέτη της BlackRock, αλλά και της ΝΜ Rothschild και της Ernst & Young, οι οποίες κλήθηκαν από την TτΕ να δώσουν δεύτερη και τρίτη γνώμη.

Με βάση αυτές τις μελέτες, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να προσδιορίζονται σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στα 5 δισ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΚΤ εμφανίζονται να μην δέχονται το ποσό αυτό, ζητώντας πολύ μεγαλύτερο νούμερο.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται: «Η διαμάχη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κινδυνεύει να δημιουργήσει μία νέα και ενδεχομένως εκρηκτική εστία διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εάν η Αθήνα θα χρειαστεί τρίτο διεθνές πακέτο στήριξης όταν εξαντληθούν τα τελευταία 10,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος των 172 δισ. ευρώ, το 2014.

Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να αντλήσει από τη ρευστότητα των περίπου 10 δισ. ευρώ που υπάρχει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να καλύψει άλλες κρατικές δαπάνες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να αποφύγει τρίτο πακέτο στήριξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε τον προηγούμενο χρόνο ότι το τρέχον πακέτο στήριξης έχει χρηματοδοτικό κενό περίπου 15 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Εάν η Αθήνα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει όλη τη εναπομείνασα ρευστότητα του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, τότε θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με δανεικά, καθιστώντας απαραίτητη μία τρίτη διάσωση».

Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται είναι πληροφορίες που δημοσιεύουν οι F.T. ότι η τρόικα ζητά τριπλάσιο ποσό, το οποίο ξεπερνά ακόμα και τα διαθέσιμα του ΤΧΣ.

Aκόμη, το ρεπορτάζ σημειώνει: «Εάν παραταθεί η διαμάχη, υπονομεύει τις πιθανότητες της Αθήνας να ανακάμψει φέτος, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν τη χορήγηση νέων δανείων που θα τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση της Eurobank, λόγω των αντιρρήσεων της Ε.Ε.

Η Eurobank αναφέρει ότι έχει βρει χρηματοδότηση σχεδόν 2,5 δισ. για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, κυρίως από ιδιώτες επενδυτές, ελπίζοντας σε μια συμφωνία-ορόσημο, που θα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης. Η τράπεζα ήλπιζε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το deal έως τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι τα αποτελέσματα των stress tests της BlackRock θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα, σε μια τρίμηνη καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό. Μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας να καλέσει την N.M. Rothschild και την Ernst & Young να παράσχουν δεύτερη και τρίτη γνώμη».

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι εάν η διαμάχη για την ανακεφαλαιοποίηση δεν επιλυθεί στον τρέχοντα κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, τα stress tests της BlackRock ίσως κρατηθούν στην άκρη, αφήνοντας τη διαφωνία προς επίλυση από τα stress tests της ίδιας της ΕΚΤ», σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

«Έχει νόημα να το λύσει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή», δήλωσε Έλληνας τραπεζίτης. «Γιατί θα έπρεπε οι ελληνικές τράπεζες να έχουν διαφορετική μεταχείριση από τις ευρωπαϊκές;».

Χαρακτηριστικό της διαμάχης που υπάρχει για το θέμα είναι και το ότι σύμφωνα με τους F.T. η μεγαλύτερη αντίδραση προέρχεται από το ΔΝΤ, το οποίο «απείλησε να δημοσιεύσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ανάγκες του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες ανεβάζουν το ποσό στα 20 δισ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v