Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαντζούνης: Ώριμες οι συνθήκες για πλήρη ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Να επισπευστεί η διαδικασία ανταλλαγής των warrants ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha. Ζητά να μη χαθεί η ευκαιρία που δημιουργεί το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έμφαση στη διαχείριση των προβληματικών δανείων δίνει ο όμιλος.

Μαντζούνης: Ώριμες οι συνθήκες για πλήρη ιδιωτικοποίηση τραπεζών
Θέμα άμεσης ανταλλαγής των warrants έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών έθεσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης.

«Μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει δημιουργηθεί μια στρέβλωση όσον αφορά το ύψος της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Σήμερα είμαστε η τράπεζα που χρωστάει τα λιγότερα στο Δημόσιο (στο ΤΧΣ) και το ΤΧΣ έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο κεφάλαιό μας», είπε ο κ. Μαντζούνης και πρόσθεσε: «Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να επισπευστεί η διαδικασία ανταλλαγής των warrants και κατ' επέκταση να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι τράπεζες. Οι αγορές διψούν για τα ελληνικά χαρτιά και τώρα είναι η ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Παρακαλώ τους παριστάμενους (σ.σ. παρόντες στην πρώτη θέση ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου) να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Εξάλλου ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα της ανταλλαγής των warrants, και αυτό να γίνει είτε από κάθε τράπεζα χωριστά, είτε σε συνεργασία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών της οποίας προεδρεύει ο κ. Ζανιάς».

Οι επισφάλειες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Μαντζούνης και στο θέμα των «κόκκινων δανείων», λέγοντας: «Όλους μας απασχολεί όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις και της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας».

Στο σημείο αυτό είπε ότι ο όμιλος της Alpha Bank πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επισφαλειών, οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και η τράπεζα διαθέτει ήδη 11 δισ. ευρώ προβλέψεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η μείωση των επισφαλειών συνδέεται άμεσα με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία, εξ ου και απαιτείται «ηρεμία, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και να μην αλλάζουν τα δεδομένα στις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής κάθε τρεις και λίγο».

Στην ανάγκη σταθερότητας της οικονομίας και στη δημιουργία «ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος» αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Ράπανος. Σε ό,τι αφορά τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha είπε: «Η τράπεζα διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι κεφαλαίων, καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 15,6%».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «ελπίζω ότι τα stress tests της ΕΚΤ θα είναι ο τελευταίος έλεγχος. Διότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, που δεν είναι άλλη από την παροχή δανείων, και όχι να συλλέγουμε και να στέλνουμε στοιχεία. Δεν λέω, οι συγκεκριμένες αρχές κάνουν θεάρεστο έργο, ωστόσο αυτό δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Η Citibank

Ο κ. Μαντζούνης αναφέρθηκε και στην εξαγορά της Citibank Ελλάδος από την οποία ο όμιλος της Alpha Bank αποκτά συνολικά κεφάλαια ιδιωτών 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις, 400 εκατ. ευρώ χορηγήσεις, 20 καταστήματα και 480.000 πελάτες, αλλά και την κάρτα Diners, την οποία πρώτη είχε εκδώσει η Alpha Bank πριν από κάποιες δεκαετίες.

Κλίμα συγκίνησης

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank δεν προήδρευσε ο επίτιμος πλέον πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό και ο νέος πρόεδρος Βασίλης Ράπανος τον κάλεσε να σταθεί αρωγός στη διοίκηση της τράπεζας.

Με εμφανή συγκίνηση απευθύνθηκε στον κ. Κωστόπουλο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Μαντζούνης. «Ξέρω ότι δεν σου αρέσουν οι φλυαρίες, αλλά θέλω να πω ότι πάντα μου έκανε εντύπωση η αισιοδοξία σου, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Έχεις μια μεγαλοψυχία πολύ σπάνια και θα κλείσω με τη ρήση που συντρόφευε πάντα το επαγγελματικό σου ήθος και το οποίο είναι "για να πετύχει μια δουλειά όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ευχαριστημένες". Έχεις πάντα στον νου σου τη "γριούλα", η οποία είναι ένας συμβολικός πελάτης και πάντα όταν προτείναμε σύνθετα προϊόντα μας έλεγες "η γριούλα τι θα κερδίσει". Κύριε πρόεδρε, ήσασταν μοναδικός και σας ευχαριστούμε για όλα».

 

***Αναλυτικά η ανακοίνωση της Alpha Bank για τις ομιλίες των κ.κ. Μαντζούνη και Ράπανου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v