Σαμαράς: Δεν μπορούμε να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς

Το φθινόπωρο θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα του χρέους, αφού προηγουμένως η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις και εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Τι συζήτησαν Σαμαράς - Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε για πάντα να συγκρατούμε τους μισθούς», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σαμαράς: Δεν μπορούμε να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς

Τα ευρωπαϊκά θέματα περί την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συζήτησαν στη σύντομη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με θέμα «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Καθώς καθόταν δίπλα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για περίπου 20 λεπτά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο τους συζήτησαν για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι το βασικό θέμα είναι πλέον η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι η συζήτηση θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Σημείωνε, δε, ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο κ. Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος, ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο, που επιθυμεί στην Επιτροπή, με πρώτη προτίμηση αυτό της Ενέργειας.

Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στηρίζει την ενίσχυση με πόρους και τη ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του.

«Δεν μπορούμε να συγκρατούμε πάντα τους μισθούς»

Στην ομιλία του στο EPP Group Study o πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν προκύψει κρίση, δεν υπάρχει πια «ομαλή ροή» των πραγμάτων. «Τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε πίσω, στις ρίζες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα ώστε να τα διορθώσουμε. Κι επιπλέον πρέπει να δούμε μπροστά στο μέλλον και να χαράξουμε το δρόμο προς το πεπρωμένο μας. Έτσι οι κρίσεις μας υποχρεώνουν να ξανά-χαράξουμε την πορεία μας από την αρχή, να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είμαστε, τι είναι αυτό που μας ορίζει και που πηγαίνουμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πέρα από τις ιδιαίτερες εμπειρίες που έζησαν οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, όλοι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν τα τελευταία χρόνια ότι υπήρχαν σοβαρά κατασκευαστικά λάθη στη Νομισματική μας Ένωση. Και πήραμε μέτρα για να διορθώσουμε τα σφάλματά αυτά με τη Δημοσιονομική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση. Τώρα αυτά τα εγχειρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά…»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι δοκιμασίες των τελευταίων τεσσάρων ετών μας αποκάλυψαν και ένα σημαντικό κενό ανταγωνιστικότητας! Που είναι πιο έντονο και οξυμένο στον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά αφορά την Ευρώπη συνολικά. Πρέπει λοιπόν να ετοιμαστούμε για να κερδίσουμε σε παγκόσμια κλίμακα τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Και για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος.
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος, σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας. Αλλά αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε συνεχώς την αύξηση της παραγωγικότητας, όχι να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς!»

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά «πρέπει να βελτιώσουμε το ενεργειακό μας κόστος και τη φορολογική μας επιβάρυνση, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανακτήσει και πάλι την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, την καινοτομία για να βελτιώνεται συνεχώς η παραγωγικότητα, χρειαζόμαστε χαμηλότερο κόστος ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και τελικά, χρειαζόμαστε μια σταθερή πορεία προς χαμηλότερη φορολογία. Αλλά οι μειώσεις φόρων πρέπει να γίνουν με οικονομικά υγιή τρόπο, ώστε να είναι διατηρήσιμες και στο μέλλον».

 

***Αναλυτικά η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v