Ασφαλιστικό: Εκτροχιάστηκαν οι εισπράξεις των οφειλών

Δεν κατάφερε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο υπουργείο Εργασίας η τρόικα. Ακόμη και ο μετριοπαθής στόχος της είσπραξης 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου έπεσε έξω. Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Ασφαλιστικό: Εκτροχιάστηκαν οι εισπράξεις των οφειλών

Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος θεωρείται η αδυναμία είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών. Η τρόικα των δανειστών έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις επισημάνσεις της ως προς την «τεράστια αναποτελεσματικότητα» του συστήματος να εισπράξει τόσο τις τρέχουσες εισφορές όσο και τις ληξιπρόθεσμες.

Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς στόχοι έχουν πέσει έξω. Η τρόικα πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών, αύξηση της πίεσης με ενεργοποίηση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ακόμη και των κατασχέσεων, ενώ ασκεί έντονη κριτική για την οργανωτική αδυναμία της διοίκησης των εμπλεκόμενων ασφαλιστικών οργανισμών.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επισημάνει στις εκθέσεις τους «το χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης πληρωμών του τρέχοντος έτους στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τη συνεχής αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αναποτελεσματικότητα στις εισπράξεις «εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Καθώς μάλιστα, η προωθούμενη λύση, η ενσωμάτωση δηλαδή της λειτουργίας των εσόδων των ταμείων στη φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά στο τέλος του 2017, δεδομένου του κατακερματισμένου χαρακτήρα του συστήματος (τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κανόνων που διέπουν τις εισφορές που ισχύουν για κάθε ταμείο ξεχωριστά) το βάρος πέφτει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η τρόικα έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ εντός του 2014, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε οφειλές τρίτων προς ασφαλιστικά ταμεία.
Όμως και αυτός ο άκρως μετριοπαθής στόχος αναμένεται να πέσει έξω, θέτοντας για μια ακόμη φορά το υπουργείο Εργασίας στον τοίχο, κατά την επικείμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, εντός του Ιουλίου.

Το Euro2day.gr έχει αποκαλύψει τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που δείχνουν την παταγώδη αποτυχία των ρυθμίσεων και κατά συνέπεια των εισπράξεων. Ακόμη και οι ειδικοί που έχουν επιστρατευτεί για να λύσουν το δύσκολο «σταυρόλεξο» της είσπραξης των εσόδων, όπως η ομάδα δράσης με επικεφαλής τον Βέλγο Ντε Μετς και ο ειδικός επιτετραμμένος της τρόικας Π. Ράτκλιφ, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία.

Η επίσκεψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, ξαναφέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα, με τους επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων στα ταμεία, το υπουργείο Εργασίας και κατά κύριο λόγο στο ΚΕΑΟ, να ετοιμάζονται για μια δύσκολη μάχη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εισπράξει το 25% των ποσών που εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της περιόδου αναφοράς, ήτοι μέσα στο τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος. Στο τέλος του έτους, ο στόχος αυτός ανεβαίνεις το 50%. Τόσο ο στόχος του Ιουλίου που τυπικά «κλείνει» σήμερα, όσο και ο συνολικός του έτους δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Τα προαπαιτούμενα

Η τρόικα έχει θέσει μια σειρά από δράσεις ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων και εντός του Ιουλίου αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις προς την ηγεσία του ΚΕΑΟ.

Μεταξύ άλλων, έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για την καλύτερη οργάνωση:

-Να εντατικοποιηθούν οι κοινοποιήσεις – δηλώσεις προς τους οφειλέτες και να συνδεθούν με τις πληρωμές,
-Να βελτιωθεί η πρόσβαση στις πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης
-Να ενισχυθούν οι διαδικασίες της επιθεώρησης και του ελέγχου κυρίως στο πλαίσιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
-Να ανοίξει ο δρόμος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προς την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της είσπραξης των εσόδων στο πλαίσιο της φορολογικής διοίκησης.
-Να υιοθετήσουν το τυπικό πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών περιουσιακών στοιχείων από τη φορολογική αρχή στο KEAO
-Να συμφωνηθεί η στρατηγική για την ενσωμάτωση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και την συλλογή τους εντός της φορολογικής διοίκησης, μέχρι τον Ιούλιο 2017
- Να συμπεριλάβουν στη συνολική αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την επανεξέταση των αδυναμιών στη συλλογή ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβάνοντας και τα αναγκαστικά μέτρα

Για να αυξηθεί η συμμόρφωση των οφειλετών, η τρόικα ζητεί:
-Να αναπτύξουν μέσα στο ΙΚΑ / ΕΤΑΜ, με τη βοήθεια συγκρίσιμων διοικήσεων ευρωπαϊκών ταμείων, τις νέες στρατηγικές σε σχέση τις πληρωμές μετρητών ανά χείρας στους εργαζομένους

Για να ενισχυθεί η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των σχετικών χρεών, η τρόικα έχει θέσει προς την ελληνική κυβέρνηση, τα εξής προαπαιτούμενα:
-Να δημοσιεύσουν το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή και την καταβολή του συνόλου των εισφορών σε όλα τα κύρια ταμεία
-Να αποφύγουν την παράταση των προθεσμιών για την υποβολή και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις και μετά από εκτίμηση των επιπτώσεων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων
-Να υιοθετήσουν την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση των παρεκκλίσεων στις καταβολές εντός δέκα ημερών ( για απλήρωτα βεβαιωμένα ποσά) στον ΟΑΕΕ , ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, βάσει ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος

Για να ενισχύσουν τη δράση του KEAO, ζητεί :
-Οι αρχές θα εκδώσουν υπουργική απόφαση για να βάλουν σε «καραντίνα», εκτός υπολογισμού, τα χρέη που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανείσπρακτα»
- Για την παρακολούθηση των ρυθμίσεων οι Αρχές θα πρέπει να δημοσιεύουν μηνιαίους δείκτες για την παρακολούθηση των επιδόσεων της Νέας Αρχής και της Πάγιας ρύθμισης . Ο δείκτης θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των οφειλετών και το σχετικό χρέος τους που έχουν εκπέσει από τις ρυθμίσεις, για τις υπενθυμίσεις που τους γίνονται και για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που κίνησαν εναντίον τους (σε συνεχή βάση).

Τι θα ζητήσει η ελληνική πλευρά

Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την δική τους αντεπίθεση, επιδιώκοντας να παρουσιάσουν την αποτυχία στη λειτουργία των εισπράξεων ως βασικό επιχείρημα για βελτίωση των ρυθμίσεων που ισχύουν. Άλλωστε, εκτός από τις διοικητικές και πρακτικές δυσλειτουργίες, αυτό που παραμένει δεδομένο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν πληρώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v