Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση 2+1 για το χρηματοδοτικό κενό

Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες για το 2014. Οι κινήσεις για αποφυγή νέου δανείου, η έξοδος στις αγορές και η πίεση των δανειστών για διαρκείς μεταρρυθμίσεις και μέτρα. Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό το 2014 διαβεβαιώνει ο Ρεν.

Λύση 2+1 για το χρηματοδοτικό κενό

Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, πως για τους επόμενους 12 μήνες, με τα σημερινά δεδομένα, ζήτημα χρηματοδοτικού κενού δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει χωρίς να απαιτείται η λήψη νέου δανείου, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον για το 2014, αλλά δεν προδιαγράφει και την πολιτική στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Ολι Ρεν. Μιλώντας στο Bloomberg υποστήριξε ότι «η χρηματοδότηση για το 2014 έχει καλυφθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού -το οποίο είχε προσδιοριστεί για το 2014 σε 4,5 δισ. ευρώ – που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται σε δύο κυρίως παράγοντες:

1. Την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, με εσωτερικό δανεισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση πόρων που υπάρχουν διαθέσιμοι στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στις 12 Μαρτίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε πράξεις repos ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του μήνα με την ίδια μέθοδο θα αντληθούν επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι στους φορείς αυτούς υπάρχουν περίπου 3 δισ. ευρώ διαθέσιμα και πλέον έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε "φθηνό" δανεισμό τους.

2. Στην καταβολή ποσού ύψους 1,7 δισ ευρώ από τις τράπεζες (Πειραιώς και Alpha) για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών τους που κατέχει το Δημόσιο. Και οι δύο τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν αυτό ως βασικό στόχο.

Επιπρόσθετα όμως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει –αναφέρουν οι πληροφορίες- δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα έως και 2,5 δισ. ευρώ ενώ η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος και κεφάλαια του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) εκτιμάται πως μπορούν να διευρύνουν περαιτέρω τα περιθώρια ασφαλείας από ένα ενδεχόμενο νέο δάνειο.

Στην παρούσα φάση, η αρχική συναίνεση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Π. Τόμσεν ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρηματοδοτικού κενού για τους προσεχείς 12 μήνες, αρχικά ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του Ταμείου. Όπως είναι γνωστό, από το καταστατικό του προβλέπεται ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει χώρες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει την κάλυψη των δανειακών τους αναγκών για το επόμενο δωδεκάμηνο. Τέτοιο ζήτημα τουλάχιστον έως την επόμενη αξιολόγηση (Ιούνιο ή Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να τεθεί).

Ένα βήμα παραπέρα, αν το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του 2014 δεν ανατραπεί για απρόβλεπτους προς το παρόν παράγοντες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μην ζητήσει νέο δάνειο και άρα να μην χρεωθεί και ένα νέο Μνημόνιο στα πρότυπα του ισχύοντος.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά. Αλλωστε αυτό έγινε σαφές και από την χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας που είχε αρκετές κίτρινες κάρτες. Καθοριστικό στοιχείο για τις εξελίξεις θα είναι η ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί και η επιβεβαίωση των στόχων για τα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας σημειώνεται πως «οι αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης».

Παράλληλα, αρκετά από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τώρα (ομαδικές απολύσεις, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) είναι "υπό δοκιμή" και θα τεθούν εκ νέου αν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Παράγοντα κλειδί για τις τελικές εξελίξεις σε κάθε περίπτωση αποτελούν οι πολιτικές αποφάσεις των εταίρων της Ελλάδας, αλλά και οι δυνατότητες κάλυψης και του χρηματοδοτικού κενού του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v