Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ψάχνουν φρέσκο χρήμα οι τράπεζες

Κοινή «πεποίθηση» στην Κύπρο είναι ότι πρέπει να εισρεύσουν στις τράπεζες κεφάλαια από το εξωτερικό. Τα σενάρια και οι σκέψεις για άντληση χρημάτων από τις αγορές.

Κύπρος: Ψάχνουν φρέσκο χρήμα οι τράπεζες

Το γεγονός ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες άντλησαν πρόσφατα -μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα- 8,3 δισ. ευρώ από το εξωτερικό έχει εντείνει την κινητικότητα που επικρατεί μεταξύ αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων της Κύπρου, ώστε να εισρεύσει χρήμα από το εξωτερικό και να τονωθεί δραστικά η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως δεκατέσσερις μήνες μετά την ένταξη στο μνημόνιο, η Κύπρος έχει κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων στο εξωτερικό και αρκετοί πιστεύουν πως τελικά η οικονομία της θα καταφέρει να περάσει σε ανάκαμψη νωρίτερα από τους στόχους του προγράμματος.

Ωστόσο, τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια στο όλο εγχείρημα είναι η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει:

α) για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

β) για τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες όχι μόνο δεν δίνουν νέο χρήμα στην αγορά, αλλά παράλληλα ζητούν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξουν κεφαλαιακές ενέσεις από το εξωτερικό, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να δώσουν πίστωση χρόνου στις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση γνωστού Κύπριου παράγοντα που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, ο οποίος υποστήριξε πως αν υπάρξει η απαιτούμενη πίστωση χρόνου, οι τιμές στην κτηματαγορά θα ανεβούν και τελικά οι τράπεζες θα εισπράξουν μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων που έχουν χορηγήσει.

Πάντως, οι σκέψεις των Κυπρίων δεν περιορίζονται στην προσέλκυση χρημάτων μόνο από «θεσμικούς φορείς», αλλά και από τις αγορές. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον δεν είναι τυχαίο ότι:

• Ακούστηκαν σενάρια περί επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου. Η διοίκηση του Συγκροτήματος πάντως απάντησε πως «το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει μέχρι στιγμής εξετάσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση έκδοσης κεφαλαίου». Η ουσία είναι πάντως πως η κυπριακή κυβέρνηση θα ήθελε πολύ μια τέτοια εξέλιξη, αφήνοντας κατά μέρος σκέψεις του παρελθόντος, ότι δηλαδή ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας θα μπορούσε να περάσει πλήρως σε ξένους.

• Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να δανείσει κυπριακές επιχειρήσεις.

• Υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη δεν κρύβουν τη χαρά τους για το διαφαινόμενο ενδιαφέρον θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας να αγοράσει το 18% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (το ποσοστό που μέχρι τώρα διαχειρίζεται το κυπριακό δημόσιο). Γενικότερα, η προσέλκυση ενός γνωστού επενδυτή από το εξωτερικό δεν θα σήμαινε απλώς και μόνο την έλευση κεφαλαίων, αλλά παράλληλα θα ήταν και ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

• Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως θα προτείνει στην Ευρώπη τη μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v