Κόντρα κυβέρνησης-Ρώσων στην Τράπεζα Κύπρου

Η τακτική των καθυστερήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, καθώς οι απαιτούμενες λύσεις έχουν ήδη καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Γιατί το υπουργείο Οικονομικών προτείνει ΑΜΚ και γιατί αντιδρούν οι μέτοχοι από τη Ρωσία.

Κόντρα κυβέρνησης-Ρώσων στην Τράπεζα Κύπρου

Από το δημοσίευμα του Euro2day.gr της 3ης Ιουνίου με τίτλο «η κυβέρνηση, οι Ρώσοι και ο μουτζούρης», αλλά και εκείνο της 20ής Μαΐου με τίτλο «ψάχνουν φρέσκο χρήμα οι κυπριακές τράπεζες» τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει, παρά τη μεγάλη σπουδή των αρμοδίων.

Η ουσία είναι πως σε μια περίοδο όπου όλοι αντιλαμβάνονται πως χρειάζονται άμεσες κινήσεις για να ξεκολλήσει η οικονομία από την ύφεση, τα προβλήματα τελικά αποδεικνύονται δύσκολα και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει πείσει τους ξένους για τη μεταρρυθμιστική της διάθεση και επίσης η ήπια στάση των Κυπρίων πολιτών έχει εντυπωσιάσει τους ξένους. Η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται ταχύτερα από τους στόχους, οι αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αποτελούν γεγονός και οι περισσότεροι προβλέπουν πως το 2014 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για την τοπική οικονομία. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το κυπριακό δημόσιο βγήκε στις αγορές με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα, 15 μόλις μήνες μετά την ένταξη της Κυπρου στο μνημόνιο...

Η αχίλλειος πτέρνα όμως της κυπριακής οικονομίας είναι οι τράπεζες, καθώς ακόμη και σήμερα όχι μόνο υπάρχει έντονο ζήτημα ρευστότητας στην αγορά, αλλά και δεν έχει προχωρήσει στο παραμικρό το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του (κυβερνητικού) Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε πρόσφατα έντονα τις τράπεζες για το συγκεκριμένο ζήτημα και ειδικότερα για τις καθυστερήσεις αναδιαρθρώσεων σε υγιείς επιχειρήσεις και πήρε την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη πως «το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να εκλείψει βασικά με μια απόφαση. Είναι εύκολο στα λόγια να το αντιμετωπίσουμε, αλλά είναι πιο δύσκολο στην πράξη για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε όταν οι τράπεζες δάνειζαν με ευκολία».

Η ουσία είναι πως τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και πολλοί άλλοι στην Κύπρο γνωρίζουν πως μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αποπληρωθεί όσες ρυθμίσεις και να γίνουν. Και επίσης γνωρίζουν πως αν αρχίσουν οι κατασχέσεις σπιτιών και εταιρειών τότε η ήπια στάση που κρατούν μέχρι σήμερα οι Κύπριοι πολίτες θα μεταβληθεί... μέσα σε μία μέρα. «Κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η σημερινή πολιτική ηγεσία και θα ήταν καταστροφικό σε μια περίοδο μάλιστα όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για το εθνικό θέμα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως μόνη λύση στο ζήτημα είναι να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου μέσω αυτών να καλυφθούν οι τρύπες των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα κουρευτούν.

Μάλιστα, ο Χάρης Γεωργιάδης εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να προχωρήσει σε ανάλογες δηλώσεις: «Η κίνηση του κυπριακού κράτους να βγει στις αγορές και η επιτυχία του εγχειρήματος βοηθά και προετοιμάζει μια ανάλογη κίνηση εκ μέρους των κυπριακών τραπεζών», ανέφερε χθες, πετώντας το μπαλάκι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν θίγουν τα οικονομικά του κυπριακού δημοσίου και για τον λόγο αυτό ο κ. Γεωργιάδης και το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν θα είχαν αντίρρηση αν οι νέοι επενδυτές εισέρχονταν με πολύ ευνοϊκούς όρους στα μετοχικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Κύπρο προβάλλεται συχνά η μεγάλη επιτυχία των ελλαδικών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια και πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τους ξένους θεσμικούς διατεθειμένους να τοποθετήσουν στην Τράπεζα Κύπρου, όχι μόνο 500, αλλά έως και 800 εκατ. ευρώ!

Το μεγάλο πρόβλημα όμως βρίσκεται στους ξένους (κυρίως σε Ρώσους και Ουκρανούς) σημερινούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι -αφού μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο χωρίς τη θέλησή τους, μετά το κούρεμα των καταθέσεών τους- τώρα κινδυνεύουν να δουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 50%!

Οι Ρώσοι λοιπόν (εκπροσωπούνται και στο Δ.Σ. της τράπεζας) φοβούνται πως όχι μόνο θα υποστούν μεγάλη διάχυση του ποσοστού τους, αλλά κι ότι επιπλέον θα περιοριστεί δραματικά και η επιρροή που θα έχουν στο κέντρο αποφάσεων του Συγκροτήματος. Γι' αυτό άλλωστε και αντιδρούν στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές δεν έχουν κλείσει την πόρτα του διαλόγου, ωστόσο όλοι κατανοούν πως οι «καθυστερήσεις που παίζονται» δεν ωφελούν κανέναν και πως πολλές αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και πολύ καιρό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v