Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτογκόλ και κόντρες στο δρόμο για τις κάλπες

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο. Τρίβουν τα χέρια τους στην κυβέρνηση από τη νέα γκάφα της Κουμουνδούρου. Συνεχίζει τις ενέσεις αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία ο Αντώνης Σαμαράς.

Αυτογκόλ και κόντρες στο δρόμο για τις κάλπες

Σε νέες περιπέτειες έχει μπει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου την ώρα που η μια πληγή δείχνει να κλείνει, αιφνιδιαστικά μια άλλη ανοίγει.

Λίγες μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με κύρια αιτία τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη, ένα νέο επεισόδιο καθιστά την αξιωματική αντιπολίτευση αρνητικό πρωταγωνιστή της επικαιρότητας.

Πρόκειται για την απόσυρση από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά από τη Θράκη, ύστερα από τις έντονες πιέσεις των τουρκόφωνων μουσουλμάνων της περιοχής. Είναι η δεύτερη φορά που υποψήφιος της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί, ακολούθως οδηγείται στην έξοδο πολύ πριν από την εκλογική μάχη, καθώς είχε προηγηθεί ο Θόδωρος Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, βλέποντας τη νέα γκάφα του βασικού τους αντιπάλου στις διπλές εκλογές του Μαΐου και την μπάλα της αντιπαράθεσης να μένει στο δικό του γήπεδο.

Η ίδια η 33χρονη "ακτιβίστρια των Ρομά", όπως αποκαλείται, με χθεσινές της συνεντεύξεις, αποσαφήνισε ότι ουδέποτε παραιτήθηκε, αλλά την απέπεμψαν. "Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης", εκτίμησε, προκαλώντας εύλογα μούδιασμα ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. "Ίσως δεν ήταν αρκετά ψαγμένη η επιλογή της Σαμπιχά", αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω του twitter, έκανε λόγο για αυτογκόλ, ενώ ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, υποστήριξε ότι "δεν θα κάνουμε τη χώρα άνω-κάτω, επειδή το ζητάει το τουρκικό προξενείο".

Την κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει για την αξιωματική αντιπολίτευση και η παρέμβαση ενός άλλου υποψηφίου ευρωβουλευτή από τη Θράκη, του αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου, Δημήτρη Χριστόπουλου, ο οποίος δημοσιοποίησε ότι αγωνίστηκε για την απόσυρση της Ρομά από το ψηφοδέλτιο και προχωρώντας ακόμα περισσότερο: "Βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών", δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα.

Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών στελεχών ήταν έντονες, συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπουργοί αλλά και βουλευτές προχώρησαν σε μπαράζ επιθέσεων προς την Κουμουνδούρου, η οποία αμέσως πέρασε στην αντεπίθεση.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν", ανέφερε σχετική ανακοίνωση, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων σημείωσε: "Σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν τον δικό τους συνδυασμό".

Αισιοδοξία Σαμαρά για την οικονομία

Οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι τις κάλπες, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται και τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει από τις εκλογές του 2012 μέχρι τώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που ήδη προετοιμάζεται για περιοδείες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, εξακολουθεί να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία και να δηλώνει σίγουρος για την κυβερνητική σταθερότητα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg, εκφράζει την πεποίθησή του ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει όχι μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα, αφού "θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας χωρίς δανεισμό". Παράλληλα, τόνισε πως περιμένει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων, πετώντας το γάντι στους δανειστές μας. "Αυτό που περιμένει τώρα η χώρα μας είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", τονίζει.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα παρουσιάσουν επίσημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου, μετά και τη σημερινή επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Τους βασικούς άξονες του σχεδίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους επί θεμάτων οικονομικής του ΠΑΣΟΚ.

Ψηλά οι τόνοι και από τον Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα Χανιά χθες το βράδυ, επαναπροσδιόρισε το δίλημμα των εκλογών, διατηρώντας στα ύψη την αντιπαράθεση. "Όποιος ψηφίζει Σαμαρά στην Αθήνα ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε στην Ευρώπη. Λένε όλοι τους τα ίδια. Για τη λιτότητα, για το χρέος για το κατοχικό δάνειο, για την Ευρώπη", τόνισε, υπογραμμίζοντας πως το όριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές "πρέπει να είναι τέτοιο σε όλες τις κάλπες ώστε ούτε μια μέρα να μην μπορούν πια να σταθούν οι εκπρόσωποι του άξονα της καταστροφής στο τιμόνι της χώρας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v