Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: «Οι Ελληνες να επενδύσουν στον τόπο»

Στη δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ. Έρχεται «οδικός χάρτης» για μειώσεις στη φορολογία. Προανήγγειλε μεγάλες επενδύσεις από ξένους και κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν το παράδειγμα.

Σαμαράς: «Οι Ελληνες να επενδύσουν στον τόπο»

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει ακυβερνησία. Μας λέει "μην διανοηθείτε να κυβερνήσετε". Απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας χωρίς να αποκτήσει την εξουσία. Όμως στη Δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αν. Σαμαράς από το βήμα του ΣΕΒ.

Αυτά είναι αστειότητες. Αν δεχόταν κανείς τέτοιους ισχυρισμούς, κάθε ενδιάμεσες εκλογές θα προκαλούσαν και εθνικές εκλογές. Έτσι όμως δημιουργείται μόνιμη ακυβερνησία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τόνισε ότι παρά την υποχώρηση των ποσοστών της συγκυβέρνησης, τα δυο κόμματα υπερέχουν άνετα της αντιπολίτευσης. «Η αντιπολίτευση γιατί, αφού καπηλεύτηκε τα δεινά του κόσμου, έχασε ψήφους; Απαντώ, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απεχθάνεται την ακυβερνησία. Την Ελλάδα θα την προχωρήσω μπροστά και ακυβερνησία δεν θα αφήσω να υπάρξει», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι φέτος έρχεται η ανάκαμψη και η Ελλάδα οδηγείται σε μακροχρόνια ανάπτυξη από την επόμενη χρονιά και μετά. Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,9% του χρόνου και ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη το 2016.

«Φαίνεται καθαρά ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επιστρέφει. Ο δημόσιος διάλογος μετατοπίζεται από το τι έγινε ως τώρα, στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή ατζέντας γιατί ήδη σηκωθήκαμε στα πόδια μας για το ελπιδοφόρο αύριο. Βάλαμε ισχυρά θεμέλια. Τώρα πλέον μιλάμε για ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα. Προπάντων όμως με σταθερότητα που κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να την υπονομεύσουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε ότι αλλάζει πλέον η κουλτούρα της κοινωνίας, καθώς απενοχοποιείται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. 

Η επόμενη μέρα 

Δεν εφησυχάζουμε όμως με αυτά που έχουμε πετύχει, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, που χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στα κυβερνητικά σχέδια για μείωση των φορολογικών βαρών και απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ανακοινώσει «οδικό χάρτη» για τη μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια. «Εκεί που είναι η δική μου εμμονή, η βαθιά πίστη είναι η μείωση των φόρων. Όμως δεν υπόσχομαι τίποτα που δεν έχω βρει πως θα πληρώσω. Η μείωση των φορολογικών βαρών για όλους είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους», σημείωσε. 

Αυτό που πρέπει όμως να γίνει χωρίς χρονοτριβή, τόνισε, είναι να διορθωθούν αδικίες που έγιναν. «Θα κάνουμε πιο ανθρώπινο τον εισπρακτικό μηχανισμό», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι όσοι μπορούν να πληρώνουν, δεν θα ξεφεύγουν.

Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους γιατί έχουμε σχέδιο και αυτό δουλεύει, σημείωσε ενώ αναφέρθηκε σε σειρά διεθνών κολοσσών που έρχονται αυτό το καλοκαίρι για να κάνουν επενδύσεις.

Τέλος, έκανε έκκληση στα μέλη του ΣΕΒ για επενδύσεις από τους Έλληνες. «Γιατί να έρθει ο ξένος να επενδύσει αν πρώτα δεν επενδύσει ο Έλληνας στον τόπο του», αναρωτήθηκε. «Σας καλούμε να επενδύσετε στην Ελλάδα».

Φέσσας: Να αρθρουν τα αντικίνητρα

Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε απάντησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Θεοδ. Φέσσας, αλλά ξεκαθάρισε πως για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα. Ο κ. Φέσσας, που μίλησε μετά τον πρωθυπουργό, τόνισε πως «οι προσδοκίες μιας αναγέννησης της μεταποίησης στην Ελλάδα είναι βάσιμες. Δυστυχώς όμως, η όποια πρόοδος σημειώθηκε με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, κινδυνεύει να καταργηθεί στην πράξη από την υπερφορολόγηση, το κόστος της ενέργειας, τη στενότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την απουσία εξαγωγικών πιστώσεων».

Ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου υποστήριξε πως «ο ΣΕΒ επιδιώκει την άρση των αντικινήτρων αυτών και όχι επιδοτήσεις που δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη. Έτσι θα μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος να επενδύσει, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να κρατήσει στη χώρα, τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της».

Ο κ. Φέσσας κατέθεσε και σειρά προτάσεων για το νέο ρόλο του ΣΕΒ, καθώς και για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Υποστήριξε πως ο σύνδεσμος θέλει μια νέα Ελλάδα που θα αναπτύσσεται, θα ευημερεί και θα παράγει σε στενότερη συνεργασία με τα μέλη του ΣΕΒ, την πολιτεία και τους εργαζόμενους.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε πως υπάρχει πράγματι έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα και τόνισε πως «οι ευκαιρίες υπάρχουν. Μας χτυπούν την πόρτα. Θα τις αφήσουμε να πάνε χαμένες ή θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία;»

Στουρνάρας: Δεν εγκαταλείπω τη θέση που μου εμπιστεύτηκαν

Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση που μου εμπιστεύτηκαν, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας από το βήμα του ΣΕΒ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του: «Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να πω κάτι για το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην ομιλία του στο ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα απελευθερώσουν πόρους και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα από εδώ και στο εξής δύο είναι οι βασικότερες προτεραιότητες:

Η πρώτη είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του το Νοέμβριο του 2012. Όπως είπε οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αναμένεται να απελευθερώσουν πόρους και να συμβάλουν και στην επίτευξη της δεύτερης βασικής προτεραιότητας της κυβέρνησης.

Η προτεραιότητα αυτή είναι η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου. 

 

***Αναλυτικά η ομιλία Σαμαρά και η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v