Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά το stress test οι αποφάσεις για warrants

Γιατί δεν θα υποβληθούν άμεσα προαιρετικές δημόσιες προτάσεις. Το ορόσημο του stress test, η αναδιάρθρωση του χρέους και η αναγκαία μελέτη για το τι θα πάρει πίσω το ΤΧΣ. Η στάση της τρόικας και η ταμπακέρα της ζημίας για το ΤΧΣ.

Μετά το stress test οι αποφάσεις για warrants

Για τα τέλη του έτους μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση αναφορικά με την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών καθώς παρά την πίεση από την πλευρά των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για να δρομολογηθούν σύντομα οι διαδικασίες υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, οι οποίες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, ετέθη το ζήτημα αν η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή επενδυτική συγκυρία, προωθώντας την ταχεία ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας, ενώ το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει καθώς ο πρόσφατος νόμος για τη λειτουργία του ΤΧΣ επιτρέπει την υποβολή από το Ταμείο προαιρετικών δημόσιων προτάσεων στους κατόχους των warrants με αντάλλαγμα την παροχή δωρεάν τίτλων.

Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όμως, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να δρομολογηθούν σύντομα κινήσεις ταχείας ιδιωτικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, τα υπό κατάρτιση νέα Πλαίσια Συνεργασίας μεταξύ του ΤΧΣ και των τραπεζών προβλέπουν ότι το Ταμείο θα διατηρήσει το δικαίωμα veto ακόμη και αν το ποσοστό του πέσει κάτω του 33% μέχρις ότου αποπληρώσουν οι τράπεζες την κρατική βοήθεια.

Πρόκειται για ρήτρα που πρακτικά περιορίζει την ταχεία ιδιωτικοποίηση των  πιστωτικών ιδρυμάτων ακόμη και αν υποβληθούν προαιρετικές δημόσιες προτάσεις και γίνουν αποδεκτές από μεγάλο μέρος των κατόχων warrants. Την ίδια στιγμή αποτυπώνει τις διαθέσεις μέρους της τρόικας (Κομισιόν) αλλά και της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Η θέση της τρόικας θα ξεκαθαρίσει στις συναντήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής για το ελληνικό πρόγραμμα με την κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΤΧΣ και τις διοικήσεις των  πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα δοθεί πράσινο φως για ανάληψη άμεσων ενεργειών.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

Πρώτον, η εν εξελίξει πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τα ευρήματα της άσκησης θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο - Νοέμβριο και είναι πιθανόν να προβλέπουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για μεγάλες εγχώριες τράπεζες.

Δεύτερον, το ΤΧΣ δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις αναγκαίες διαδικασίες, που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στην υποβολή προαιρετικών δημόσιων προτάσεων στους κατόχους warrants.

«Το ταμείο θα πρέπει να αναθέσει μελέτη σε ανεξάρτητους οίκους, με αντικείμενο τι μπορεί να πάρει πίσω από τα 24,9 δισ. που έβαλε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» αναφέρουν στο Euro2day.gr ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας ότι η μελέτη θα αποτελέσει τον μπούσουλα των αποφάσεων.

Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο και ευαίσθητο καθώς με τον τωρινό μηχανισμό της άσκησης των warrants το ΤΧΣ προβλέπεται να πάρει πίσω τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ από την Alpha, την Πειραιώς και την Εθνική, ενώ έβαλε κεφάλαια 19,2 δισ. ευρώ. Και έχει αχρησιμοποίητα 11,5 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το capital buffer του Ταμείου αλλά και οι μετοχές που κατέχει στις τράπεζες εμπλέκονται στο ευρύτερο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου μείνει ανέπαφο και μετά το stress test, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να αιτηθεί την επιστροφή του στον ESM ώστε να πιέσει για όσο το δυνατόν καλύτερη αναδιάρθρωση του εναπομείναντος χρέους.

Στον αντίποδα, αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες με το βασικό ή με το δυσμενές σενάριο η τρόικα θα απαιτήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ να παραμείνει δεσμευμένο για τις τράπεζες για τους επόμενους 6 με 9 μήνες, για όσο διάστημα δηλαδή θα δοθεί στα πιστωτικά ιδρύματα να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια με το βασικό και το δυσμενές σενάριο αντίστοιχα.

Τέλος το θέμα καθίσταται ακόμη πιο δυσχερές λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων και στοχεύσεων των ίδιων των τραπεζών και των πιέσεων που ασκούν ξένοι μέτοχοι με υψηλά ποσοστά. Όπως έχει γράψει το Euro2day στο ΤΧΣ έχουν υποβληθεί προτάσεις από ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες προβάλλουν το επιχείρημα της αναλογικότητας.

Δηλαδή θα πρέπει το Ταμείο να υπολογίσει το premium που θα δώσει στους κατόχους των warrants σε ενδεχόμενη προαιρετική δημόσια πρόταση αφού υπολογίσει τι εκτιμά ότι θα πάρει πίσω από τις τράπεζες. "Αν το ΤΧΣ αποδεχθεί ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά που έβαλε στην Εθνική και στη Eurobank θα πρέπει να δοθεί αναλογικά αντίστοιχο premium στους κατόχους warrants της Alpha και της Πειραιώς" αναφέρουν στελέχη ξένων τραπεζών.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ίδιους, αν το Ταμείο αποδεχθεί ότι θα γράψει ζημία σε μία από τις δύο τράπεζες ή και στις δύο, θα πρέπει ανάλογα να μειώσει τις προσδοκίες του για τα έσοδα που θα πάρει από Alpha και Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό της στρέβλωσης που δημιουργήθηκε είναι ότι στην Alpha Bank το Δημόσιο έχει δώσει μέσω του ΤΧΣ τη μικρότερη κρατική βοήθεια, έχει όμως τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο, όπως επισήμανε στους μετόχους της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Ματζούνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v