Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ραντεβού. Τα ανοικτά μέτωπα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Πώς η απαίτηση της τρόικας αυξάνει το λογαριασμό ως και κατά 2 δισ. Τα επιχειρήματα της ΤτΕ και γιατί αποτελεί κλειδί για συμφωνία ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων.

Νέα συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας

Νέα κρίσιμη συνάντηση είχαν σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με τους επικεφαλής της τρόικας για την εκκρεμούσα εδώ και δυόμισι μήνες άσκηση προσομοίωσης στις εγχώριες τράπεζες.

Η συνάντηση έρχεται μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στη μεθοδολογία της BlackRock (αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου) αλλά και του διδύμου Rothschild - Ernst &Young, που «στρέσαραν» τα business plans των τραπεζών.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης θα δημοσιευθούν την προσεχή Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι η ΤτΕ είναι η αρμόδια αρχή και ως εκ τούτου η μοναδική υπεύθυνη για την ολοκλήρωση της άσκησης και τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Παρότι η ΤτΕ και η τρόικα έχουν συμφωνήσει στην υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για την πορεία της οικονομίας, όσον αφορά τον υπολογισμό των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (BlackRock), η τριμερής ζητά, με βάση πηγές, οι τράπεζες να σχηματίσουν εδώ και τώρα προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες.

Η απαίτησή της εκτιμάται ότι αυξάνει τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 5,5 - 6,2 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει η ΤτΕ.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, είναι ισχυρά καθώς η ΤτΕ έχει ήδη «στρεσάρει» τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας που περιλαμβάνουν τα business plans των πιστωτικών ιδρυμάτων, και επομένως τα προ προβλέψεων κέρδη της περιόδου 2014-2016 σταθμίζονται με πολύ υψηλό discount.

Το μήνυμα που περνάει η ελληνική πλευρά είναι ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε κεφαλαιακές ανάγκες που δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Με δεδομένο δε ότι η ΤτΕ είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα να δημοσιευθούν τα ευρήματα του stress test χωρίς τη σύμφωνη γνώμη -του συνόλου- της τρόικας.

Σημειώνεται ότι η φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να δεσμευθεί για μη χρήση του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ για άλλον λόγο πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι κίνηση που βοηθά στο να ξεπερασθούν οι ενστάσεις που προβάλλει η τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v