ΔΕΗ: Δεν θα γίνει η κυβέρνηση όμηρος των συνδικαλιστών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που κατεβάσουν τους διακόπτες λόγω του επικείμενου ν/σ για τη μικρή ΔΕΗ αφήνει η Σ. Βούλτεψη. Απειλούν οι συνδικαλιστές. Για μικρές βελτιώσεις δεσμεύεται το Μαξίμου. Ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία για ανατροπή της απόφασης επιδιώκει η Κουμουνδούρου.

ΔΕΗ: Δεν θα γίνει η κυβέρνηση όμηρος των συνδικαλιστών

Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό, τόνισε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. 

"Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες. Είναι σαμποτάζ κατά του κράτους... 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό. Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό" διαμήνυσε η κ. Βούλτεψη.

"Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια; Η ΔΕΗ δεν ξεπουλιέται, ήδη έχει μετόχους, εισήχθη στο Χ.Α.", τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο ν/σ που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που κατεβάσουν τους διακόπτες άφησε και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να κατεβάσει διακόπτες ούτε για μισό λεπτό. «Θα φτάσουμε το θέμα μέχρι και την επιστράτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαμιμίκος σημείωσε επίσης ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ενημερώνεται μονόπλευρα και προβοκατόρικα καθώς μιλάμε για μια πώληση του 30% με το προσωπικό να έχει τους ίδιους μισθούς και τα ίδια δικαιώματα, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν δικαίωμα στην πρόσληψη, ενώ θα ανοίξει και η αγορά ενέργειας.

Ξεκινούν απεργίες το βράδι της Τετάρτης

Απεργίες των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν στις 12 το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ "Σπάρτακος" Σάκης Μάστορας, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

"Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία" προσθέτει ο κ. Μάστορας.

Πληροφορίες από τη ΓΕΝΟΠ αναφέρουν εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αμυνταίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Εξάλλου, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Κοζάνης διοργανώνει το πρωί της Πέμπτης απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης και το βράδυ της Παρασκευής συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». 

Πολιτική κόντρα "υψηλής τάσης"

Σημειώνεται ότι στο θέμα της πώλησης του 30% της ΔΕΗ δίνεται η υπέρτατη μάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τα προαπαιτούμενα για τη διπλή δόση των 2 δισ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κάνει το συγκεκριμένο ζήτημα σημαία στον αντιπολιτευτικό της λόγο, στοχεύοντας στον σχηματισμό μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την ίδια ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαράζουν τη δική τους στρατηγική, κινούμενοι σε τρία διαφορετικά επίπεδα: στην αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, των συνδικαλιστών, αλλά και των ίδιων των κυβερνητικών βουλευτών που δεν δείχνουν να έχουν πειστεί πλήρως ούτε για τη ΔΕΗ ούτε και για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

"Υπάρχει μια πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν και άλλες, ώστε όλα να προχωρήσουν κανονικά", τόνισε, σε συνομιλία του προς δημοσιογράφους ο Ε. Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αλλαγών, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που έρχεται αύριο στη Βουλή.

Αυτό μάλλον θα ψηφιστεί από το δεύτερο θερινό τμήμα σε είκοσι περίπου μέρες όπου οι βουλευτές - "αντάρτες" θεωρητικά είναι λιγότεροι. Σύμφωνα με διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στον Αντώνη Σαμαρά το ζήτημα της καθιέρωσης ανταποδοτικού τέλους για τις περιοχές που επηρεάζονται από τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ" και τη μεταφορά εσόδων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην κυβέρνηση θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα και προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν την πολιτική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αφενός εκτιμάται πως αυτοί έχουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δεν θα φτάσουν στα άκρα, αφετέρου διαμηνύεται σε όλους τους τόνους πως η χώρα δεν πρόκειται να βυθιστεί στο σκοτάδι, επιβαρύνοντας μάλιστα τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Στον λαϊκό ξεσηκωμό εξαιτίας του θέματος της ΔΕΗ ποντάρει αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, αποτυπώθηκαν οι άξονες της "μεγάλης", όπως λένε, αντεπίθεσης, με την εξόρμηση των στελεχών αλλά και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα, για στήριξη των κινητοποιήσεων όπου υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της Επιχείρησης. Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις, ενώ τα στελέχη του κόμματος υπόσχονται θερμό καλοκαίρι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, τέθηκαν ένα προς ένα κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Στόχος της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον τα έξι πρώτα που αφορούν την εκκρεμή δόση του Μαΐου να ψηφιστούν -ίσως και σε ένα νομοσχέδιο "σκούπα"- από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής μέχρι την Παρασκευή (τελευταία μέρα λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος), εν όψει του Eurogroup και της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να συμφώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπάρξει νέα βελτιωτική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκούς όρους και να προωθηθούν μέτρα στήριξης των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά αυτών που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σε προσεχείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο αποφασίστηκε να συζητηθεί, αρχικά, μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, που θα προετοιμάσουν σχετική εισήγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v