Περιθώρια ελιγμών ψάχνει η κυβέρνηση

Στις συμπληγάδες εσωτερικού και εξωτερικού μετώπου χαράσσεται η στρατηγική. Οι κινήσεις Σαμαρά για διορθώσεις στο πρόγραμμα και η απαίτηση των δανειστών να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. Πονοκέφαλος οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί. «Αδειάζει» τον Λοβέρδο το Μέγαρο Μαξίμου.

Περιθώρια ελιγμών ψάχνει η κυβέρνηση

Από τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά χθες στην Πορτογαλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι τα περιθώρια αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα, όσον αφορά τη γενική του κατεύθυνση, δεν είναι μεγάλα.

Ο πρωθυπουργός αυτό το γνωρίζει καλά και γι' αυτόν τον λόγο αποφεύγει να απαιτήσει ριζική αναθεώρηση των δεσμεύσεών μας, αλλά αντίθετα επιδιώκει στοχευμένες αλλαγές, χωρίς παρέκκλιση από τους στόχους. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που εκπέμπουν και οι εταίροι μας, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκεκριμένων διορθώσεων, εφόσον όμως συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Ο κ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε, για παράδειγμα, την ανάγκη μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, χωρίς πάντως να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας τους μισθούς συνεχώς και για πάντα», άποψη που δείχνει να υιοθετεί και η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων. Ο βασικός στόχος που θα επιτρέψει να παίρνουμε τη χρηματοδότηση μέχρι να ορθοποδήσουμε πλήρως, λένε στην κυβέρνηση, δεν αλλάζει. «Θα τηρήσουμε ό,τι έχουμε υπογράψει. Δεν μπορούμε πάνω σε αυτό να παίξουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος, όπως επιβεβαίωσαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα ξεκινήσει μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφορικά με τη φημολογούμενη νέα έξοδο της χώρας μας στις αγορές, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, θα γίνει «από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Την ίδια ώρα, όμως, στο εσωτερικό μέτωπο, οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί δεν λένε να κοπάσουν, εγκυμονώντας κινδύνους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων εξακολουθεί να είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Έχω καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και δεν μπορώ να κληθώ να τον εφαρμόσω», τόνισε χθες μιλώντας στον Βήμα fm, τασσόμενος υπέρ της αλλαγής σελίδας στην εφαρμοζόμενη πολιτική, «όχι κάνοντας παροχές, αφού δεν υπάρχουν, αλλά κάνοντας ρυθμίσεις».

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μέσω υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, ουσιαστικά «άδειασε» τον υπουργό Παιδείας για την πρόσφατη διένεξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. «Εάν επικρατούσε η άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου, θα άρχιζε να ξηλώνεται το πουλόβερ», υποστήριξε. Όπως εξήγησε, δεν θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των συγκεκριμένων επαναπροσλήψεων από 600 σε 880, όπως ζητούσε ο υπουργός Παιδείας. Μάλιστα, με χιούμορ η ίδια πηγή είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο το απασχολούσε να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο κ. Λοβέρδος χωρίς αλλαγή πολιτικής, παρά το θέμα με την τήρηση των προαπαιτούμενων ώστε να απελευθερωθούν οι δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Ορισμένοι ερμηνεύουν αυτήν την αναφορά και ως ένα μήνυμα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη «φιλολαϊκή» γραμμή που έχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες, ότι τέτοιες απαιτήσεις εξ αντικειμένου δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Μίνι κρίση πάντως προκάλεσε στην κυβέρνηση και η τοποθέτηση του Χ. Στεφανάδη στη θέση του επικεφαλής του ΣΟΕ. Τα άρθρα που έγραψε στην Καθημερινή το 2011 αναφερόμενος στο ζήτημα της δραχμής προκάλεσαν συζητήσεις και ανάγκασαν τον ίδιο να εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να αλλάξει τις εντυπώσεις.

Στο μεταξύ, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδιαφέρον είχε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς έκλεισε το μάτι προς το κέντρο.

Έκανε λόγο για «συνεργασία με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με στόχο τις μεταρρυθμίσεις» ενώ απάντησε και στα 53 στελέχη που σε κείμενό τους είχαν ζητήσει αριστερή στροφή. «Καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ακούω πολλές φορές ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες, αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλημμα: ενσωμάτωση ή ανατροπή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v