Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Μείωση ελληνικών spread βλέπει ο Σαμαράς

Την εκτίμηση ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω εκφράζει ο πρωθυπουργός. Το ημερολόγιο και τα μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα σε υπουργούς. Βλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2015.

Bloomberg: Μείωση ελληνικών spread βλέπει ο Σαμαράς

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τα χαρτιά του για την πορεία της χώρας.

Στέκεται στη δήλωση του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, αν και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση πώληση νέων ομολόγων, μετά και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με το 5ετές ομόλογο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ελληνικό δεκαετές έχει προσφέρει στους επενδυτές απόδοση 400% από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012, μέγεθος υψηλότερο από κάθε μετοχή του τεχνολογικού κλάδου στον αμερικανικό δείκτη S&P.

Το ρεπορτάζ τονίζει την έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο επιχείρημα ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο και νέα χρηματοδότηση από τους εταίρους. Η Αθήνα όμως στηρίζεται στους εταίρους της για να πετύχει μείωση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Μάλιστα όπως τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς, από το 2015 αναμένεται η χώρα όχι μόνο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα (δεν υπολογίζονται οι τόκοι) αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα, κάτι που θα της επιτρέψει να πληρώνει το χρέος χωρίς να δανείζεται.

Με την ανεργία στο 27% ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζεται πολύ στο ότι ξένες επιχειρήσεις επενδύουν στην Ελλάδα. Η Hewlett-Packard, η IBM, η Huawei κι η ZTE είναι μεταξύ αυτών.

Προσβλέπει επίσης σε ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση των λιμανιών. «Η χώρα είναι ιδανικά τοποθετημένη για διαμετακομιστικό εμπόριο μέσω του καναλιού του Σουέζ και του Πειραιά», σημειώνει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής ως τις εκλογές που προγραμματίζονται για το 2016 και ότι θα αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια.

Αναφορικά με την κυβέρνηση, σημειώνει πως έχει ένα ημερολόγιο με «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης». Σε αυτό καταγράφει τι πρέπει να κάνουν οι υπουργοί και όταν κάτι δεν έχει γίνει τηλεφωνεί για να μάθει τους λόγους ακόμα και αν είναι περασμένα μεσάνυχτα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v